tarafından - Nisan 9, 2020
83 görüntüleme

Sigaranın kısırlığa etkisi var mıdır? Kısırlık, kadın ve erkeklerde çocuk olmaması sorunudur. Tıp dünyası kısırlığı, "Korunma olmaksızın, düzenli girilen cinsel ilişkiden, 1 yıl sonra çocuk olmaması." şeklinde açıklamaktadır. Kısırlık sorunu erkek ve kadınlarda eşit olarak görülmektedir.

Kadınlarda Kısırlık Nedenleri

Düzenli girilen cinsel ilişki ile beraber kadınlar hamile kalamıyorsa sorun erkekte ya da kadında olabilmektedir. Kadınlar ve erkeklerin kısırlık oranları birbiri ile aynıdır. Kadınlarda kısırlık nedenleri şöyledir;

  • Yumurtlama esnasında meydana gelen sorunlar. Bu sorun, en çok görülen kısırlık sorunudur.
  • Tüplerde hasar oluşması. Tüplerin tamamen kapalı olması veya kısmen kapalı olması durumunda, sperm ve yumurtanın buluşması engellenir. Böylelikle döllenme oluşmaz. Dolayısıyla gebelik imkansızdır.
  • Rahim içini döşemeyi sağlayan dokunun, rahim dışında döşeme yapması sonucu da kısırlık oluşabilir.
  • Rahimden kaynaklı olan problemler. Rahim ağzındaki yapısal bozukluk, enfeksiyon sonucu oluşan bozukluklar veya rahim bölgesinde oluşan salgının düzensizliği kısırlığa neden olabilmektedir.
  • Alerji olunması durumunda meydana gelen kısırlık. Bu kısırlık nedeninin tedavisi ve teşhis edilmesi zordur.
  • Geçirilmiş kanser tedavi.
  • Ergenlik döneminde geçirilen şiddetli ateşli hastalıklar.
  • Şeker hastalığı.
  • Daha önceleri kapılmış olunan bazı enfeksiyonlar.

Kısırlık, bazı durumlara göre tedavi edilebilmektedir. Ancak alerji gibi durumlarda oluşan kısırlık, teşhisinin zorluğundan dolayı tedavisi de zor olmaktadır.

Erkeklerde Kısırlık Nedenleri

Kısırlık kadın ve erkeklerde eşit şartlarda görülmektedir. Sadece kadınlar değil erkeklerde kısır olabilmektedir. Erkeklerde kısırlık nedenleri ise şöyledir;

  • Sperm üretiminde aksaklık oluşumu. Bu durum sperm şekli, sayı ve hareket kabiliyetinde bulunan zayıflıktan kaynaklanmaktadır.
  • Yapısal bozukluk. Spermin testislere dışarı atılacağı kanalda tıkanıklık olabilir. Kısmi tıkanıklık veya tam tıkanıklık spermin dışarı atılmasını engelleyebilmektedir.
  • Çevresel faktörlerden kaynaklı kısırlık. Çevresel faktör kısırlığı aşırı sıcakta çalışmak, sürekli olarak oturmak, kimyasal maddeleri devamlı solumak şeklinde açıklanabilir.

Bunların yanı sıra stresli işlerde çalışmak, sigara kullanmak, alkol kullanmak kısırlığa sebep olmaktadır.

Kısırlık Belirtileri Nelerdir?

Kısırlığın birçok belirtisi olmaktadır. En çok görülen kısırlık belirtileri, adet düzensizliği veya hiç adet olmama, adet dönemlerinde şiddetli ağrıların yaşanması ve şiddetli sancılar çekilmesi. Bunların yanı sıra, adet döneminde şiddetli kanamaların oluşması, hamile değilken bile göğüslerden süt gelmesi kısırlığın en çok görülen belirtileridir.

Erkeklerde ise kısırlık belirtileri daha farklıdır. Sertleşme ve boşalma ile ilgili alakalı sorunlar, testislerde ağrı ve şişlik, meninin az gelmesi başlıca belirtileridir.

Tüm bu sorunların yanı sıra, üreme organlarındaki verim, yaşın ilerlemesi ile azalmaya başlar. 35 yaş ve üzeri çiftler, korunmadan cinsel ilişkiye girdiklerinde, çocukları olmuyorsa doktora görünmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde durum ilerlemeye başlayacaktır.

Kısırlık Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tüp bebek en çok bilinen ve tercih edilen kısırlık tedavisidir. Ancak doğal yollar ile tedavi edilemeyecek kısır olan çiftlere başka yöntemlerde uygulanmaktadır.

Farklı yöntemlerin uygulanacağı çiftlerin yaşı, daha önce gebe kalınıp kalınmadığı, kadın tüplerinin ve yumurtalığın durumu göz önünde bulundurulur. Kısırlık tedavi yöntemleri şu şekildedir;

  • Gebelik İlaçları: Gebelik problemi kadın yumurtalarından kaynaklı ise gebelik ilaçları kullanılmaktadır. Kullanılacak olan gebelik ilaçları sayesinde düzenli olarak yumurta oluşumu başlayacaktır.
  • Aşılama Tedavisi: Nedeni açıklanamayan kısırlık sorununda ve tüplerin sağlam olduğu dönemlerde uygulanır. Erkeğin spermleri alınarak, rahim içerisine aşı yapılarak kadının gebe kalması sağlanmaktadır.
  • Tüp Bebek: Düzenli olarak adet gören kadınlar, her ay yeni bir yumurta oluşturmaktadır. Tüp bebek tedavisinde, dışarıdan uygulanan hormon ilaçları, yumurtaların sayısını artırmaktadır.

Bu tedavilerin yanı sıra birçok kısırlık tedavisi mevcuttur. Kısırlık tedavisine başlanmadan önce dikkat edilmesi gereken konu, kısırlık sorununun kimden ve nereden kaynaklı olduğunu bilmek.

Sigara Kısır Yapar mı?

Bilinen tüm zararlarına ve yan etkilerine karşı, toplumda en çok kullanılan ürün sigaradır. Çeşitli kanser türleri, solunum problemleri, kalp damar tıkanıklığı ve kısırlık gibi birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Sigara, kadın ve erkek tüm herkeste önemli bir kısırlık sebebidir.

Günümüzde kadın kaynaklı olan kısırlıklarda, yapılan araştırmalara göre en çok kısır kalan kadınlar sigara kullanan kadınlardır. Sigara içen ve içmeyen kadınlar karşılaştırıldığı zaman, sigara içen kadınların içmeyenlere oranla 10 kat daha fazla kısır kalma ihtimalleri olduğu söyleniyor.

Günümüzde yoğun sigara kullanan erkeklerde ise durum farksızdır. Sigara kullanan erkeklerin spermlerinde DNA hasarı meydana gelmektedir. Bu da kısırlığa ya da düşük doğuma sebep olmaktadır. Özellikle azalmış sperm hareketinin izlenmiş olduğu erkeklerde, aşırı sigara tüketimine rastlanmıştır. Bu erkeklerde yüksek derecede sigara kullanımı izlenmiştir. Bu olumsuz kısırlık etkisine yakalanmamanın ya da kurtulmanın tek çözümü sigarayı bırakmaktır.

Sigara kullanımı kadınlarda ve erkeklerde çeşitli kısırlık sorunlarını meydana getirebilmektedir. Sperm kalitesizliği, sperm eksikliği, düzensiz yumurta üretimi, kanalların kapanması gibi birçok sorunu beraberinde getirir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bir an önce sigarayı bırakmaları gerekmektedir.

Sigara Kadınlarda Kısırlık Yapar mı?

Normal sağlıklı kadınların hamile kalma süresi, ortalama ilk üç aydır. Sigara kullanan kadınlarda hamile kalma süresi ise 6-12 ay arasındadır.

Sigara tüketimi, östrojen hormon düzeylerinde azalmalara sebep olmaktadır. Östrojen hormon düzeylerinde meydana gelen azalmalar sonucu yumurtalıkların çalışması azalmaya başlar. Daha sonrasında ise yumurtaların çalışabilmesi için salgılanan salgı, yumurtalarda çatlamalara sebep olmaktadır. Yumurtalıklarda meydana gelen çatlaklık ve yumurta azalması kısırlığa sebep olabilmektedir. Yani sigara kullanan kadınlar kısır kalabilmektedir.

Sigara Erkeklerde Kısırlık Yapar mı?

Erkeklerde sigara kullanımı, spermlerin kalitesini düşürmeye başlamaktadır. Gebeliğin olabilmesi için, vajina kanalından geçen spermlerin yumurta ile birleşmesi gerekmektedir. Teorik olarak düşünüldüğü zaman, kalitesiz spermler bu buluşmayı gerçekleştiremez.

Sigara kullanan erkekler, sigara kullanmayan erkeklere göre %20 daha az sperme sahiptir. Sperm azlığı kadının hamile kalmasını engellemektedir. Yani sigara içen erkeklerde de kısırlık meydana gelmektedir.

Yayınlanan: Sağlık
Başlıklar: sigara, kısırlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.