tarafından - Nisan 12, 2020
197 görüntüleme

Sensor Tower’ın paylaştığı bilgiler neticesinde App Store’da kullanıcıları kandırarak para kazanan uygulamaların olduğu saptandı. Bu uygulamalar kullanıcıların sıradan hatalarından faydalanarak yarar sağlıyorlardı. Sensor Tower, bu metodla kazanç sağlayan uygulamaları verileriyle paylaştı.

Günümüzde özel bilgilerimizi büyük oranda akıllı telefonlarımızda saklıyoruz. Bu durumda güvenlik problemine neden olabiliyor. Akıllı telefonlarımızı daha dikkatli kullanarak bu durumu engellemeye çalışıyoruz. Bu sayede yüklediğimiz uygulamaların güvenlik sorunu yaratma ihtimalini düşürüyoruz.

Problem sadece telefonumuzu kaybedip bilgilerimizin başkasının ele geçmesi değil. En popüler işletim sistemlerinin mağazalarında bile kullanıcılardan yarar sağlamayı amaçlayan uygulamalar yer alıyor.

Bu dolandırıcı uygulamaların önüne geçilmesi zor görünse de kişisel olarak dikkatli davranarak, emellerine ulaşmalarına engel olunabilir. Sensor Tower’ın açıladığı veriler, uygulama yüklerken ne kadar dikkatli olunması gerektiğini bir kez daha gösterdi.

App Store’da Ki Sahtekar Uygulama Kategorileri

Sadece geçtiğimiz yıl 3,6 milyon dolandırıcı uygulamanın indirildiğini İngiliz güvenlik şirketi Sophos açıklamıştı. Bunları indiren Apple kullanıcıları sürpriz faturalarla yüz yüze kalmıştı. Tabiki yüksek faturaların temelinde o dolandırıcı uygulamalar bulunmaktaydı.

Yaplan incelemelerde bu durumun bugün bile sürdüğü anlaşıldı. Bu uygulamların hangi tarz uygulamalar olduğu ve ne kadar bir zarara yol açtıkları bu inceleme sonucunda kesinlik kazandı.

İncelemelere göre, çıkar sağlamayı amaçlayan İOS uygulamaları daha çok, QR kod okuma, yüz filtreleri, Fal-astroloji ve fotoğraf düzenleme kategorileri yer alıyor. Şikeli bir şekilde puanını yükselterek güven sağlayan bu uygulamalar, özünde kullanıcı hatasına dayanıyor.

Nasıl Dolandırıyorlar?

İnsanları dolandırmak amacıyla kurulmuş bu uygulamalara “Freeceware”deniyor. Apple ücretli uygulamalar da kullanıcılar için bir deneme süreci sunuyor. Bu dolandırıcılarda Apple’ın kullanıcılarına sunduğu bu kolaylıktan faydalanıyor. Deneme süresi sona verince sizden onay beklemeden hesabınızdan para çekmeye başlıyorlar. Peki onay almadan bunu asıl yapıyorlar?

Yapılan incelemelerde bu dolandırıcı uygulamalar indirilirken kullanıcının yasal haklarını içeren sözleşme çok uzun olduğu için okunmuyor. Bunu bilen dolandırıcılar o sözleşmeye para çekebilecekleri ibaresini yerleştiriyor. Bu sayede kullanıcının dikkatsizliğinden yararlanarak işlerini kitabına uydurmuş oluyorlar. Ayrıca bunlardan kimisini sadece para çekmekle yetinmediği, kullanıcının kredi kartı bilgilerine eriştiğide öğrenildi. Bu uygulamalar App Store’da ücretsiz görünüp, uygulama içi hizmetlerini ücretli satıyorlardı. Bu uygulamayı yükleyip, ödeme ekranına kart bilgilerini giren kullanıcı kendi eliyle bütün bilgilerini uygulamala geliştiricilere göndermiş bulunuyordu.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.