tarafından - Nisan 15, 2020
269 görüntüleme

Sıklıkla yaşanan bir sorun olan öksürüğe karşı, öksürük neden olur? öksürük nasıl geçer? sorusu sorulur ve yanıt aranır. Öksürüğün oluşmasında farklı faktörler etkili olduğu gibi, çözümü için de farklı yöntemler söz konusudur. Öksürüğe neden olan sebepler bilinmeli, bu durumun önlenmesine yönelik olarak gerekli malzemeler tespit edilmeli ve geçmesi için gerekli olan uygulamalar yapılmalıdır.

Öksürüğün Oluşma Nedenleri Nelerdir?

Öksürüğün oluşması için pek çok farklı neden olabilir. Bu nedenler; bulunulan ortama, kişinin bünyesine veya daha farklı sebeplerden kaynaklı olabilir.

Öksürüğün oluşma nedenleri:

  1. Kişi soğuk almış olabilir.
  2. Toz alınması sonucunda boğaz enfeksiyonu oluşarak öksürük oluşmuş olabilir.
  3. Sıcak ve soğuk gıdaların dikkat edilmeden tüketilmesi soncunda öksürük oluşmuş olabilir.
  4. Virüs veya bakterilerin neden vücuda yerleşmesi sonucunda öksürük oluşmuş olabilir.

Başlıca bu sebeplerden dolayı öksürük oluşur.

Ortaya çıkan öksürük halinde, bu durumun neden kaynaklı olduğunun tespit edilmesi gerekir. Bu sayede önlem alınabilir ve tedavi için gerekli uygulamalar yapılabilir.

Öksürük Nasıl Oluşur?

Öksürüğün oluşma durumu iki farklı şekilde gerçekleşir. İlk olarak kısa süreli olarak da adlandırılan geçici öksürük, ikinci olarak da süreli öksürükten bahsetmek mümkündür.

Bu öksürüklerin oluşması:

  1. Kısa süreli, geçici öksürüğün oluşması: Kısa süreli öksürüklerin oluşması genel olarak ortamın tozlu olmasından kaynaklanır. Bu öksürük türünde, toz ve kirli hava boğaza yapışarak kişinin geçici olarak öksürmesine neden olur. Bu durum, genel olarak kişinin en çok yarım saat kadar etkilenmesine neden olur. Gerekli önlemler alınmadığı zaman ise süreli yani daha çok kişiyi etkileyen öksürük türüne dönüşür.
  2. Süreli öksürüğün oluşması: Süreli öksürük, kısa süreli öksürük türüne oranla kişilerin daha çok etkilenmesine neden olur. Bu öksürük türünde hastalığa neden olan bakteri veya virüsler boğaza yerleşir ve enfeksiyona neden olur. Bu durum için daha ciddi önlemlerin alınması gerekir. Bu durum, kişinin canının yanmasına, boğazının tahriş olmasına ve kişi için daha farklı sorunlara neden olabilir.

Bu şekilde öksürükler oluşabilir.

Öksürüğün oluşma durumları bu şekilde farklılık gösterir. Bu durumların bilinmesi ve genel anlamda önlem alınması gerekir.

Öksürüğün Oluşma Aşamaları Nelerdir?

Öksürüğün oluşma aşamaları farklıdır, ayrıca bu aşamalar öksürüğün oluşma nedenlerine bağlı olarak değişim gösterir. Geçici öksürüklerin ilk aşamasında toza maruz kalınır. Tozlu havanın solunması sonucunda boğazda yanma hissi meydana gelir. Daha sonra kaşıntı hissi veren bir durum oluşur ve kişi bu durumu atlatmak için istem dışı olarak öksürmeye başlar. Bu durum, kişinin savunma mekanizmasından kaynaklanır. Kişi bu şekilde öksürdüğü zaman boğaza yapışan kiri büyük ölçüde dışarı atar.

Bu sayede hastalığın ilerlemesine ve enfeksiyona bağlı hastalıkların oluşma durumuna önlem olur. Süreli öksürüklerde ise durum biraz daha farklıdır. İlk olarak, hastalığa neden olan virüs veya bakteri boğaza yerleşir. Bu durum sonucunda kişi hemen öksürmeye başlamaz. Boğazda yanma hissi, yapışmış gibi bir his ve ağrı hissedilir.

Daha sonra bakteri ve virüslerin etkisi ses tellerine iner ve kişilerin seslerinin değişmesine neden olur. Bu durumda ses değişir ve ilk aşama öksürükleri ortaya çıkar. Daha sonra ortaya çıkan enfeksiyon sorunu ciğerlere iner ve kişi öksürmeye başlar. Bu şekilde zamanla oluşan öksürükler; ciğerlerin tahriş olmasına, ciğerde hissedilecek ağrı ve yanmalara, öksürürken acı çekilmesine neden olur.

Öksürüğün Oluşma Aşamalarında Önlem Almak İçin Ne Yapılması Gerekir?

Öksürükten kurtulmanın en kolay yolu, daha yeni oluşuyorken önleme yöntemidir. Bu sebeple tozlu ortamlardan uzak durulması gerekir. Tozlu ortamlara maruz kalınmaması geçici öksürüklerin önlenmesine neden olur. Ayrıca vücut sıcaklığının olması gereken düzeyde tutulması, bulunulan ortamların sıcaklıklarına dikkat edilmesi gibi önlemler de öksürüğün başlamadan önlenmesine yardımcı olur.

Öksürüğün Geçirilmesi İçin Gerekli Olan Doğal Yöntemler Nelerdir?

Öksürüğün geçirilmesi için yapılabilecek olan doğal yöntemler vardır. İlk olarak sıcak ve soğuk gıdaların tüketilmemesi gerekir. Bununla birlikte ılık gıdaların tüketimine de ayrıca önem verilmesi gerekir. Ilık olarak tüketilecek bitki çayları, vitamin ve mineral yoğunluğu olan gıdalarla beslenilmesi gerekir.

Bu sayede boğazın tahriş olma durumu azaltılır. Bu süreçte tüketilebilecek olan bitki çayları; nane ve limon karışımı çay, zencefil, yeşil çay gibi bitki çaylarının tüketilmesi gerekir. Ayrıca bal tüketilmesi de öksürüğe karşı alınabilecek doğal ve etkili yöntemlerden bir tanesidir. Bir yemek kaşığı kadar balın ılık süt içerisinde eritilerek içilmesi ve bu durumun sabah akşam tekrar ettirilmesi halinde öksürüğe karşı oldukça etkili bir yöntemdir.

Öksürüğün Geçirilmesi İçin Yapılabilecek Farklı Durumlar Nelerdir?

Öksürük sorunu yaşandığı zaman, bu durumla karşılaşınca ilk olarak doktora gidilmesi gerekir. Doktorların tavsiye edeceği ilaçların alınması, beslenme düzenine dikkat edilmesi gerekir. Bu sayede önlem alınabilir ve kişilerin iyileşme süreci hızlanacaktır. Bunun yanı sıra, ilaçlarla tedavi yapılmaya başlandığı zaman öksürüğe neden olan durumların devam ettirilmemesi gerekir. Sıcak ve soğuk ortamlara, tüketilen besinlerin sıcaklık durumlarına dikkat edilmesi gerekir.

Öksürük Ne Kadar Sürede Geçer?

Öksürüğün ne kadar sürede geçeceğine dair kesin olarak bir zaman vermek mümkün değildir. Çünkü; öksürüğün oluşma sebepleri, ortaya çıkan hastalığın hangi aşamada olduğu ve kişilerin vücut direncinin ne olduğu bilinmeden bir tarih vermek mümkün olamaz. Bununla birlikte, kısa süreli öksürüklerde genel olarak durumun ortaya çıkmasından yarım saat sonra öksürük diner. Bu süreçte tozlu ortamdan uzakta durulmuş olmak gerekir. Süreli öksürüklerle karşılaşıldığı zaman ise, gerekli önlemler ve ilaçlar alındığı zaman ortalama olarak on günde öksürük geçer. Gerekli durumlara dikkat edilmesi bu süreyi kısaltırken, önlem alınmaması ise uzatarak farklı sorunlara neden olur.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.