tarafından - Ağustos 28, 2019
510 görüntüleme

100 Milyonlarca kullanıcıyı etkileyen zararlı bir yazılım tespit edildi. Play Store’da 100 milyonlar tarafından indirilen CamScanner uygulaması içinde zararlı yazılım olduğu tespit edildi. Uygulamanın direkt olarak cihazlara zarar vermediği fakat zararlı olabilecek yazılımların indirilmesine de aracı olduğu biliniyor.

Yazılım Hakkında Yapılan Açıklamalar

Kaspersky’dan tanıdığımız Igor Golovin ve Anton Kivva yaptıkları açıklamada CamScanner uygulamasının casus bir yazılım çalıştıran kütüphanesi olduğunu belirttiler. İkili salı günü yaptıkları açıklamada bu zararlı yazılımın uygulamaya reklam yoluyla girdiğini tespit ettiklerini belirttiler. Golovin ve Kivva aynı zamanda CamScanner uygulaması geliştiricilerinin bu durumdan habersiz olduklarını ve Google Play Store üzerinden kullanıcıların konuyla ilgili pek çok yorumda bulunduklarını da açıklamalarına eklediler.

KasperSky ekibi ise konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

“CamScanner uygulaması analiz edildikten sonra durumun reklam kütüphanesinden kaynaklandığını gördük. Daha önce benzer bir durumu Çin’e ait akıllı telefonlarda zaten yükle bir halde bulunabiliyordu fakat bu uygulamada zararlı yazılımın olma sebebi geliştiricilerinin ilkesiz bir şekilde reklamcıyla anlaşma yapıldığını tahmin ediyoruz. Zararlı yazılımdan etkilenen cihazlar modül sahipleri tarafından istedikleri şekilde kullanılabiliyor. Kullanıcılara çıkan reklamlar çıkararak kullanıcıları ücretli aboneliklere kaydediyor ve paralarını çalabiliyorlar.” İfadelerini kullandı.

CamScanner uygulamasından cihazlara bulaşan bu zararlı yazılımı inceleyen diğer araştırmacılara göre ise zararlı yazılım cihaza zarar veren bir işlem yapmadığını ve bunun yerine tüm bu işlemleri yapabilecek başka modüllerin inmesine yardımcı olduğunu belirtiyorlar.

Google Play Store üzerinden 100 milyondan çok kullanıcının indirdiği program bir PDF uygulamasıdır. Uygulama ile ilgili olumlu yönde çalışmalar son bulana kadar indiren kişilerin hemen uygulamayı kaldırmasını öneriliyor. Uygulamayı kullanmayı, özelliklerinden yararlanmayı tercih eden kişilerin ise uygulamada yer alan reklamlar ile önlerine çıkan içerikleri kesinlikle indirmemeleri, yanlışlıkla indirilmesi durumunda ise indirilen uygulamanın başka bir cihaza kurulmaması ve en hızlı şekilde de silinmesi öneriliyor.

CamScanner uygulaması Android cihazlarda kullanılabilecek en iyi tarayıcı özellikli uygulama olarak 100 milyondan fazla kişinin kullandığı bir uygulamadır. Cihazların fotoğraf çekme özelliğini tarayıcı olarak kullanmayı sağlayan CamScanner’ın muadili olarak kullanılabilecek pek çok uygulama da mevcuttur.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.