tarafından - Eylül 5, 2019
61 görüntüleme

Facebook sosyal medya uygulaması kullanıcılarının başına açtığı sorunlarla gündemde kalmaya devam ediyor. 2018 yılında kullanıcıların verilerinin çalınmasına neden olduğu konuşulan uygulama aynı iddialarla gündemi meşgul ediyor. Oysa geçen seneki skandallar sonrası uygulama içinde ve kullanıcıların bilgilerinin korunması için ek güvenlik önlemleri geliştirdiklerini ve geliştirmeye devam ettiklerini açıklayan şirketin yine başarısız olduğu ortaya çıktı.

Sunucudan Kullanıcılara Ait Bilgiler Çıktı

İnternete sızan bir sunucudan facebook uygulamasını kullanan 201 milyonu aşkın kullanıcıya ait bilgiler ortaya çıktı. Verileri sızdırılan kullanıcıların daha çok Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ta yaşayan kullanıcılar olduğu da belirtildi. Bu haber ile facebook yetkilileri önlemler aldıklarını belirtseler de bu işi yapanlar için önleyici bir çözüm üretemedikleri ortaya çıkmış oldu.

Hangi Bilgiler Açığa Çıktı?

Edinilen bilgilere göre sunucunun sızdırmış olduğu veriler arasında facebook kullanıcılarının isimleri, cinsiyetleri, facebook ID’si, ülkeleri ve telefon numaraları gibi kişisel bilgileri yer alıyor. Söz konusu bu kişilerin bilgilerinin her türlü kötülüğe açık durumda olduğu da belli oluyor. Söz konusu olan 201 milyon facebook kullanıcısının 50 milyonu Vietnam ülkesinde, 133 milyonu ABD’de ve 18 milyonu da Birleşik Krallık’da yaşıyor. Bu ülkelerde yaşayan kişilerin daha fazla tehdit altında olduğu da bildiriliyor. Ayrıca bilgileri sızdırılan hesaplar arasında ünlülerin hesaplarının olduğu da bildiriliyor. Söz konusu olan sunucunun facebook firmasına ait olmadığı ve herhangi bir şifreyle korunmadığı da gelen bilgiler arasında bulunuyor.

Facebook’tan Açıklama Geldi

Facebook tarafından yapılan açıklamaya göre bu bilgi sızdırma işleminden hiçbir facebook uygulaması kullanıcısı olumsuz etkilenmedi. Ayrıca yapılan açıklamada söz konusu sunucunun kapatıldığı ve hesapların güvende olduğu belirtildi. Ancak geçmiş zamanlarda da bilgi sızdırılması haberleri gündeme gelmişti. Bu haberlerde 400 milyondan fazla hesabın bilgilerinin ortaya çıktığı belirtilmişti. Ancak facebook bu haberleri yalanlamış bu sayısının yarısına yakın hesabın bilgi sızdırılmasından etkilendiğini diğerlerinin kopya hesaplar olduğunu belirtmişti. Ayrıca facebook o zaman yayınlanan haberlerin eski haber olduğunu, bu olayın facebook’un kapanan özelliği telefon numarası ile arkadaş arama özelliğinin olduğu zamanlarda ortaya çıktığını bildirmişti.

Bilgilerin korunması için önlemler konusunda şirketin yetersiz kaldığı ortaya yeni çıkan haberlerden belli olmakla beraber bilgileri sızdırılmış olan bu kişilerin tehlikede oldukları da görülüyor. Eldeki bilgiler ile kullanıcıların telefonlarının kötü niyetli kişilerce kullanılması ve de hesaplarına girmeleri kolay olacaktır. Bu olaylarla ilgili açıklama yapan Abd’li senatör ise bilgi sızdırılması olaylarından sorumlu olarak Facebook uygulamalarının kurucusu Mark Zuckerberg’in hapis cezası alması gerektiğini belirtti. İlerleyen günlerde bu haberlerle ilgili nasıl önlemler alınacağı da şimdiden merak edilmeye başlanmış görünüyor.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.