tarafından - Eylül 25, 2019
576 görüntüleme

En gelişmiş teknolojiye sahip olan cep telefonları insan sağlığına olumsuz yönde etki ediyor. Amerika Çevre Sağlığı Örgütünce açıklanan verilere göre, cep telefonlarıyla yapılan görüşmelerde beyne ait hücrelerin yarısının öldüğü belirtiliyor. Yapılan görüşmelerin süresi uzadıkça sağlık anlamındaki riskin de arttığı belirtelirken, bu görüşmelerde kronik hastalığa sahip olanların, hamilelerin ve çocukların daha büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kaldıkları üzerinde yoğunlaşılıyor.

Cep Telefonlarının Kısa Vadede Ortaya Çıkardığı Sağlık Sorunları Nelerdir?

Cep telefonlarının etkisi insan vücuduna kısa ve uzun vadede olmak üzere iki şekilde zarar veriyor. Cep telefonuyla uzun süre görüşme yapılmasının kısa vadede vücuda yaptığı etkiler şunlardır.

1. Beyin bulanıklığı

2. Baş dönmesi

3. Kulak çınlaması

4. Gözlerde karıncalanma

Uzmanlar cep telefonuyla iki saat ve daha az olarak sürekli görüşme yapanların, beyin hücrelerinin yarısının öldüğü üzerinde duruyor. Bu anlamda tıbbi bulguları ortaya koyan uzmanlar, kullanıcıların bilinçlendirilmesi konusunda ortak sonuca varıyor.

Cep Telefonlarının Uzun Vadede Ortaya Çıkardığı Sağlık Sorunları Nelerdir?

Cep telefonu teknolojisi ortaya çıktığında bu derece hayatın içinde olacağı kimseler tarafından tahmin edilmiyordu. Her teknolojide olduğu gibi cep telefonu teknolojisi de geliştikçe gelişti ve şu anki halini aldı. Önceleri yalnızca iletişim amacıyla kullanılan cep telefonları şimdilerde araştırma, televizyon izleme, gazete okuma ve onlarca farklı işlem için kullanılıyor. Durumun böyle olması cep telefonlarının insan vücuduna çok daha yakın olmasına sebep oluyor. Yaymış olduğu radyasyon ve diğer mikroorganizmalar ile insan vücuduna yavaş yavaş ve öldürücü şekilde zarar veriyor. Cep telefonlarının uzun vadede ortaya çıkardığı sağlık sorunları;

1. Beyin ve lenf nodlarında yer alan hücrelerin bir kısmı telefonda bulunan radyasyon tarafından emiliyor,

2. Sürekli olarak elektromanyetik ışınlara maruz kalan vücutta uykusuzluk sorunu oluşuyor,

3. Anksiyete adı verilen psikolojik rahatsızlık oluşuyor,

4. Trigeminal nevralji adı verilen ve halk arasında delirten hastalık olarak bilinen yüz ve baş bölgesi sinirleri etkileniyor,

5. Migren tarzında baş ağrıları oluşuyor,

6. Erkeklerde sperm sayısını azaltarak, kalitesini düşürüyor,

7. Hamilelikte cenine zarar veriyor.

Amerika'da cep telefonlarının yaymış olduğu bu ışınların direkt olarak öldürücü etkiye sahip olduğu görüşü savunulurken, telefon kullanmayı engelleyici kurallar konulması konusunda da görüşmeler yapılmıştır.

Cep Telefonlarının Sağlığı Tehdit Edici Etkilerini Azaltmak İçin Alınacak Önlemler

Cep telefonları ülkemizde her yaştan ve her statüden insan grubu tarafından kullanılıyor. Zararları bilinen bu aracın yararlı yönleri olduğu da bilinen bir gerçeği oluşturuyor. Bu denli ilerlemiş olan ve çoğu kişi için bir ihtiyaç konumunda olan bu iletişim aracının kullanımı yok edilemese de sınırlı hale getirilebiliyor. Cep telefonu kullanımında aşağıdaki detaylara uyulduğu takdirde sağlığa zararlı olan etkileri minimum seviyeye düşürülebiliyor.

▪ Cep telefonu kullanımında telefonun direkt olarak vücudunuzla temas etmesini engellemek,

▪ Cep telefonu görüşmesinde kulaklık, hoparlör, hands-free cihazları veya kalın kulaklık kullanmak,

▪ Ev, iş yeri, ofis gibi sabit telefon hattı bulunan ortamlarda sabit yani ahizeli telefon kullanmak,

▪ Cep telefonunu taşımak için pantalon, gömlek cebini kullanmamak,

▪ Cep telefonunu çekmediği zamanlarda yakınında taşımamak,

▪ Çocukların yakınında cep telefonu bırakmamak,

▪ Uyku sırasında cep telefonunu uzakta bırakmak,

Cep telefonlarının zararlı etkilerini yok etmeyi sağlıyor.

Cep Telefonu Kullanımının Çocuklara Etkisi

Cep telefonu kullanımı çocukları sosyal ve sağlık alanında olumsuz olarak etkiliyor. Çocuklarda oluşan bu etkilerin yok edilmesi ise çocuk metabolizmasıyla özdeşleştirildiğinde ise mümkün olmadığı görülüyor.

Cep Telefonunun Çocuklarda Oluşturduğu Sosyal Sorunlar

Vakitlerinin büyük bir bölümünü cep telefonuyla geçiren çocuklarda şiddet eğilimi gelişiyor. Çocuklar arkadaş edinme konusunda zorlanırken, daha kolay inanıp daha çabuk güveniyor.

Cep Telefonlarının Çocuklarda Oluşturduğu Sağlık Sorunları

Cep telefonunun çocuk vücudunda bıraktığı tahribatın erişkin bedenine göre %50 oranında daha yüksek olduğu belirtiliyor. Uzmanlar bu konuda çocukların hücrelerinin yenilenmesinin yetişkin insanlardan çok daha zor olduğu görüşünü savunuyor. Çocukların sürekli olarak cep telefonu kullanması en çok beyne hasar veriyor. Beyin tümörüne sebep olan ve uzun süre kullanım sebebiyle oluşan bu sorun ameliyatla giderilmeye çalışılıyor. Çocuklar için cep telefonunu sürekli olarak kullanmak; oturma bozuklukları, omurga düzensizlikleri, bel ve boyun rahatsızlıklarına neden oluyor.

Hamilelik Döneminde Cep Telefonu Kullanımı

Hamilelik, yeni bir hayatın temellerinin atıldığı bir dönemdir. Hamilelik döneminde bebeği etkileyen kötü alışkanlıklardan biri de cep telefonu kullanımıdır. Anne adaylarının bu dönemde cep telefonundan uzak durması gerekmekte ve radyasyona maruz kalınmaması gerekmektedir. Cep telefonlarıyla görüşmeyi sağlamakta olan mikroorganizma gücü anne karnındaki bebeğin hayati tehlike yaşamasına sebep oluyor. Aynı zamanda anne adaylarının cep telefonlarını karın bölgelerine yakın tutmaları, işitme kaybı, beyin hasarı ve engel oranı oluşturuyor. Hamile olan kadınların hamilelik dönemlerinde hem kendilerini hemde bebeklerini korumak için cep telefonu kullanımını minimum seviyeye indirmeleri hatta kullanmamaları gerekiyor.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.