tarafından - Eylül 26, 2019
104 görüntüleme

Akıllı telefonlar, hayatlarımıza girdiğinden beri pek çok avantaj ve kolaylık sağladı fakat bununla birlikte pek çok sorun da beraberinde geldi. Bu sorunların en yaygın olanı ise akıllı telefonların pil ömrünün kısa olmasıdır. Daha önceleri, cep telefonlarının pil ömrü yaklaşık olarak minimum iki üç gün iken artık şimdilerde akıllı telefonların şarj ömrü bir gün bile değildir.

Cep telefonları artık 'akıllı' statüsünde olduğundan beri birer teknoloji canavarıdır. Ceplerde taşınabilen bu küçük cihazlar ile birlikte pek çok işlemler gerçekleştirilebiliyor, çoğu zaman bilgisayarmışçasına kullanılabilmektedir. Akıllı cep telefonları ile yüksek kalitede video izlenebilmesi, profesyonel oyunların oynanabilmesi, internette gezinilebilmesi, video ve fotoğraf çekilebilmesi pil yani şarj ömrüne etki eden özelliklerdir. Bu durumlar nedeni ile oldukça fazla şarj gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Ve günümüz teknolojisinde tüm bu özelliklere tam olarak cevap verebilecek, uzun süre dayanacak olan pil teknolojisi bulunmamaktadır. Bu nedenle, akıllı cep telefonu kullanıcıları çeşitli yöntemlere, şarjın daha uzun dayanmasını sağlayacak yollara başvurmaktadır. Telefonun şarj ömrünü uzatmak için öncelikli olarak ilk yapılması gereken; telefonu bir enerji diyetine sokmaktır.

Akıllı cep telefonlarının şarj ömrünü uzatacak olan yöntemler şunlardır:

  • Akıllı cep telefonlarını şarja koymak için şarjın tamamen bitmesini beklemeyin ve telefonlarınızı şarj oranı yüzde 40'ın altına düştüğünde şarja takın.
  • Telefonun titreşim özelliğini gerekli olmadıkça kullanmayın.
  • Telefon şarjı bitmek üzere iken ve kullanmayacaksanız telefonu uçak moduna alın. Bu durum, var olan şarjınızın daha fazla dayanmasına ve acil durumlarda telefonu kullanabilmenize olanak sağlar.
  • Aşırı sıcak, telefon şarjının bitmesine neden olmaktadır, bu nedenle telefonları aşırı sıcaktan uzak tutun.
  • Kullanmadığınız uygulamaları kapatın ya da tamamen kaldırın.
  • Ekran parlaklığını düşük seviyede kullanın.

Eğer Android bir telefon kullanıcısı iseniz, Andoid Market'te bulunan ücretsiz uygulamayı yükleyerek arka planda çalışmakta olan programların kapanmasını sağlayarak telefonunuzun pil ömrünü uzatabilirsiniz.

Gereksiz Uygulamaları Kurmayın

Telefonlara yüklenen uygulamalar, kullanılmıyor dahi olsa arka planda çalışmaktadır. Bu durum, telefonun şarj harcamasına neden olmaktadır. Bu sebeple, eğer telefonlarınızda kullanmadığınız ve güncelliğini kaybetmiş uygulamalar var ise kaldırın. Böylelikle telefonun pil ömrü daha uzun olacaktır.

Telefonun Şarj Girişlerini Temizleyin

Telefonların şarj girişleri artık iyice telefonların içine gömülüdür. Bu durum, şarj giriş kısımlarının kirlenmesine, toz dolmasına dolayısı ile şarj olurken kesintilerin yaşanmasına neden olmaktadır. Kesintisiz şarj olma performansı için telefonlarınızın şarj kısmını belli aralıklarla temizleyin.

Duvar Kâğıdı ve Tema Seçimlerine Dikkat Edin

Duvar kâğıtları ve temalar, telefonların şarjlarının çabuk bitmesine neden olmaktadır. Özellikle hareketli ve animasyonlu duvar kâğıtları ya da temalar aşırı şarj tüketmektedir. Ayrıca, amoled ekran cep telefonlarında renkli duvar kâğıtları kullanmak da telefonun pil ömrünün kısa olmasına neden olmaktadır ve bu yüzden amoled ekran telefonlarda, siyah renklerin baskın olduğu duvar kâğıtlarının kullanılması önerilmektedir.

Ekran Döndürme Özelliğini Kapatın

Ekran döndürme özelliği sensör yardımı ile çalışmaktadır. Bu sebeple gerekli olmadığı sürece telefonların ekran döndürme özelliği kapalı tutulmalıdır. Aynı zamanda, titreşim özelliği de şarjın çabul bitmesine neden olmaktadır. Zil sesi ile birlikte çalışan titreşim özelliğ dışında, yazı yazarken de kullanılabilen titreşim özelliğinin kapalı olması pil ömrünün uzun olmasını sağlamaktadır.

Telefonu USB Kablosu ile Şarj Etmeyin

Akıllı cep telefonlarının prizden değil de bilgisayardan şarj edilmesi, uzun saatler aldığından dolayı sağlıklı bir yöntem değildir. Telefonu USB kablosu ile şarj etmek aynı zamanda telefon için zararlı bir durumdur. Çünkü USB kabloları, diğer kablolardan daha fazla gerilim yaratmaktadır. Bu durum, telefonun daha fazla ısınmasına da neden olmaktadır.

Telefonlar daha sağlıklı bir kullanım için her zaman orijinal şarjları ile yüksek voltajlı prizlerde şarj edilmelidir.

Telefonlarınızı Gece Boyunca Şarjda Bırakmayın

Telefonu bütün gece boyi şarjda bırakmak, doğru bilinen yanlışlar arasında yer almaktadır. Lityum içerikli piller, çok uzun süre şarjda bırakılmaya uygun değildir. Lityum pilli bir telefonun, gece boyunca şarjda bırakılması telefona ve pile zararı dokunan bir durumdur. Telefonların uzun süre şarjda bırakılması, telefonun aşırı ısınmasına neden olmaktadır ve bu durum telefonun işlemcisine zarar veren bir durumdur. Dolayısı ile akıllı telefonlar tam şarj olduktan sonra şarjdan çıkarılmalıdır.

Telefonunuzun Şarjı Neden Az Dayanıyor?

Telefonlar, tam kapasiteli olarak şarj edilmesine rağmen az dayanabilmektedir. Bunların nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Otomatik bildirimlerin açık olması
  • Ekran parlaklığının yüksek seviyede olması
  • Tuş kilidinin zaman ayarlı olmaması ve bu sebeple şarj tüketmesi
  • Animasyonlu ve hareketli ekran koruyucu, duvar kâğıdı kullanılması
  • Kullanılmadığı zamanlarda bile Bluetooth, 4G, Wi-Fi, GPS gibi özelliklerin açık olması

Telefonların işletim sistemlerinin ve uygulamaların güncel olmaması Telefonun işletim sistemi için yapılan güncellemeler genellikle enerji tasarrufu sağlamaktadır Telefonların pil performansının, telefonun özelliklerine göre düşük olması istenilen verimin alınmamasına neden olmaktadır. Bu nedenle, bir telefon alırken kamera özellikleri ve benzeri özelliklere bakarken, pil performansı özelliği de göz önüne alınmalıdır.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.