tarafından - Eylül 26, 2019
111 görüntüleme

Amazon yeni bir ses sistemi duyurusu yaptı. Amazon’un duyurusunu ve tanıtımını yaptığı yeni ses sistemi Alexa adlı sistemin robotik seslerini geliştirme amacıyla üretildi. Bu yeni modelin çalışma sistemi ise diğerlerinden çok daha farklı. Neural Text to Speech adını taşıyan bir makine öğrenimi sisteminden yararlanan bu ses sistemi aynı zamanda yaşanılan duyguların da belirli bir şekilde gösterilmesini sağlıyor.

Hepsinden Daha Farklı Bir Sistem

Günümüzdeki ses sistemlerinin ya da asistanların en büyük sorunu verdikleri robotik sesleri yapay olarak yansıtmaları. Neredeyse hiçbir sistem robotik sesleri doğal bir şekilde yansıtamıyordu. Teknolojik gelişmelerle bir nebze bu doğallığa yaklaşılsa da yine de insanların doğal seslerine yakın bir ses elde edilemiyordu. Ancak Amazon’un yeni ürünü bunu yakalayacak cinsten bir sistem taşıyor. Amazon firması Seattle’daki etkinliklerde gerçekleştirilen tanıtım bölümünde birçok ürünü tanıttı. Ürün tanıtımlarının yanında bazı yeni teknolojileri de tanıtan Amazon’un en dikkat çeken teknolojisi ise sinirsel metin okuyan modeli oldu. Neural Text to Speech adı verilen bu sistem Apple ve Google firmalarının tanıtmakta olduğu yeni modellerle birebir biçimde vurgularla çalışıyor. Yani bu yeni nesil teknoloji ilettiği seslere hem vurgu hem de duygu katmayı başarabilen bir sistem.

Ses Taklit Özelliği

Amazon’un hali hazırda bir asistanı zaten bulunuyordu. Ancak bu yeni özellikler asistanın daha da gelişmesini sağladı. En çok dikkat çeken özellik ise ürünün sesleri taklit edebilme özelliği oldu. Ancak ses taklit etme özelliği oldukça sınırlı. Şu anda sadece Samuel Jackson’ın sesini taklit edebilen cihazın ilerleyen dönemlerde çok daha fazla ismi taklit edebilmesi bekleniyor.

Yeni Özellikler Eklenecek

2020 yılına gelindiğinde Amazon tarafından üretilen bu yeni sisteme yeni seslerin de ekleneceği belirtiliyor. Ama bu seslerin maalesef ücretsiz yayınlanması mümkün olmayacak. Dinlemek ya da taklit etmesini istediğiniz bir sese sahip olabilmeniz için 0.99 dolar gibi bir parayı ödemeniz gerekecek. Amazon’da başkan yardımcılığı yapan Dave Limp etkinlikte yeni sistemle ilgili, makinelerle yapılabilen şeylerin kendisini de oldukça şaşırttığını belirtiyor.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.