tarafından - Ekim 2, 2019
154 görüntüleme

Günümüzde kullanımı oldukça yaygınlaşan ve ileride daha da yaygınlaşacağı bilinen elektrikli otomobiller açısından en önemli sorunlardan biri, kaza anında otomobildeki bataryaların oluşturduğu risk.

İşte bu sorun üzerine eğilen Bosch, elektrikli otomobillerde olası kaza durumlarında bir batarya patlaması olmaması için kontrollü şekilde çok küçük bir patlama ile soruna çözüm buluyor.

Kontrollü Patlama

Bosch, muhtemel trafik kazaları neticesi daha büyük çapta bir problemi önlemek adına elektrikli otomobillerde bulunan bataryaları kontrollü bir şekilde patlatmayı içeren sistemi geliştirdi. Şaşırtıcı olsa da bu şekilde elektrikli otomobillerde büyük tehlike nedeni olan batarya patlamaları engellenebilir.

Çünkü elektrikli ve hibrit otomobillerde, benzinli araçlara göre daha farklı tehditler oluştuğu bir gerçek. Otomobile güç veren bataryalar yani yüksek voltaj sistemi, kaza sonrası elektrik akımını otomobilin gövdesine veya diğer aksamlarına aktarabiliyor.

Nasıl Çalışıyor?

Alman firması Bosch ise bu sorunu otomobilin elektrik sistemine entegre edilen ve hava yastığı sensörlerine dijital yönden bağlı yarı iletkenler ile çözüyor. Bu sensörler bir darbe tespiti yaptıkları anda hava yastıklarını harekete geçirerek ve küçük bir kontrollü patlama sağlayarak, kablo bağlantılarını kesiyor ve buda gövdeye veya diğer bir aksama elektrik ulaşmasını engelliyor.

Ayrıca Bosch tarafından geliştirilen bu sistemin elektrikli otomobillere montajı aşaması da çok kolay nitelikte. Bu sistem son derece küçük ve hafif olduğu için tüm otomobiller ile rahatlıkla kullanılabiliyor.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.