tarafından - Ekim 7, 2019
1,573 görüntüleme

İşletim sistemlerinde rastlanan belirli sorunları giderme aşamasında sıklıkla tercih edilen güvenli mod işlemi, Windows’un hemen hemen her işletim sisteminde yer alıyor. Windows 10 işletim sistemlerinde bilgisayarınızı güvenli modda çalıştırabileceğiniz farklı seçenekleri bu içerikte inceleyeceğiz.

Güvenli Mod Nedir?

Güvenli mod, Windows ve Linux işletim sistemlerinde kullanılabilen ve bilgisayardaki bazı hataları gidermemize imkan tanıyan bilgisayarı başlatma yöntemlerinden bir tanesidir. Güvenli mod ile başlatılan bir bilgisayardan virüs veya bug temizleme işlemleri daha kolay gerçekleştirilebilmektedir. Güvenli mod, standart güvenli mod ve ağ bağlantısı ile güvenli mod olarak iki farklı seçenek ile başlatılabiliyor.

Bir bilgisayarı güvenli mod ile çalıştırdığınız zaman, Windows yalnızca temel sürücüler ve dosyalar ile başlatılmaktadır. Yani güvenli mod başlangıç işleminin, Windows’un en temel halini çalıştırmanıza imkan tanıdığını söyleyebiliriz.

Bilgisayar Neden Güvenli Modda Başlatılmalıdır?

Bilgisayarların güvenli modda çalıştırılmasının belirli nedenleri vardır. Bu nedenler arasında, bilgisayarda virüs veya bug temizleme işlemlerini daha kolay gerçekleştirmek ve bilgisayarın normal başlatılamadığı zaman güvenli modda çalıştırılmasıyla sorunun kaynağının bulunabilmesi ilk sırada yer alıyor.

Windows güvenli mod ile başlatıldığı zaman en temel işletim ayarlarıyla başlatılacağından, sistemi güvenli modda kullanmak daha az güvenlik sıkıntısıyla karşılaşmanızı sağlar. Windows’un temel ayarlarıyla başlatılmasını sağlayarak olası problemlerin devam edip etmediğini bu sayede görebilirsiniz.

Windows 10’u Ayarlar Menüsünden Güvenli Modda Başlatmak

Windows 10 işletim sistemi kullandığınız bir bilgisayarda güvenli mod başlangıcını aktif hale getirmek için şu adımları izleyebilirsiniz;

  • Başlangıç> Ayarlar> Güncelleştirme ve Güvenlik> Kurtarma yolunu izleyin.
  • Gelen ekrandaki ‘Gelişmiş Başlangıç’ menüsü içerisindeki ‘Şimdi Yeniden Başlat’ seçeneğine basın.
  • Yeniden başlatılan bilgisayar bir seçenek belirleme ekranı ile açılacaktır.
  • Ekranda Sorun Gider> Gelişmiş Seçenekler> Başlangıç Ayarları> Bilgisayarı Yeniden Başlat yolunu takip edin.
  • Tekrar başlatılan bilgisayarınızın ekranındaki seçeneklerden güvenli modu seçmek için F4 tuşuna basın. Eğer ağ ağ bağlantılı güvenli modu seçecekseniz, F5 tuşuna basarak işlemi tamamlayın.

Belirtilen adımları takip Windows 10 işletim sisteminizi ayarlar menüsüyle güvenli modda çalıştırabileceksiniz.

Bilgisayarı Oturum Açma Ekranından Güvenli Moda Alma

Eğer bilgisayarınızda güvenli modu aktif hale getirebilmek için ayarlar menüsüne ulaşamıyorsanız, bilgisayarınızı oturum açma ekranındayken güvenli moda alabilirsiniz.

Bunun için oturum açma ekranındayken Shift tuşuna uzun basarak Aç-Kapa> Yeniden başlat yolunu izleyin. Bilgisayarınız başlatıldığı zaman, ayarlar menüsünden güvenli mod başlatması adımlarında belirtilen son iki adımı uygulayın. Bilgisayarınızı bu basit işlem adımlarıyla birlikte güvenli modda çalıştırabileceksiniz.

Bilgisayarı Siyah Ekrandayken Güvenli Modda Başlatma

Bilgisayarınızda siyah ekran veya boş ekran görünüyorsa, bu durumda ayarlar menüsüne veya oturum açma ekranına erişemezsiniz. Bu durumda bilgisayarı güvenli moda alma işlemlerinde takip edeceğiniz adımlar;

  • Güvenli moddan önce cihazın Windows Kurtarma Ortamı başlatılmalıdır. Bunun için bilgisayarınızın güç düğmesine 10 saniye süreyle basın.
  • Cihazı çalıştırmak için güç düğmesine bir defa kısa olarak tekrar basın.
  • Bilgisayarınızın üretici logosu görüntülendiği zaman, güç düğmesine 10 saniye süreyle basın.
  • Bilgisayarı yeniden açmak için güç düğmesine kısa olarak bir kez basın.
  • Windows başlatma ekranı göründüğü zaman bilgisayarınızı güç düğmesine 10 saniye basarak kapatın. Ardından tekrar güç düğmesiyle bilgisayarı çalıştırın.
  • Bilgisayarın tamamen yeniden başlatılmasını ve WinRe moduna girmesini bekleyin.
  • WinRe modunda ayarlar menüsüyle ulaştığınız güvenli mod başlangıcının son iki adımındaki işlemleri uygulayın.

Bilgisayarınızı boş ekran veya siyah ekrandan güvenli moda almaya yarayan bu işlemde belirtilen adımları sırasıyla takip etmenizin oldukça önemli olduğunu unutmamalısınız.

Bilgisayarı Komut İstemiyle Güvenli Modda Başlatmak

Windows 10 işletim sisteminin her versiyonunda bulunmayan bir yöntem olsa da, bilgisayarınızı komut istemcisiyle de güvenli modda çalıştırma imkanınız bulunabiliyor.

Windows 10 işletim sisteminizde işletim sistemi hasarı daha yüksek ise, bu durumda komut istemcisinin yardımıyla güvenli moda giriş yapabilirsiniz. Bunun için Başlat menüsünü açtıktan sonra listeden komut istemcisini yönetici olarak çalıştırmalısınız. Komut istemcisine bcdedit /set {current} safeboot minimal komutunu girdikten sonra Enter tuşuna basın. Ardından shutdown -r -f -t 00 komutunu yazın. Bu işlemlerden sonra bilgisayarınız güvenli modda tekrar başlatılacaktır.

Bilgisayarınızı güvenli moda alma işleminde yazdığınız {current} komutunun çalışmadığını görürseniz, {default} komutunu deneyerek işlem adımlarını tekrar edebilirsiniz. Bazı Windows 10 işletim sistemlerinde yalnızca {default} komutuyla işlem yapılmasına izin verilmektedir.

Bilgisayar Güvenli Moddan Nasıl Çıkarılır?

Windows 10 işletim sisteminizi güvenli moddan çıkarmanın adımlarını paylaşacak olursak;

  • Windows logosu tuşu ve R tuşlarına aynı anda basın.
  • Gelecek olan ‘Aç’ kutusuna msconfig komutunu yazın ve ‘Tamam’ butonuna tıklayın.
  • Önyükleme sekmesi menüsüyle devam edin.
  • Menü içerisinde bulunan ‘Güvenli Önyükleme’ seçeneğinin yanındaki kutucuğun işaretini kaldırın.
  • Komut istemcisiyle güvenli modu kapatmak için, komut istemcisini yönetici olarak çalıştırın.
  • Komut istemcisine bcdedit /deletevalue {current} safeboot komutunu girip Enter tuşuna basın.
  • Son adımda shutdown -r -f -t 00 komutunu girerek bilgisayar güvenli moddan çıkarılmaktadır.

Yapacağınız her iki işlemle de bilgisayarın yeniden başlatıldığında güvenli moddan çıkarılması sağlanabiliyor.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.