tarafından - Kasım 15, 2019
365 görüntüleme

MacOS işletim sistemini kullanan MacBook’unuz Wi-Fi bağlantı sorunuzu yaşadığı zaman, internet erişimi sağlamanız imkansız hale gelir. Bu nedenle MacBook’larda zaman zaman görülen bu problemi, MacOS kablosuz bağlantı sorunu nasıl çözülür konusu ile inceliyoruz. Birden fazla çözüm önerisi sunduğumuz bu rehber ile, MacBook’unuzda karşılaştığınız Wi-Fi bağlantı sorununa çözüm bulabilirsiniz.

MacOS’de Neden Wi-Fi Sorunu Görülür?

Esasında Wi-Fi bağlantı sorunu birçok nedenden dolayı birden fazla marka bilgisayarda görülen bir problemdir. Yani bu sorunun yalnızca MacOS’ye özgü olduğunu söylemek yanlış olacaktır.

Wi-Fi ağına bağlanma sorunlarının başında, kurulum adımları yer almaktadır. Wi-Fi ağınızın kurulum aşamasında herhangi bir yanlış bilgi girişi yaptıysanız, Wi-Fi ağ bağlantısı sorunu yaşayabilirsiniz.

Wi-Fi ağına bağlanma konusunda sorun yaşanmasının bir diğer nedeni, yazılım sorunlarıdır. Eğer bilgisayarlarda güncel yazılımları kullanmıyorsanız, yazılım kaynaklı olarak bağlantı sorunları yaşayabilirsiniz.

Wi-Fi ağına bağlanma konusunda yaşanan sorunlar, bağlantı sıralamasından dolayı da kaynaklanabiliyor. Yani bilgisayar, listede öncelikli ağlara bağlanmaya çalışırken problem yaşayabiliyor. Bu tür durumlarda başvurabileceğiniz birkaç çözümleme adımı bulunuyor.

İleri Düzey Bağlantı Sıralamasını Gözden Geçirme

İleri düzey bağlantı sıralaması, MacOS bilgisayarınızın otomatik olarak bağlanma önceliği tanıdığı ağ anlamını taşıyor. Yani bağlanma konusunda ağ önceliklerini değiştirerek, MacOS bilgisayarınızda yaşadığınız Wi-Fi bağlantı sorunlarına çözüm getirmeniz mümkündür.

Bunun için;

  • Bilgisayarınızın ekranında sağ üst kısımda bulunan Wi-Fi sekmesine basın.
  • Açılan listede ‘Ağ Tercihlerini Açın’ seçeneğine tıklayın.
  • Gelen pencerede sağ alt bölümde bulunan ‘İleri Düzey’ seçeneğine tıklayın.
  • Gelen ekranda şimdiye kadar bağlandığınız bütün Wi-Fi ağlarının listesini görebilirsiniz.
  • İstediğiniz ağa öncelik tanıdıktan sonra, ayarları kaydedip ekranı kapatabilirsiniz.

Birçok kullanıcının MacOS bilgisayarlarda yaşadığı Wi-Fi bağlantı sorununun çözümü olan bu işlem, sizin bilgisayarınızda işe yaramadıysa, diğer çözüm önerilerimizi gözden geçirebilirsiniz.

Apple Yazılımını Kontrol Etme

Bilgisayarınızın yazılımını yeni bir MacOS sürümüne güncelledikten sonra Wi-Fi problemi ile karşılaşmış olabilirsiniz. Güncellemeleri takiben birçok kullanıcı, Wi-Fi ağına bağlanma konusunda sorunlar yaşamıştır.

MacOS’u beta sürümü ile kullanıyorsanız, Wi-Fi sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Örneğin MacOS High Sierra güncellemesi, birçok kullanıcının Wi-Fi bağlantısında düşüş yaşamasına neden olmuştur.

Bu durumda yapmanız gereken şey, MacOS bilgisayarınızın yazılımını kontrol etmek ve yeni bir yazılım mevcut ise, bilgisayarınıza bu yeni yazılımı yüklemek olacaktır. Yazılım güncellemesinin ardından, yaşanan Wi-Fi sorunu güncel MacOS yazılımıyla giderilebilmektedir.

Apple’ın Wi-Fi Önerilerini İnceleme

MacBook’unuz bir kablosuz ağa bağlanmaya çalıştığı zaman, MacOS tarafından yaşanan herhangi bir sorunun tespiti gerçekleştirilmektedir. MacOS herhangi bir tespit oluşturmuşsa, bilgisayarınızın sağ üst bölümünde yer verilen Wi-Fi logosuna tıklayarak açılan ekranda MacOS önerilerini görebilirsiniz. Eğer bu ekranda herhangi bir öneri görüntüleyemiyorsanız, bu durumda MacOS’nin herhangi bir bağlantı sorunu tespit edemediğini öngörebilirsiniz.

Yönlendiriciyi Yeniden Başlatma

Bazen ağ sorunları, yönlendirici veya modemlerden kaynaklanabiliyor. Bağlantı istem süresinin aşılması, modeminizin veya yönlendiricinizin zaman aşımı sonucunda ağa bağlanamamasına neden olabiliyor. Yönlendiricinizin veya modeminizin bir süreliğine elektrik bağlantısını kesin ve ardından tekrar çalıştırın. Bu sayede Wi-Fi ağ bağlantı sorunu da çözümlenebilmektedir.

Bluetooth Bağlantısını Kesme

Bazı kullanıcılar, MacOS bilgisayarlarında yaşanan Wi-Fi sorununu Bluetooth bağlantısını keserek çözüme kavuşturmuşlardır. Bilgisayar ekranında sağ üstte bulunan Bluetooth simgesine basın ve açılan pencereden ‘Bluetooth Bağlantısını Kapat’ seçeneğine tıklayın.

Bluetooth bağlantısını kapattıktan sonra, Wi-Fi ağ bağlantısını sorununun hala devam edip etmediğini kontrol edin. Sorun çözümlenmişse, gerek görmedikçe Bluetooth bağlantısını aktif hale getirmeyin.

Ağı Unut Seçeneğiyle Bağlantıyı Tekrar Oluşturma

Bazı MacOS bilgisayarlarda, ağı unut seçeneğiyle bağlantı yeniden yapılandırıldığı zaman Wi-Fi sorununun çözümlendiği görülmüştür.

Bunu yapmak için;

  • ’Sistem Tercihleri’ menüsüne girin.
  • Seçenekler arasından ‘Ağ’ seçeneğine tıklayın.
  • Gelen listede ‘Wi-Fi’ seçeneğine ve ardından ‘Gelişmiş’ seçeneğine basın.
  • Açılan Wi-Fi bağlantı isimleri arasından bilgisayarınızın unutmasını istediğiniz ağa tıklayın ve bu bağlantıyı kaldırmak için (-) ikonuna tıklayın.
  • Görüntülenen pencerede ‘Kaldır’ butonuna basın.
  • Kaldırılan ağı, yeniden bağlantı listenize ekleyin ve bağlantı sorununun hala devam edip etmediğini kontrol edin.

Bu işlem adımlarıyla birlikte, MacOS bilgisayarınızda yaşadığınız Wi-Fi ağına bağlanma sorununa çözüm bulabilirsiniz.

Bağlantı Sinyalinde Sorun Olup Olmadığını Kontrol Edin

Sinyal gücünün düşük olması, Wi-Fi ağına bağlanma konusunda sorun yaşanmasının başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Ağa bağlanırken sorun yaşıyorsanız, modeminizin veya yönlendiricinizin sinyal alıp almadığını kontrol edebilirsiniz.

Eğer sinyal almıyorsa veya sinyal gücü düşükse, bu durumda sinyal haritası oluşturmanıza yardımcı olan programların yardımını alabilirsiniz. Bu tür 3. parti programlar, yaşadığınız bölgede ağ bağlantısı sinyallerinin gücünü belirlemenize imkân tanırlar.

NetSpot, sinyal gücü haritası oluşturabileceğiniz bir programdır. 7.99 Euro ücreti bulunan bu programın, ücretsiz alternatiflerini de internette bulmanız mümkündür. NetSpot programını App Store mağazasından indirebilir ve bilgisayarınıza kurarak sinyal haritasını oluşturabilirsiniz.

Sinyal haritasını yardımcı programlar aracılığıyla çıkardıysanız ve sinyal gücü düşükse, bu durumda sinyal gücünü artırmak için Powerline adaptörleri kullanmanız gerekebilir. Bu tip yardımcı araçlar, Wi-Fi sinyalini genişleten bir hizmet sunmaktadırlar. Ürünün kurulumunu gerçekleştirerek, yaşanan sinyal sorunlarının da önüne geçebilirsiniz.

Bunlara ek olarak, Powerline adaptörü kurulumunu yaptıktan sonra, mutlaka sağlayıcınıza danışarak Wi-Fi adınızı ve şifrenizi değiştirdiğinizden emin olmalısınız. Böylelikle MacOS bilgisayarınıza hangi ağı tanıtacağınız ve öncelik vereceğiniz konusunda bir karışıklık yaşamamış olursunuz.

Geniş Bant Sağlayıcınızdan Yardım Talebinde Bulunma

Wi-Fi bağlantı sorunu yaşanmasının sebebi sağlayıcınızdan ötürü kaynaklanıyorsa, bu durumda bireysel olarak gerçekleştirebileceğiniz herhangi bir işlem yoktur. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman, bağlantı sağlayıcınızın sorunu gidermesi için talepte bulunmalısınız. Ayrıca bağlantınızda herhangi bir sorun olup olmadığını anlamak için, Ping testi yapabilirsiniz. Böylelikle sorunun sağlayıcınız kaynaklı olduğundan emin olabilirsiniz.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.