tarafından - Kasım 20, 2019
130 görüntüleme

Akıllı telefonlarda genel olarak görülen problemlerden biri bataryanın ömrünün hızlı şekilde tükenmesidir. Bu durum olunca her zaman prize takılı olan bir telefon tipi ortaya çıkıyor. Beklenmedik zamanlarda işimize yarayacak olan akıllı telefonlar batarya ömrünün hızlıca tükenmesiyle sıkıntılara neden olabiliyor. Fakat birkaç önemli nokta ile akıllı telefonların batarya ömrü uzatılabilmektedir. Öyleyse ufak birkaç dokunuşla akıllı telefonlarda batarya ömrü uzatma yöntemleri nelerdir?

Ana Ekranda Kullanılan Tema ve Duvar Kâğıtları

Amoled bir ekranı mevcut olan akıllı bir telefon kullanıyorsanız, siyah tarzda ağırlıklı duvar kâğıdı tercih etmeniz gerekir. Nedeni amoled teknolojisinin beyaz gibi açık renkleri verdiğinden daha çok güç üretirler.

SLCD ve LCD ekranlarda bu durum yaşanmamaktadır. Özellikle Android kullananlara yönelik olarak önerilen animasyonlu duvar kâğıdı kullanmamalarıdır. Bu tip duvar kâğıdı telefonun donanımını daha çok kullanmaktadır. Bu durum da bileşenlerin çok daha güç tüketmelerine neden oluyor.

Ekran Aydınlatma İşlemi

Aydınlatma işlemini otomatik ayar içerisinde bırakabilirsiniz. Eğer otomatik ayar olarak kalmasını istemiyorsanız farklı yol deneyebilirsiniz. Gün içerisinde telefonun ekranını güneş ışığından dolayı okumak biraz zorlaşabilir.

Bu durumda gölgelik bir yere çekilip okumalısınız. Fakat bunu istemiyorsanız biraz aydınlatmayı açarak okuyup işleminizi tamamladıktan sonra tekrar kapatmanız bataryanın erken bitmesini engelleyecektir.

Akşam olduğu vakit telefon ekranının aydınlığını en aza çekebilirsiniz. Ekran ışığı 0 bile olsa ekranı gayet iyi şekilde görebilirsiniz. Akşamları aydınlatmayı kapamanız batarya ömrünü uzatacaktır.

Kablosuz Bağlantı Ayarları

Akıllı telefonlarda güç tüketen birimlerden biriside kablosuz bağlantılardır.

  • Bluetooth.
  • Wifi.
  • GPS.
  • 3G ve 4G.

Olarak sıraladığımızda bunlar tam anlamıyla şarjın düşmanı olmaktadır. Kablosuz ağ bağlantılarını kapamanız halinde yarım gün gibi süre şarj durumunda değişim fark edilecektir. GPS uygulamasını mutlaka kapatın. Gerekli olduğu zaman açın. Bluetooth açık olarak dolaşmayın. Gereksiz yere telefon şarjı tükenecektir. 3G ve Wifi’yi de açık tutarak ekstra şarj harcanma oluşmasını sağlamayın.

Ne zaman gerekli olursa o zaman bağlantıyı açarak işinizi görmeniz daha çok şarj kullanımı oluşturacaktır. Senkronizasyon da belirli sürede veri çekmesi nedeni ile bu da şarjınızın hızlı tükenmesini etkileyecektir. Kullanılması gerektiği zaman senkronize edilmesi doğru hareket olacaktır.

Ram Boş Bırakılmalı ve Altta Program Çalışmamalı

Hatalardan birisi en çok burada yaşanıyor. Telefonun içerisinde ne kadar çok uygulama varsa hepsi altta bekliyor. Bu durum işlemcinin tam hızda çalışmasını sağlıyor. Akıllı telefon kullanıcıları için bu programları sonlandırmaya yardımcı uygulamalar var.

Uygulamayı indirdikten sonra Widget kısmına tıkladığınız vakit tüm çalışan uygulamalar kapatılıyor. Ayrıca uygulamanın içine girerek istediğiniz programı siz seçebilir ve açık olmasını istemediğiniz programı kapatabilirsiniz. Bu yöntem ile bataryanın ömrü biraz daha uzatılacaktır.

Akıllı Telefon İşlemcisinin Verimli Yönetimi

Bu bölüm Root’lu kullanıcılar adına daha çok geçerli olacaktır. Root yapmamış olan kullanıcılar bu hakka sahip olamıyorlar. Akıllı telefonlar özellikle Linux tabanlı olup belirli bir işlemci hız ayarları çerçevesinde piyasaya sürülürler.

Genel olarak Ondemand ayarlarına sahip olan telefonlar, işlemci kullanım miktarına göre hızlarını ayarlayabiliyor. Yani alınan 1GHz işlemcisi bulunan telefon, her zaman 1 GHz işlemci hızında çalışmıyor.

Telefonunuz 1GHz işlemci hızına sahip ise 1GHz-265 MHz olarak ayarlayabilirsiniz. Telefonda şarj oldukça azalmış durumda ve maksimum olarak dayanması için 500-128 şeklinde yapabilirsiniz. Fakat bu yapmak isteyeceğiniz iş oldukça geç biteceğinden, işlemci kendisini %100 olarak kullanacaktır.

Bu durum da telefon ekranının ışığı açık kalması ve sizlerin beklemeniz anlamını ifade edecektir. Böylece şarjın az gitmesini beklerken daha çok şarj harcaması yapılacak. Telefonunuzu 1190-450 olarak ayarlayıp kullanabilirsiniz. Bu durumda hem daha hızlı olacak hem de işlerinizi takılmadan gerçekleştireceksiniz.

Şarj süresi önemli ise 1190- 128 olarak ayarlayabilirsiniz. Şunu belirtmek gerekir. Telefonun işlemci hızını çok düşürmek, telefon ile işlem yapılırken şarjını arttırmayacaktır. Bunun nedeni telefon yavaş çalışacağından işlemciyi %100 olarak kullanacak ve iş daha geç biteceğinden telefonun ekran ışığı daha çok açık kalacak.

Şarj Esnasında Telefonun Bataryasını Tam Şekilde Doldurun

Telefonunuzu %100 şekilde doldurduğunuzu tam olarak düşünmeyin. Telefonda bulunan yazılım bataryayı tam anlamıyla şart ettirmiyor. Belirli bir tolerans aralığı bırakıyor. Bizler de bundan faydalanacağız.

Özellikle HTC Desire markasında denenip başarılı olunmuş bir yöntem bulunuyor. Tabii ki her firma her modeline bu tolerans payını bırakmayacaktır. Fakat sizlerin telefonlarına bırakmış olabilir. Deneyerek öğrenebilirsiniz.

Yapmanız gereken işlemler şunlardır:

  • Telefon %100 olana kadar şarj da bekletilmeli.
  • Daha sonra telefonu şarjdan çıkarın ve çıkardıktan sonra telefonu kapatın.
  • Tekrar telefonu şarja koyun ve 1-3 saat arası bekleyin.
  • Telefonu şarjdan alın ve arından telefonu açın ve 3-5 dakika arası işlem yapmadan bekleyin.
  • Telefonu yine kapatın ve 30 dakika şarja koyun.
  • Sonra şarjdan alın. Telefonunuzu normal bir şekilde kullanın.

Bu yöntem yardımı ile telefon bataryası kalibre olup tam doluyor. Bu yöntemi bir kere yapmanız yeterli olacak. Daha sonra telefon kendisini tam dolacak seviyeye kadar şarj ediyor.

Özel Sürüm Olan İşletim Sistemine Yönelin

Bu durum Root yapan Android kullanıcıları için olacak. Android telefonlarına telefon üreticileri tarafından yapılmış olan arayüzler, batarya ömrüne negatif olarak etki bırakıyor. TouchWiz ve Sense arayüzler, hem sistemi yoruyor hem de batarya süresini oldukça azaltıyor. Bu nedenle saf Android sürümlerini kullanmak daha çok yararlı olacak.

CyanogenMod olarak bilinen saf Android sürümlerine benzerlik gösteren arayüzleri taşıyan özel Android versiyon çeşitlerini kullanmayı daha çok tercih edin. Böylece bu yöntem ile birlikte şarj süreniz oldukça uzun olacak ve problem kalkacak.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.