tarafından - Kasım 20, 2019
4,405 görüntüleme

Günümüzde akıllı telefonlara talep oldukça artmıştır. Hal böyle oldukça telefon firmaları da bir o kadar akıllı telefon çıkarmaktadır. Bu kadar rekabet içinde tercih edilirken, pil kapasiteleri dikkat çekmektedir. Akıllı telefon alırken pil durumu epey dikkat edilmesi gereken bir husustur. Bu konuda oldukça iddialı olan akıllı telefon firmaları olmasına rağmen, pil kapasitelerinde en iyi noktaya gelinememiş aksine günümüzde halen sorun olarak ortaya çıkmaktadır.

Aslında akıllı telefon konusunu düşündüğümüz de hangi seviyede olduğumuzu daha iyi anlayabiliyoruz. Fakat pil kapasitesi konusundan çok, kimyasal durumdan kaynaklandığı bilinmektedir. Mecazi anlamda tabir edecek olursak, pillerinde bir ömrü vardır ve uzun kullanım sırasında yaşlanarak sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Epeyce özellik içeren bu akıllı telefonların, maalesef ki böyle bir sorunu olmaktadır.

Cep Telefonu Pili Şoklaması

Kullandığınız akıllı telefonunuzda kimyasal bir durum varsa yani normal kullanıma rağmen hızlı şarj bitmesi veya mecazi olarak batarya yaşlanması durumlarında pil şoklama işlemi uygulanmaktadır. Cep telefonunuzu normal kullanmanıza rağmen şarj ömrünün beklenilenden daha kısa sürede bittiğini gözlemleyebiliriz.

 Pil ömrü artık telefon alırken özellikle bakmamız gereken bir durum haline gelmiştir. Peki pil şoklama faydalı mıdır, Nasıl yapılır,Neler gereklidir, Pil şoklama sonrası telefonda görülen değişiklikler nelerdir ve dikkat etmeniz gereken noktalar neledir, hepsini tek tek detaylarıyla aşağıda inceleyeceğiz.

Cep Telefonu Pili Neden Şoklanır

Akıllı telefon üreten firmaların, son zamanlar da özellikle bu konuda çalışmalar yaptığını bilmekteyiz. Akıllı telefon üreten markaların, akıllı telefon diyebileceğimiz modelde ki telefonların pil durumlarını daha uzun tutmak için büyük bataryaları tercih ettiğini hatta uygulama optimistleri gibi birçok kurtarıcı işlemler yaptıklarını gözlemlemekteyiz.

İyi bir beklentiyle alınan akıllı telefonlarda kimse böyle bir sorunla karşılaşmak istemez. Pil ömrü ilk zamanlarda ki batarya enerjisini kaybederek daha kısa sürede bitmeye başlar. Bunun en büyük nedenlerinden birisi taklit edilmiş şarj cihazları kullanmak ve artı yeteri kadar dolduğu bildirisi geldiği halde daha uzun sürede şarjda bekletmektedir.

Hal böyle olunca kimyasal yaşlanma dediğimiz pil ömrünün zayıflığı ortaya çıkmaktadır. Bunu çözümü elbette ki vardır. İlk tercih olarak akıllı telefonunuzun bataryasını değiştirebilirsiniz veya bizim önerebileceğimiz en etkili işlem olarak pil şoklama tekniğini gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle daha az masrafla telefon pilinizin bataryasını bir süre daha kullanmanıza kolaylık sağlayacaktır.

Tekniği anlatmadan önce bizlere gerekecek yardımcı araçlardan bahsedelim, sonrasında pil şoklama işlemini detaylarıyla anlatacağız.

Cep Telefonu Pili Şoklama için Neler Gerekir?

Pil şoklama tekniğinden önce edinmemiz gerek bazı araçlar bulunmaktadır. Bu tarz işlemler için tasarlanmış araçlarda vardır dilerseniz yorulmadan pil şoklama cihazına da sahip olabilirsiniz.

Bu cihazların yöntemi daha basittir ancak daha bilirkişi ile birlikte yapmanızı öneririz. Bu yöntemle bataryanızın içine takarak pil şoklama işlemini yapmanız mümkündür.

Ancak fiyat olarak kendinizi yormak istemezseniz kendi araçlarınızı temin ederek iş başına geçmeniz gerekecektir. Peki, bu işlem için bize hangi araçlar lazım olacak detayları ekleyelim.

  • Pil
  • Elektrik Kablosu
  • Elektrik Bandı

Pil; Alanında iddialı bulduğunuz bir pil markasından 9 voltluk bir pil edinmelisiniz. Kaliteli bir markayı tercih etmeniz işinizi biraz daha garantiye almanıza olacak sağlayacaktır

Bağlantı Kablosu; Önemli olan noktalardan biri olan bağlantı kabloları, sıradan veya ince kablo tercih edebilirsiniz ancak bağlantınızı sağlıklı gerçekleştirebilmek için doğru kablo olduğuna emin olmalısınız.

Elektrik bandı; Tabi ki bunu da kablo bağlantılarını desteklemek için kullanacağız. Buda önemli bir detaydır dikkat edilmesi gerektiğini belirtmek isteriz.

Gerekli araçlar sadece bu kadardır. Bunlar dışında ekstra herhangi bir malzeme kullanmamıza gerek yoktur. Tabi bu sorunu yaşayan bazı kullanıcılar kendi adaptörlerini de kullanmaktadır. Bunun için 9 voltluk veya 12 voltluk adaptörler uygundur. Bu tamamen size kalmış bir durumdur. Nasıl yapabileceğinizi düşünüyorsanız o şekilde işe başlayabilirsiniz. Şimdi de nasıl yapılması gerektiğinden bahsedelim.

Cep Telefonu Pili Nasıl Şoklanır?

Her ne kadar malzemelerin öneminden bahsetsek de asıl işin önemli yeri bu kısımdır. Yukarıda bahsettiğimiz tüm malzemeleri edindikten sonra Pil şoklama nasıl yapılır? İşlemine geçebiliriz.

Bunlar şöyle sıraladık;

  • Yukarıda bahsettiğimiz sıradan veya ince kablolar ile bağlantı sağlamalısınız. Bilirsiniz ki piller üzerinde 2 kutup yer alır bunun içinde artı(+) ve eksi(-) olmak üzere 2 ayrı kablo kullanmalısınız.
  • Kablo üzerinde ki detayı birkaç kez kontrol etmenizi önerdikten sonra kablo uçlarını pil uçlarıyla bant yardımıyla sarın. Pil kutupları çok önemli çünkü hata olması durumunda kısa devre yaparak bataryanın daha çok deforme olmasına sebep olacaktır.
  • Şimdi sırada akıllı telefonumuzun bataryasını çıkarmak var. Akıllı telefonunuz bataryası eğer sabit ise bu işlemi yapamazsanız teknik yardım alabilirsiniz veya internet üzerinde de batarya çıkarma işlemlerini araştırarak yapabilirsiniz.
  • Batarya uçlarında ki kutuplara dikkat ederek kablo sayesinde pilden gelen akımın teyidini gerçekleştirin. Bu işlem şoklama işlemini doğru ilerlediğinizi belirtmektedir.Bu durumu birkaç kez söylüyoruz çünkü kısa devre olması halinde pil epey bir hasar alacağından hiçbir şekilde geri dönülmez hale gelecektir. Çözümleme sırasında eminiz ki kimse böyle durumla karşılaşmak istemez. Emin olunduktan sonrasında bağlantı kablolarını bant ile tekrardan garantileyin.
  • Bu noktadan sonra akılı telefonunuz artık ısınma aşamasına gelmesi gereklidir.
  • Bu ısınmayı hissettiğinizde bağlantıyı kesebilirsiniz. Daha sonra bataryayı telefonunuza tekrar takabilirsiniz. Tabi bataryayı da incelemeyi unutmayın.
  • İlk halinde şarjınız düşük olabilir ancak telaşlanmanıza gerek yok. Eğer düşük olarak gösterdiyse şarja takarak tam doldurmayı deneyin.
  • Tam dolumu gerçekleştiğinde bataryanızda istenmeyen sorunun giderildiğini gözlemlemiş olacaksınız.

İlk birkaç gün beklentinizi karşılamayabilir ancak sonrasında hızlı şarj tükenmesini bir parça engellemiş olacaksınız.

Cep Telefonu Pil Şoklama Tehlikeli mi?

Batarya şoklama işlemi için elbette ki çok dikkatli olmalısınız. Pillerin yanması veya patlaması gibi durumlarla da karşılaşabilirsiniz. Kendinize bu konuda yeteri kadar güvenmiyorsanız tek başınıza yapmanızı önermeyiz. Teknik bir servis ile hem kendinizi hem de işleminızi garantiye almış olacaksınız. Umarız yardımcı olabilmişizdir.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.