tarafından - Kasım 21, 2019
230 görüntüleme

Web sitelerine ulaşım sorunları DNS adreslerinin değişmesi sebebiyle olabilir. Bu yüzden de kişilerin web sitelerine giriş yapabilmek için bilgisayarlarından DNS ön belleğini temizlemeleri gerekir. Yapılan temizleme kişilerin istedikleri web sitesine giriş yapabilmelerini sağlar. bilgisayarlarında bulunan DNS ön belleğini temizlemek isteyen kişilerin DNS önbelleği nasıl temizlenir bilmeleri gerekir. Bunun içinde internet üzerinde yer alan DNS temizleme bilgilerini okuyup uygulamaları gerekir.

DNS Ön Belleği Temizleme Yolları

Web sayfalarına girmeyi engelleyen DNS önbellek sorunu çözmek çözüm yolunu bilen kişiler için oldukça kolaydır. Kişilerin DNS önbellek sorunlarından kurtulabilmeleri için birkaç farklı yol vardır. Çünkü DNS ön bellekleri işletim sistemlerine ve kullanılan tarayıcılara göre değişiklik gösterebilir. DNS önbellek temizleme yollarından bazıları şunlardır;

  • Windows xp’de DNS ön belleği temizleme
  • internet explorer’da DNS ön belleği temizleme
  • mozilla firefox’da DNS ön belleği temizleme
  • google chrome’da DNS ön belleği temizleme
  • opera’da DNS ön belleği temizleme
  • Windows 10’da DNS ön belleği temizleme
  • Windows 8’de DNS ön belleği temizleme
  • mac os’da DNS ön belleği temizleme
  • linux'da DNS ön belleği temizleme
  • Windows 7’de DNS ön belleği temizleme
  • android’de DNS ön belleği temizleme

İşletim sistemlerine bağlı olarak DNS ön belleği temizleme işlemleri farklılık gösterebilir. Bunun için kişilerin kullandıkları işletim sistemine uygun olan DNS önbellek temizleme yöntemini denemeleri yararlı olur.

Windows XP İşletim Sisteminde DNS Ön Belleği Temizleme

Windows xp işletim sistemini kullanan kişiler web sayfalarına girmekte sorun yaşadıklarında DNS ön belleklerini temizlemeleri gerekir. Bu sayede DNS hafızası boşalıp yeni bir ip adresine sahip olurlar. Bu da istedikleri web sayfalarına ulaşımlarını kolaylaştırır. Windows xp işletim sisteminde DNS ön belleğini temizlemek için kullanıcılar öncelikle bilgisayarlarındaki başlat menüsünden çalıştır menüsünü seçerler. Açılan pencerede cmd yazıp enter tuşuna bastıklarında bir pencere açılır. Bu pencerede yer alan komut satırına ipconfig /flushDNS komutunu yazarlar ve enter tuşuna basarlar. Ardından da DNS temizleme işlemi başlar ve DNS ön belleği temizlendi mesajı geldiğinde temizleme işleminin tamamlandığı anlaşılır. Bu işlem xp işletim sistemi dışında Windows NT, 98 ve 2000 işletim sistemlerinde de aynı şekilde yapılır.

Windows 10 İşletim Sisteminde DNS Ön Belleği Temizleme

Windows 10 işletim sistemini kullananlar DNS ön belleğini temizlemek istediklerinde başlat menüsünde yer alan arama kutusuna çalıştır yazıp enter tuşuna basarlar. Açılan penceredeki boşluğa cmd yazdıklarında MSDOS ekranı açılır. Açılan siyah ekrana sırasıyla ipconfig /flushDNS, ipconfig /release, ipconfig /renew ve exit yazıp enter tuşuna basarlar. Böylece DNS ön belleği temizlenmiş olur.

Windows 8 İşletim Sisteminde DNS Ön Belleğini Değiştirme

Windows 8 işletim sistemini kullanan kişiler DNS ön belleğini değiştirmek istediklerinde Windows menüsüne tıklarlar ve açılan menüden çalıştır seçeneğini seçerler. Daha sonra aç yazan kısma cmd yazıp tamam tuşuna basarlar. Açılan dos ekranına ipconfig /flushDNS yazıp enter tuşuna bastıklarında DNS ön belleği temizlenmiş olur.

Kontrol etmek amacıyla dos ekranına ipconfig /displayDNS komutunu yazdıklarında verilen DNS ön belleği temizlendi uyarısı ile temizleme işleminin yapıldığını anlayabilirler. Bu işlem aynı şekilde Windows 8.1 işletim sistemlerini kullananlar da uygulayabilirler.

Windows 7 İşletim Sisteminde DNS Ön Belleği Temizleme

Windows 7 işletim sistemini kullananlar DNS ön belleğini temizlemek istediklerinde başlat butonuna tıklayıp cmd yazarlar. Sonrasında açılan komut penceresine ipconfig /flushDNS, ipconfig /release, ipconfig /renew ve exit komutlarını yazıp her komut sonrasında enter tuşuna basarlar. Böylece DNS ön belleği temizleme işlemi gerçekleşmiş olur.

Aynı işlemi Windows Vista işletim sistemlerini kullanan kişilerde yapabilirler. Ayrıca bu kullanıcılar başlat menüsünde yer alan donatılar seçeneğine girerek de çalıştır menüsüne ulaşabilirler.

Google Chrome Tarayıcısında DNS Ön Belleği Temizleme

Google chrome tarayıcısını kullananlar DNS ön belleğini temizlemek istediklerinde google chrome’u seçerek boş bir sayfa açarlar. Sonrasında arama kısmına chrome://net-internals/#dn komutunu yazarlar ve açılan sayfadan DNS seçeneğini seçerler. Daha sonra açılan pencerede clear host cache seçeneğini seçtiklerinde DNS ön belleği temizlenmiş olur.

İnternet Explorer Tarayıcısında DNS Ön Belleğini Temizleme

İnternet Explorer tarayıcısını kullananlar istedikleri sayfalara giremediklerinde DNS ön belleğini temizleyebilirler. Bunun için kullanıcılar internet explorer’i açarak araçlar seçeneğinde genel menüsüne girerler. Sonrasında da tarayıcı geçmişi bölümüne gelerek DNS ön belleğini temizleyebilirler.

Mac Os İşletim Sisteminde DNS Ön Belleği Temizleme

Mac Os işletim sistemlerini kullanan kullanıcılar da DNS ön belleği temizleme ihtiyacı duyarlar. Mac sistemlerinde de DNS önbellek temizlemesi oldukça kolaydır. Ancak bu işletim sistemlerinde yapılabilecek işlemler sürümlere göre değişiklik gösterir. DNS önbellek temizleme işlemi yapmak isteyenler öncelikle terminal ekranını çalıştırırlar. Sonrasında da ekrana sürüme göre komutu girerek onay verip DNS ön belleğinin temizlenmesini sağlarlar. Sürümlere göre değişiklik gösteren komutlar şunlardır;

  • Mac Os X 10.7 ve üzeri sürümler için sudo killall -HUP mDNSResponder komutu
  • Mac Os X Leopard sürümü için dscacheutil -flushcache komutu
  • Mac Os X 10.5 ve eski sürümleri için sudo lookupd –flushcache komutu
  • Mac Os Sierra 10.12.0 sürümü için sudo killall -HUP mDNSResponder komutu
  • Mac Os X 10.10.0 – 10.10.3 sürümleri için sudo discoveryutil mDNSflushcache komutu

Sürümlere göre değişiklik gösteren bu komutlar verildiğinde DNS önbellek temizleme işlemi gerçekleşir. Bu sayede de kullanıcılar girmek istedikleri sayfalara girebilirler.

Mozilla Firefox Tarayıcısında DNS Ön Belleğini Temizleme

Mozilla Firefox tarayıcısını kullanan kişiler DNS ön belleğini temizleme ihtiyacı duyduklarında tarayıcıyı açarak Araçlar menüsünden Yakın Geçmişi Temizle seçeneğini seçerler ve açılan pencereden her şeyin temizlenmesini seçtiklerinde DNS ön belleği de ait her şeyi temizlemiş olurlar.

Linux İşletim Sisteminde DNS Ön Belleğini Temizleme

Linux işletim sistemini kullananlar DNS ön belleğini temizlemek istediklerinde verdikleri Root komutu ile komut penceresini çalıştırırlar. Daha sonra açılan ekrana /etc/init.d/nscd restart komutunu yazarak DNS ön belleğinin temizlenmesini sağlayabilirler.

Opera Tarayıcısında DNS Ön Belleğini Temizleme

Opera tarayıcısını kullanan kişiler tarayıcılarının DNS ön belleğini temizlemek istediklerinde Araçlar menüsünden Ayarlar seçeneğini seçerler. Sonrasında da Kişisel Verileri Sil diyerek tüm verileri ve DNS ön belleğini silebilirler.

Android İşletim Sistemlerinde DNS Ön Belleğini Temizleme

Android işletim sistemlerini kullanan kişiler DNS ön belleğini temizlemek istediklerinde bunu kullandıkları tarayıcılar aracılığıyla yapabilirler. Örneğin Google Chrome tarayıcısını kullanan kişiler tarayıcıyı açıp arama kısmına chrome://net-internals/#dn komutunu yazarak açılan pencereden DNS geçmişini silebilirler.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.