tarafından - Kasım 26, 2019
932 görüntüleme

Ücretsiz mobil internet paylaşımı nasıl yapılır? Mobil internet paylaşımı yapmak aslında telefonunuzla bir "hotspot" ağı kurmak anlamına gelmektedir. Bu yüzden öncelikle "Hotspot" kavramına göz atmak gerekir.

Hotspot Nedir?

Hotspot kavram olarak halka açık alanlara verilen internet hizmeti anlamına gelse de, şahsi telefonlarımızda kullandığımız Hotspot, telefonumuza operatör vasıtasıyla gelen interneti başka cihazlarla paylaşmamıza yarayan bir sistemdir. Kısaca söylemek gerekirse internet paylaşımıdır diyebiliriz.

Mobil İnternet Paylaşımı Yapmak Ücretli Mi?

Turkcell 2019 yılının başında yaptığı açıklamada, artık kullanıcılarına bedava internet paylaşımı hizmeti vermeyeceklerini, internet paylaşımı yapmak isteyen kullanıcılardan 9 TL internet paylaşım ücreti alacaklarını açıklamıştı. Diğer operatörler bu konu hakkında uzun süre sessizliğini korusa da daha sonradan kendilerinin bu uygulamaya dahil olmayacaklarını belirttiler.

Turkcell bu uygulamasından dolayı kullanıcılarından yoğun tepki almasıyla çok geçmeden geri adım atmak zorunda kalmıştı. Gene de uygulamayı tamamen kaldırmayan Turkcell, hızlı giriş teknolojisini kullanan kullanıcılarına Hotspot hizmetini bedavaya vereceğini söyledi. Hızlı giriş teknolojisi ise ilk defa karşılaştığımız bir terim olmuştu. Toparlamak gerekirse sorunun cevabı "hayır ücretli değil" olacaktır.

Turkcell Hızlı Giriş Hizmetlerinden Nasıl Yararlanılır?

Türkcell'in kullanıcılarının mobil internet paylaşımı yapması için zorunlu tuttuğu hızlı giriş hizmetlerinden yararlanmak için aşağıdaki talimatları izlemeniz yeterli olacaktır.

Telefonunuzun "ayarlar" menüsüne girip, "ağ ayarları" seçeneğini seçtiğinizde karşınıza çıkan "mobil erişim noktası" veya "kişisel erişim noktası" özelliğine tıklayın. Bu özelliği aktif hale getirdiğinizde otomatik olarak Turkcell'in web sitesinin bir sayfası açılacak. Bu sayfaya cep telefonu numaranız ile giriş yaptığınızda ücretsiz bir şekilde mobil internet paylaşımını kullanabilirsiniz.

Ücretsiz Mobil İnternet Paylaşma Yöntemleri

Bu yöntemler arasında en bilindik ve en kolay olanı Android ve iOS telefonlarda direkt telefonun yazılımı şeklinde gelen sistemi kullanmaktır. Bu yöntem için hiçbir ek ücret ödemeye gerek yoktur. Ayrıca hiçbir ek uygulama da gerektirmez. Telefonun kendi özelliğidir.

1- Android Mobil İnternet Paylaşımı Yapma

a) Android cihazınızdan "ayarlar" menüsüne girin.

b) "Bağlantılar" seçeneğini seçip Mobil erişim noktasına tıklayın.

c) "Mobil erişim noktası" menüsünden öncelikle şifrenizi belirleyin daha sonra mobil erişim noktasını aktive edin.

d) Daha sonra mobil erişim noktasında bağlanmak istediğiniz cihazın wi-fi özelliğini açarak telefonunuzun ismini bulun ve üzerine tıklayın.

e) Sizden şifre girmenizi isteyecek. Az önce belirlemiş olduğunuz wi-fi şifresini girerek ağa bağlanın.

Artık bu cihazınızda telefonunuzdaki mobil interneti kullanabilirsiniz. Bu işlem sonucunda herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur ancak internet kullanımları mevcut internet paketiniz veya internet paketiniz yoksa operatör ücretlendirmesi üzerinden tahsil edilecektir.

Not: Bazı HTC modellerinde wifi hotspot isimli kolay erişim noktası bulunmaktadır. Telefonunuz HTC model ise bu kısayolu kullanarak aynı işlemleri yapabilirsiniz.

2- iPhone mobil internet paylaşımı yapma

a) Ayarlar menüsüne girin.

b) Kişisel erişim noktası seçeneğine tıklayın.

c) Aynı Android cihazlarda yaptığımız gibi kullanacağınız hotspot ağına bir isim ve şifre belirleyin. Şifre belirlemeniz, başkalarının sizin ağınıza bağlanmasını engeller.

3- Ücretsiz mobil internet paylaşımı yapmanın bir diğer yolu ise "EasyTether" uygulamasını kullanmaktır.

a) Android cihazınızla Google Play’e giriş yapıp EasyTether uygulamasını indirin.

b) Programın iki versiyonu bulunmaktadır. Bu versiyonlardan biri ücretsiz biri ücretlidir. Bu iki versiyon arasında birtakım kullanım farkları bulunmaktadır. Ücretsiz indireceğimiz versiyon "Lite" versiyonudur.

c) Bu sürümü indirip uygulamayı açtıktan sonra telefonunuzda Bluetooth aktifleştirmesi yapın.

d) Bluetooth Setup Wizard seçeneğini seçtiğinizde, burada "Windows Setup" şeklinde bir seçenek göreceksiniz. Seçeneği tıkladığınızda karşınıza iki tane bölüm gelecek. Bu noktada isterseniz verilen linki bilgisayarınızdan açın ve indirin, isterseniz de dosyaları telefonunuza indirip daha sonra bilgisayarınıza yükleyin.

e) Bilgisayara yükleme işlemleriniz bittiğinde denetim merkezinde bulunan "EasyTether" uygulamasını mouse'un sağ tuşuyla tıklayarak “Bluetooth: All Paired Devices” seçeneğini seçin.

f) Telefonunuzdan bluetooth hizmetlerini açın.

g) Program üzerinde Bluetooth'u açık olan telefonunuz gözükecektir. Artık hiçbir ücret ödemeden telefonunuzun Bluetooth'u üzerinden mobil internetinize erişebilirsiniz.

4- Türk Telekom Prime Mobil İnternet Paylaşımı

Diğerlerinden farklı olarak bu yöntem sadece Türk Telekom hat sahibi kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Birden fazla mobil cihaz arasında internet paylaşımını mümkün kılar. Örneğin 2 tane telefonunuz olsun, bu telefonlardan birinde internet paketi varken diğerinde olmasın.

Bu durumda Türk Telekomun "Prime" hizmeti sayesinde bir telefonda olan interneti iki telefon arasında paylaştırabiliyorsunuz. Bu yöntem dönem dönem ücretlendirmeye tabi olabilir. Bu sebeple operatörden bilgi almak daha faydalıdır.

Bu yöntemi uygulayabilmek için internet paketi olan telefondan, 5555'e internetin paylaşılmak istenildiği telefonun numarası gönderilmelidir. Bu sayede iki telefonda birden internet hizmeti ortak olarak kullanılacaktır.

Bu yöntemin çalışması için iki telefonun da Türk Telekom müşterisi olması, hatların faturalı ve "prime" servisine kayıtlı olması ve operatörün istediği şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Dönem dönem ücretlendirmeye tabii olabileceği de göz önünde bulundurularak diğer yöntemler kadar etkili olmadığını söyleyebiliriz.

Mobil İnternet Paylaşımının Dezavantajları Nelerdir?

1- Mobil interneti paylaşıma açtığınız cihazınızın bataryası normalden daha hızlı bir şekilde tükenecektir.

2- Mobil ağınıza şifre koymayı unuttuğunuz takdirde başka insanlar sizin mobil ağınıza bağlanarak internetinizi kullanabilir.

3- Diğer cihazlardan kullanılan internet, paketiniz varsa paketiniz üzerinden, paketiniz yoksa mobil servisinizin ücretlendirme politikası üzerinden ücretlendirilecektir. İnternetinizin azaldığını unutmayın.

4- Telefonunuz ile bu telefona bağlanan diğer cihazlar arasındaki mesafe arttıkça internet hızı ve kalitesinde düşme olacaktır. Bu nedenle telefonları yakın tutmalısınız.

5- Mobil internet paylaşımı en fazla 5 cihaz arasında gerçekleştirilebilir. 5 cihazdan sonrasında mobil işletim sistemleri çalışmayı desteklemez.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.