tarafından - Kasım 27, 2019
129 görüntüleme

Teknoloji, insan hayatına girdiğinden beri hayatı kolaylaştıran da birçok ürün ve cihaz meydana geliyor. Pek çok sektördeki yenilikler gibi iletişim sektörü hiç yerinde durmayarak her geçen gün kendilerini yenileyip yeni tasarım, modeller, uygulama ve özellikler ile tüketicilerin karşısına çıkıyor. 10 sene önce düşünülemeyen şeylerin şimdilerde kolaylık ile yapılması da zaten teknolojinin etkisi ve insan hayatına getirdiği nimetlerden biridir. Bu furya içerisinde telefonlar, bilgisayarlar ve teknolojik bir süre alette yenileniyor özellikle akıllı telefonlar, tabletler ve Ipad'ler ile deyim yerinde ise yeni bir düzen ortaya çıkıyor.

IOS 12 Nedir?

IOS 12, Apple firması tarafından geliştirilen ve iOS 11'den sonra piyasaya çıkartılan IOS mobil işletim sisteminin on ikinci büyük sürümüdür.

IOS 12'nin Özellikleri

Yeni sürüm ile pek çok yenilik ve özellikte beraberinde geldi. IOS 12'nin özellikleri aşağıdaki gibidir;

  • Performans
  • Memoloji
  • Gelişmiş Arttırılmış Gerçeklik Deneyimi
  • Kısayollar
  • Rahatsız Etme Modu
  • Bildirimler
  • Screen Time
  • Grup FaceTime aramaları
  • Kamera Performansı
  • Otomatik OS güncellemeleri
  • Batarya Araçları
  • QR kodları

IOS'11 'in çalıştığı tüm cihazlara bu yeni işletim sistemi eklenebiliyor ve kullanıcısına yeni performans avantajları sağlıyor.

Yeni Özellikler il Fotoğraf Çekimi

Herkes fotoğraf çekmeyi ve çektirmeyi çok sever. Ailece gidilen bir tatil ya da gezide, herhangi bir tarihsel yapıda fotoğraf çekip insanlar sosyal medyada paylaşır. IOS 12 ile yeni çekilen fotoğraflar ve arşivinizde bulunan fotoğraflar yeniden keşfedilmeye ve paylaşılmasına yardımcı olan fazlaca yeni özellikler vardır.

Mesajlar uygulaması, Memoji, daha da özelleştirilebilir olan Animoji ile daha eğlenceli ve daha ifadeli fotoğraf paylaşımları mümkün hale geldi. Ekran süresi ile aygıtta geçirilen süre daha net anlaşılır ve bu şekilde süre daha iyi kullanılabilir. Arttırılmış gerçeklik ile de daha gerçek fotoğraflar elde etmek mümkündür.

IOS 12 ve Siri

IOS 12 ile başlayan Siri serüveni pek çok insanın hoşuna gidiyor. Siri komutları ile yapmak istenilen daha hızlı yapılıyor. Bunun yanı sıra tüm uygulamalar da Siri ile çalışabiliyor. Bu komutlar bazen tek bir dokunuş ile bazen de sesli komutlar halinde yapılıyor. Siri ile en çok kullanılan uygulamalara girmek ve günlük işlerin hızlıca yapılması mümkün hale gelmiş oluyor.

Siri'ye Kestirme Ekleme

Siri' den kestirmeleri isteyerek de çalışabileceği gibi aynı şekilde Siri uygulamasına kestirme de eklenebilir. Favori uygulamaları, Siri'de olan ekle düğmesini kullanarak ve kişisel ifade ile kaydetmek için düğmeye dokunulur.

Buna alternatif olarak, kullanılan aygıttaki tüm kestirmeleri görmek için Ayarlar kısmına bakılır. Kestirme eklendiği gibi silmekte ya da ifadeyi değiştirmekte istenebilir. Bunun için tekrar sırası ile Ayarlar > Siri ve Arama işlemlerine gidilerek kaldırılmak istenen kestirme kaldırılır.

Kestirmeye ilişkin ifade de değiştirilebilir. Bunun için de söz konusu kestirmeye dokunulur ve ardından yeni ifade yazılır ve Yeniden Kaydet butonu ile aktif hale getirilir.

Bir kestirmeyi silmek için ayrıca kestirme üzerine kişi parmağına koyarak sola kaydırır ve sil kısmına onay verir ya da alternatif olarak, kestirmeye ve ardından Kestirmeyi sil'e dokunarak da kestirme silme işlemi yerine getirilmiş olur.

Siri ile Bir Kestirmeyi Çalıştırma

iOS aygıtında Siri uygulamasına kestirme ekledikten sonra iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch veya HomePod'unuzda kişisel ifadenin söylenmesi ile kestirme çalıştırılabilir. "Hey Siri" ile başlayan cümle kestirme için oluşturulan kişisel ifadenin söylenmesi ile devam eder.

Ayarlar Kısmından Kestirme Ekleme

Teknoloji, insana her zaman kolaylık sağlar ve işini kolaylaştırır. Siri'ye eklenebilecek kestirmeler için ayarlar kısmının kullanılmasın aşağıdaki adımlar ile gerçekleşir.

Öncelikle iOS aygıtında bulunan Ayarlar sekmesinden Siri ve Arama noktasına gidilir. İlk 3 sırada önerilen kestirmeler görülür; ancak farklı uygulamalar da eklenecek ise Tüm Kestirmeler kısmından hepsi görüntülenebilir ve istenilen uygulama için + düğmesine ardından da Bitti butonuna dokunularak istenilen eklemeler yapılır.

iOS 12’de Yedekleme ve Fabrika Ayarlarına Döndürme Nasıl Yapılır? Yedekleme için;

Bir telefonu sıfırlamak bazen istense de verileri silmeden önce kullanıcı muhakkak ki bir yedekleme ister. Bu neden ile telefonlarda yedekleme ve fabrika ayarlarına dönme gibi seçenekler bulunur.

İlk olarak akıllı telefonun Mac'e ya da bilgisayara bağlamak gerekir.Ardından yapılacak işlemler aşağıdaki gibidir:

  • ITunes uygulaması çalıştırılır.

Sırası ile;

  • Dosya
  • Aygıtlar
  • Yedekle seçeneklerinin ardından tüm veriler bilgisayarınıza el ile girilerek yedeklenir. Bu noktada istendiği takdirde verilere şifre de konulabilir. Şifreleme sistemi ile bilgisayara aktarılan verilen güvende olur

Bu işlemlere alternatif olarak bulut uygulaması kullanılarak da veriler yedeklenebilir. Bunun için de aşağıdaki yolların takip edilmesi gereklidir.

  • Ayarlar
  • iCloud
  • Yedekle seçeneğine de vardır.

Tüm bu işlemlerden sonra Iphone fabrika ayarlarına dönmeye hazır durumda olur.

Fabrika Ayarlarına Döndürmek için;

iOS 12 yüklü olan iPhone ya da iPad ile fabrika ayarlarına döndürme işlemi aşağıdaki gibidir:

  • Ayarlar
  • “Genel” seçeneğine gidilir ve ardından Sıfırla seçeneği için aşağı kaydırılır
  • Burada “Tüm İçeriği ve Ayarları Sil” seçeneğinin üzerine dokunulur
  • Sonraki adımda, isteği doğrulamak için şifre veya kod girilir

Tüm bu işlemlerin ardından Apple ID şifrenizi girilir bu şekilde artık telefondan çıkılır ve eksiksiz bir veri silme işlemi için cihaz kendini hazırlar. Mevcut veriler tamamen silinir bu işlem biraz uzun sürse de bu adımlar telefonun başlangıçtaki gibi yeni bir cihaz olarak kullanıma hazır olmasını sağlar. Fabrika ayarlarının sıfırlama işlemi tamamlandıktan sonra, bulut ya da yerel yedek kullanılarak yapılan yedekleme de olan veriler geri telefona yüklenebilir.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.