tarafından - Aralık 2, 2019
121 görüntüleme

İnsanların başta iletişime yönelik olmak üzere birçok iş ve işlemlerde hayatını kolaylaştıran teknolojik ürünler cep telefonları olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsan hayatının birçok aşamasında önemli bir yer edinen telefonların farklı nedenlerden kaynaklı bazı sorunlar ortaya çıkarabilmektedir. Bu sorunlar arasında en sık rastlanan ise hiç şüphesi telefonun donanımına bağlı olarak ortaya çıkan sorunlardır. Telefonlarda ortaya çıkan donanımsal sorunların her birinin tespit edilmesi ve sorunun en sağlıklı şekilde giderilmesi insanların kullanım ihtiyacı açısından önemlidir.

Telefonlarda Meydana Gelebilecek Sorunlar

İnsan hayatının daha kolay hale gelmesinde her teknolojik ürününün mevcut ihtiyacı giderme kapasitesine göre farklı öneme sahiptir. Teknoloji kaynaklı insanların hizmetine sunulan cep telefonların her insanın günlük yaşamında kullanım alanı bulması bu ürünün ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu göstermektedir.

Teknolojinin üreticisi ve tüketicisinin insan olmasına bağlı olarak hali hazırda insan kullanımı için piyasada mevcut olan cep telefonların kimi zaman hata ve sorunlar ortaya çıkarabilmesi muhtemeldir. Cep telefonlarında ortaya çıkan sorunların birçok nedeni olabilir. Bu nedenleri genel olarak

  • Üretim hataları
  • Kullanıcı hataları
  • Performans hataları
  • Kullanım süresine bağlı ortaya çıkan hatalar

olarak sıralanabilir. Her ürün için bu hataların meydana geldiğini söylemek yanlış olur. Ancak kimi cep telefonlarında bu hatalardan bir veya bir kaçının meydana gelme ihtimali olduğunu da söylemek gerekir.

Üretim Kaynaklı Sorunlar

Cep telefonlarında meydana gelen ve üretim aşamasında meydana gelen, tüketici kullanımına sunulmadan önce yapılan test ve analizlerle ortaya çıkması muhtemel sorunlar olarak tanımlanabilir. Bu sorunların ortaya çıkma aşaması, tüketici kullanımına sunulmadan önce meydana geldiği için üretici firma tarafından müdahale edilmekte, sorun bu şekilde çözümlenebilmektedir. Telefonlarda meydana gelen üretim kaynaklarının test edilmesi, sorunun giderilmesi mühendislik faaliyeti gerektirmektedir. Bu sorunun fark edilmesi ve giderilmesi ile tüketicinin olası mağduriyetleri yaşaması ihtimali önlenmiş olacaktır.

Kullanıcı Kaynaklı Sorunlar

Üretim kaynaklı sorunların dışında kalan cep telefonu sorunlarının tamamını kullanıcı kaynaklı olarak değerlendirmek mümkündür. Çünkü üretim aşamasında olası her türlü sorun tüketici kullanımına sunulmadan önce üretici firma tarafından giderilmektedir. Cep telefonlarında meydana gelen kullanıcı kaynakları kendi içerisinde farklılık gösterebilmektedir. Kullanıcıdan kaynaklı sorunlara bakıldığında :

  • Bilgi eksikliği
  • Dikkatsiz kullanımlar
  • Üretici kullanım kılavuzunda belirtilen hususların dikkate alınmaması

Şeklinde sıralanabilir. Cep telefonlarında kullanıcı kaynaklı sorunlarla karşılaşmamak için her kullanıcının kullanmış olduğu ürünle ilgili maksimum düzeyde dikkat göstermesi gerekir.

Performans Kaynaklı Sorunlar

Teknoloji tabanlı üretilen ve insan kullanımına sunulan her ürün ve malzemenin kendine göre bir kullanım kapasitesi bulunmaktadır. Bu kapasitenin üzerine çıkılması veya mevcut performansın üzerinde bir performans beklemek tüketiciler için yanlış bir tercih olacaktır.

Cep telefonlarının da normal şartlar altında belli bir kapasite ve bu kapasiteye bağlı olarak kullanım performansı bulunmaktadır. Bu performansın üzerinde bir beklenti, cihazın performansına olumsuz etki yaparak işlevini yerine getirmemesine neden olacaktır.

Piyasada mevcut olarak üretilen her ürünün kapasitesi, donanımı, işletim sistemi, kullanım koşullarının değişkenliği de her bir üründen elde edilecek performansın farklı olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır.

Kullanıma Bağlı Sorunlar

Cep telefonlarında ortaya çıkan hataların en yoğun sebebi kullanıma bağlı olarak ortaya çıkan hatalar olarak kabul edilmektedir. Bu durum günümüzde teknolojik olsun veya olmasın her bir üründe sorun çıkmasına doğrudan neden olmaktadır.

Kullanıma bağlı olarak çıkan sorunların en büyük sebebi cihaz ömrüyle kullanıcının kullanım koşullarından kaynaklanır. Belli bir kullanım ömrü doğrultusunda üretilen telefon bu süreyi aştıktan sonra istenilen performansı sunmayacağı bilinmelidir.

Hatta bazı cihazlarda cihazın adeta kendini kilitlemesi, etmesi bile söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle kullanılan cep telefonunun kullanım süresi dışında kullanılmaması, kullanıcının olası mağduriyetler yaşamaması için önem taşır.

Cep Telefonu Kullanım Kılavuzlarının Önemi

Bilinçli bir tüketim toplumunda ürün kullanma kılavuzları, ürün ve kullanıcı açısından olmazsa olmazlar arasında yer alır. Kullanım kılavuzları tüketiciye sunulan bir ürünün, kullanımın her aşamasında ihtiyaç duyduğu ve herhangi bir sorun karşısında nasıl çözümleneceğiyle ilgili yol gösterici olma özelliği taşımaktadır.

Kullanmış olduğu ürün veya cihazla ilgili herhangi bir teknik bilgisi olmayan bir kişinin bile kullanıcısı olduğu üründe hata, sorun meydana gelmesi durumunda kullanma kılavuzu yardımı ile basitçe çözmesi mümkündür. Kullanma klavuzları bu nedenle her bir ürünün doğru ve sorunsuz kullanımına en büyük aracılık görevini üstlenmektedir.

Telefon sorunlarında Teknik Destek

Cep telefonlarının kullanım aşamasında kullanma kılavuzunda belirtilen şekilde kullanımında dahil olası çözümlenemeyen sorunlar olabilmektedir. Bu durumda cihaza herhangi bir şekilde fiziki veya işletimsel müdahaleyi kullanıcı olarak yapmamak gerekir.

Kullanılan cihaz çok basit bir görünüme sahip olsa dahi ürün yüksek mühendislik çalışmaları sonucu meydana getirildiğinden olası bir yanlış müdahale dahi cihazı kullanılamaz hale getirebilmektedir.

Bu açıdan kullanıcı tarafından sorun olduğu değerlendirilen cihaz için ilk olarak üretici firmadan destek alınmalıdır. Üretici firmanın desteği doğrultusunda bazı sorunlar kolaylıkla kullanıcı tarafından çözülebilir. Ancak teknik müdahale gerektiren sorunlar için ilgili üreticinin yönlendireceği şekilde servis hizmetine göndermek gerekir.

Cep Telefonu Sorunlarında Yetkili Teknik Servis

Cep telefonlarında teknik müdahale gerektiren sorunlar için bu konuda yetkili ve izinli yerlerden destek alınmalıdır. Yetkili cep telefonu servislerinden sorunun çözümlenmesi için uzman personeller olduğundan sorunun çözümü hızlı ve güvenilir olacaktır.

Ayrıca yetkili servislerde sorun çözümü uzun süren durumlarda kullanıcının mağduriyetini giderilmesi için aynı özelliklere sahip başka bir cihaz verilmektedir. Bu açıdan yetkili teknik servisler cihaz ve müşteri güvenliği açısından çok önemlidir.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.