tarafından - Aralık 6, 2019
125 görüntüleme

Iphone, Ipad veya Ipod cihazlarınızın fabrika ayarlarına nasıl geri alınacağını ve bunu yaparken cihazınızdaki verileri koruyarak işlemi nasıl gerçekleştireceğinizi merak ediyor musunuz? Bu işlemi başarı ile gerçekleştirmek ve ‘ios 12’de yedekleme ve fabrika ayarlarına döndürme nasıl yapılır?’ sorusunun cevabını öğrenmek istiyorsanız, işlemleri adım adım takip ederek bunu yapabilirsiniz.

Pratik ve Hızlı Bir Fabrika Ayarları Sıfırlaması Nasıl Gerçekleştirilir?

Kısa ve önemli bir bilgi vermek gerekirse, fabrika ayarlarına dönmeden önce cihazınızı mutlaka güncelleyin ve bir bilgisayar yardımı ile tüm dosyalarınızın yedeğini almayı unutmayın. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra;

  • Ayarlar’a girin,
  • Genel’i tıklayın,
  • Sıfırla seçeneğine gidin,
  • Tüm içeriği sil’e dokunun.

Bu sayede cihazınız fabrika ayarlarına dönecektir. Bu iş bu kadar kolay diye söylemek isterdik ancak pratikte yapmanız gereken tek şey bu olmayabilir. Bir Ipod, Iphone veya Ipad'i fabrika ayarlarına döndürürken, cihazınızdaki dosyaları yedeklemekten, kurtarma moduna kadar her bilgiye ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer bu konularda bilginiz yoksa, bu işlem sizler için kabusa dönüşebilir.

Fabrika Ayarlarına Dönme İşlemi Ne Yapar?

Bir cihazı onca güncelleme, uygulama yükleme, dosyalama sonrası tekrar fabrika ayarlarına çevirmek cihazdaki tüm içeriği siler ve varsayılan ayarlara geri döndürür. Bu işleme geri yükleme de denilmektedir. Bu durumda cihazı satın aldığınız güne geri dönecek olan Ipad, Ipod veya Iphone'un güncel halinden tek farkı, yazılımının satın aldığınız güne dönmesi olacaktır.

Bu sebeple bütün yazılım güncellemelerini tekrar yapmanız gerekeceğini unutmayın. Cihazınız sıfırlandıktan sonra size birkaç dilde 'Merhaba' diyerek tekrar açılacak ve sizden yeni yüklemeye ait bilgiler isteyecektir.

Apple Cihazınızı Neden Geri Yüklemelisiniz?

Bir Ipad, Iphone ya da Ipod'u fabrika ayarlarına geri döndürmek için birkaç sebep olabilir. Bunlardan biri cihazın yavaşlama sorunu olması ve buna ihtiyaç duyması olabilir. Ayrıca beklenmedik davranışlar, grafik problemleri, ısınma sorunu, yazılım hatası, performans, belki de cihazı ikinci el olarak satmak istemeniz bile buna sebep olabilir.

Hangi Durumlarda iTunes kullanmak Gerekir?

Bazı durumlarda cihazınızı fabrika ayarlarına çevirmek düşündüğünüz kadar kolay olmayabilir. Öyle durumlar vardır ki, bir Apple marka Ipod, Ipad ya da Iphone size kabus olabilir. Bu durumlar;

  • Ekran kilit şifresini unutmak
  • Cihazın devre dışı kalması
  • Yazılım yükleme hatası
  • iTunes modunda kalması

Gibi birçok şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu tür durumlarda devreye girmesi gereken yazılım ise iTunes'dur. Eğer daha önce yedekleme yaptıysanız ve cihazınızı tüm bu durumlardan kurtaracak bilgi bilgisayarınızda ise, iTunes yardımınıza koşacaktır.

Cihazı Fabrika Ayarlarına Hangi Yöntemler ile Döndürebilirim?

Cihazınızı fabrika ayarlarına döndürmek için iki seçenek mevcut. Bu seçeneklerden birisi cihazınızın ayarlar kısmında yer alan adımları takip ederek 'Tüm içeriği sil ve fabrika ayarlarına dön' seçeneğidir. Bir diğer yol ise iTunes aracılığı ile cihazınızı fabrika ayarlarına döndürmektir. Eğer cihazınızda bir Apple hesabı aktif ve iCloud şifresi varsa bunları hatırlamanız gerekecektir. Böyle bir tanımlama yapmadıysanız işiniz daha kolay gerçekleşir.

Cihaz üzerinden yapacağınız sıfırlama işleminde cihazın kendisi ve uygun şarj durumu yeterli olurken, iTunes ile yapacağınız sıfırlama işleminde bir bilgisayar, bilgisayara cihazınızı bağlamak için usb kablo ve iTunes'un en güncel versiyonunun bilgisayarınızda kurulu olması gerekmektedir.

iTunes ile gerçekleştirmek istediğiniz fabrika ayarlarına dönme işleminde Apple kimlik bilgilerinizi ve parolanızı bilmeniz gerekiyor. Eğer bu bilgileri unuttuysanız sizin için ek bir seçenek daha mevcut. Bu işlem kurtarma modunu kullanarak sıfırlama işlemidir.

Cihazınızın Yedeklemesi Nasıl Yapılır?

Geri yükleme yani Fabrika ayarlarına sıfırlama işlemi başlatıldığı andan itibaren yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Bu işlem esnasında bilmeniz gereken ilk şey asla geriye dönüş ihtimali taşımadığıdır. Yani bu işlemi bir kez başlatırsanız, cihazınızdaki tüm verilerin silineceğini de iyi bilmeniz gerek.

Bu sebeple cihazda bulunan bilgi ve dosyalarınızı yedeklemek oldukça önemli. Bu dosya, uygulama, müzik, fotoğraf gibi bilgilerin tekrar cihazınıza gelmesini istiyorsanız yedekleme yapmayı asla ihmal etmeyin. Ipad, Iphone ve Ipod yedeklemeleri iCloud veya iTunes üzerinden yapılır. Her ikisi arasında bulunan farklar ise;

iCloud Yedeklemesi; Güvenilir, şifreli ve kablosuz bağlantı türü ile her yerde geri yükleme ve depolama özelliği sunar.

iTunes Yedeklemesi; Şifrelidir ancak yalnızca tanımlı bilgisayarlar aracılığı ile gerçekleştirildiği için her noktada sizinle olması imkansızdır.

iCloud ile yedekleme yapabilmek için bir iCloud hesabı oluşturmak, daha sonrasında cihazınızdan sırası ile Ayarlar, iCloud Yedekleme ve Şimdi Yedekle adımlarını takip etmek gerekir.

iTunes ile yedekleme işlemi için ise bilgisayarınızı açmanız, iTunes programını çalıştırmanız, cihazınızı USB kablo ile bilgisayara bağlamanız, şifre ile iTunes girişi yapmanız, iTunes'da cihazınızı seçmeniz, şifreli veya şifresiz olarak iTunes üzerinden 'Şimdi Yedekle' seçeneğini tıklamanız yeterli olacaktır.

Yedeklenen Bilgileri Nasıl Geri Yüklerim?

Cihazınızı yedeklediniz, fabrika ayarlarına döndürdünüz, tekrar çalıştırdınız ve tıpkı ilk aldığınız gün ki gibi karşınıza bomboş çıkıverdi. İşte bu durumlarda yedekleme sayesinde cihazınızı tekrar aynı şekilde yüklemek mümkün olacaktır. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için iCloud veya iTunes'u kullanmanız mümkün. Cihazını iCloud ya da iTunes ile dosyalarına tekrar kavuşturmak oldukça kolay.

iCloud ile Yedekleri Yükleme

iCloud ile nerede olursanız olun yedeklerinizi geri yüklemeniz oldukça kolay.

Sırası ile izlenecek yok;

  • Cihazınız sizlere 'Merhaba' dedikten sonra ekranı kaydırın,
  • Tüm talimatları izleyerek cihazı açın,
  • Ayarlara ulaştığınızda iCloud yedeklemesinden 'Geri Yükle'ye dokunun,
  • Apple Kimliği bilgilerinizi girin,
  • Son yedeklemenizi seçin,
  • İnternete bağlıysanız bu işlem birkaç dakika içerisinde sonlanacaktır.

Şeklinde özetlenebilir.

iTunes ile Yedekleri Yükleme

iTunes ile yedeklerinizi kurtarmak ve cihazınıza tekrar yüklemek için;

  • Bilgisayarınızı açın,
  • iTunes'u çalıştırın,
  • Cihazınızı Usb kablo ile Bilgisayarınıza bağlayın,
  • Apple Kimlik bilgileriniz ile iTunes'a giriş yapın,
  • Cihazınızı seçin,
  • Yedeklemeyi Geri Yükle'yi tıklayın,
  • Kurtarma işlemi bitene kadar bilgisayar ile cihaz bağlantısını kesmeyin.

Baştan sonra iOS 12’de yedekleme ve fabrika ayarlarına döndürme işlemini bu bilgiler dâhilinde gerçekleştirebilirsiniz.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.