tarafından - Aralık 23, 2019
231 görüntüleme

Birçok kişinin iTunes kitaplıkları oldukça büyük sabit disk alanı kaplayabilmektedir. Bu yüzden yüzlerce albüm, TV dizilerinin sezonları, filmler, sesli kitaplar gibi içerikleri barındıran iTunes kütüphanelerini taşımak zahmetli bir işlem halini alabiliyor. Kısacası kullanıcıların yeni bir bilgisayara iTunes arşivi aktarma konusunda etkili ve kapsamlı metotları araştırdıkları görülmektedir. Bu yazımızda bilgisayar değiştirdiğinizde iTunes kitaplığınızı korumak ve aktarmak konusunda çeşitli yöntemleri sizlerle paylaşıyoruz. Bu yöntemleri kullanarak iTunes kitaplığınızı kolay bir şekilde yeni bilgisayarınıza aktarmanız mümkün olabilecektir.

iTunes Arşivini Yeni Bilgisayarınıza Aktarırken Kullanabileceğiniz Yöntemler

iTunes arşivinizi yeni bir bilgisayara aktarmak konusunda kullanabileceğiniz birçok yöntem bulunmaktadır.

Bunlar ise;

  • Kopyalama veya yedekleme yazılımları kullanmak,
  • Harici sabit sürücü kullanmak,
  • İtunes yedekleme özelliğinden yararlanmak
  • Geçiş yardımcısı asistanı özelliğini kullanmak,
  • iTunes Match özelliğini kullanmak,
  • iCloud kütüphanesinde yedekleme yapmaktır.

Bu işlemlere yazımızın devamında tek tek değinecek ve gerekli tüm sistem gereksinimlerini de sizlerle paylaşacağız.

Kopyalama veya Yedekleme Yazılımlarıyla iTunes Arşivi Aktarma

iTunes arşivini yeni bir bilgisayara aktarmanın belki de en kolay yolu, iPod ya da iPhone’u kopyalayan yazılımlar kullanmaktır. Bu yöntemin sadece bütün iTunes kitaplığınız belirttiğimiz cihazlara sığacak boyutlardaysa kullanılabilmektedir. Kullanılan yazılıma göre işlem adımları değişecek olsa da yapmanız gerekenler kısaca şöyledir;

  • Yedekleme ve aktarma yazılımını yeni bilgisayarınıza indirin ve kurulumunu gerçekleştirin.
  • Kitaplığın son sürümünü kopyalamak için iPod veya iPhone cihazınızı eski bilgisayarınızdaki iTunes ile senkronize edin.
  • iOS tabanlı cihazınızı yeni bilgisayarınıza bağlayın. Bağlantı sırasında senkronizasyon işlemini başlatmayın.
  • iOS cihazınızdaki iTunes kitaplığını yeni bilgisayarınıza kopyalamak için yazılımdaki yönergeleri takip edin.

Bu işlemlerin ardından yedekleme işlemi kolay bir şekilde tamamlanır. Kullanabileceğiniz yedekleme ve aktarma yazılımlarından bazıları ise CopyTrans, TouchCopy, iRip, iCopyBot, TuneAid yazılımlarıdır.

Harici Sabit Sürücü Kullanarak iTunes Arşivini Aktarma

Harici sabit sürücüler, hem uygun fiyatları hem de sundukları depolama kapasiteleri nedeniyle veri aktarımını kolay bir hale getirmektedirler. Bu sebeple sürekli olarak veri aktarımı yapmak durumunda kalan kullanıcılar harici sabit sürücülerin büyük boyuttaki depolama alanlarını kullanmayı tercih ediyorlar. Sizler de sık sık cihaz değiştiriyorsanız, basit bir şekilde veri aktarımı yapmak için bir harici sabit sürücü edinebilirsiniz.

iTunes arşivini yeni bilgisayarınıza aktarmak için yeterli depolama alanına sahip bir harici sabit sürücü kullanın. iTunes arşivinizi eski bilgisayarınızdan harici sabit sürücüye yedekleyin. Yedekleme işlemi tamamlandıktan sonra harici sabit sürücüyü yeni bilgisayarınıza bağlayın. Yeni bilgisayarınıza harici sabit sürücüye yaptığınız yedeklemeleri aktarın ve işlemleri tamamlayın.

Yedekleme ve aktarma işlemi, kullandığınız harici sabit sürücünün aktarım hızıyla doğru orantılı bir sürede tamamlanacaktır. Bu sebeple sürücünün aktarım hızı düşükse ve aktarılan iTunes kütüphane arşivinin kapladığı alan büyükse, işlemin tamamlanması için bir süre beklemeniz gerekebilir.

iTunes Yedekleme Özelliğinden Yararlanma

iTunes yedekleme özelliği, iTunes kitaplığınızın tamamının CD ya da DVD’ye yedeklenmesini sağlar. Bazı sesli kitapların yedeklenmesi desteklenmediğinden, sesli kitap arşivlerinizin yedeklemesini gerçekleştiremeyebilirsiniz. iTunes 7 ile iTunes 10.3 sürümleri arasındaki sürümlerin bu işlemi yapmanıza imkan tanıyabildiğini de belirtmemiz gerekiyor.

iTunes’u çalıştırdıktan sonra Dosyalar> Kütüphane> Diske Yedekle yolunu izleyin. Kütüphaneden disklere aktaracağınız bilgileri seçin. Seçiminizi yaptıktan sonra eski bilgisayarınızın sürücüsüne boş bir CD ya da DVD yerleştirin. Disk dolana kadar iTunes arşiv yedekleme işlemi devam eder. Disk alanı yetersiz kalırsa, sizden sürücüye yeni bir disk yerleştirmeniz istenecektir. Yüklenen ve yedeklenen iTunes kitaplığını disklerden yeni bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz.

CD’lerdeki depolama alanı yaklaşık 700 MB olduğundan, büyük bir iTunes kitaplığını aktarma konusunda CD kullanmayı tercih etmemelisiniz. Bunun yerine daha büyük depolama alanı sunan DVD’leri kullanabilirsiniz.

Geçiş Yardımcısı Asistanı Özelliğiyle iTunes Arşivini Aktarma

Mac OS bilgisayarlarda iTunes arşivini yedeklemeye yarayan Geçiş Yardımcısı Asistanı özelliği, verilerin ve ayarların yeni bilgisayara aktarılması için kolay bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

Yeni bilgisayarınızın kurulumunu yaparken, Mac OS kurulum asistanı tarafından size Geçiş Yardımcısı Asistanı özelliği sunulacaktır. Bu özelliği seçmemişseniz, daha sonra Uygulamalar> İzlenceler yolunda bulunan klasördeki Geçiş Yardımcısı Asistanı aracını aktive edebilirsiniz.

İki bilgisayarı birbirine bağlamak için Firewire ya da Thunderbolt kablosu kullanmanız gerekiyor. Bağlantıdan sonra eski bilgisayarınızı tekrar başlatın ve başlatma işlemi esnasında “T” tuşuna uzun olarak basın. Yeniden başlatılan bilgisayarın ekranında kullandığınız veri aktarımının simgesi görüntülenir. Simgeyi gördükten sonra Geçiş Yardımcısı Asistanı’nın talimatları ile iTunes kitaplığı aktarımını gerçekleştirebilirsiniz.

iTunes Match ile iTunes Arşivini Aktarma

iTunes arşivinin aktarılması için kullanılabilecek bir diğer yöntem, iTunes Match özelliğidir. Bu özellik her medyanın aktarımı için kullanılamayacağından, büyük bir müzik arşivine sahip olan kullanıcılar bu özellik ile aktarım yapmayı tercih edebilirler. Video, kitaplar, oynatma listeleri ve uygulamalar bu özellik aracılığıyla aktarılamamaktadır.

iTunes Match’e üyelik oluşturduktan sonra, iTunes kitaplığınızdaki müzikler iCloud hesabınız ile otomatik olarak senkronize edilecektir. Yüklenecek albüm sayısına bağlı olarak bu eşleşmenin tamamlanması biraz uzun sürebilir. Eşleşme tamamlandığında yeni bilgisayarınızı başlayın ve iCloud hesabınıza bağlanarak iTunes kitaplığınıza ulaşın. Mağaza menüsünde iTunes Match seçeneğine tıklayın. Eşlenen tüm müzikler bu işlemlerin ardından yeni bilgisayarınıza aktarılacaktır.

iCloud Kütüphanesiyle iTunes Arşivini Aktarma

Apple tarafından geliştirilen bulut depolama servisi iCloud, içeriklerinizin tamamının serviste depolanmasını sağlar. Yeni bilgisayarınıza iTunes kitaplığınızda bulunan müzik, film ve TV şovları arşivlerini iCloud servisi ile aktarabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey Apple kimliğinizle oturum açmak ve aktarımı başlatmaktır. Yalnız iCloud sınırlı depolama alanı sunduğundan, aktarım için her zaman tercih edilen bir yöntem olmuyor.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.