tarafından - Mart 11, 2020
198 görüntüleme

Bir annenin gebeliği boyunca hayali bebeğini kucağına almaktır. Anne gebelik dönemi boyunca birçok semptomla karşılaşsa da gebelik dönemi genel olarak mutlu ve heyecanla geçer. Bu dönem bebek için çeşitli hazırlıklar yapmakla ve bebeği beklemekle geçer. Bir takım duygusal durumlar yaşansa da yerini mutluluğa bırakır.

Tüm bunlardan sonra bebeğini kucağına alan anne psikolojik olarak zorlu bir süreç olan lohusalık dönemine girmeye başlar. Annenin lohusalık dönemini sağlıklı bir şekilde geçirebilmesi için asla yapmaması gereken bazı durumlar bulunmaktadır.

Lohusalıkta asla yapılmaması gerekenler ile ilgili uzmanlar birçok çalışma yapmıştır. Anlatacağımız konular ise uzmanlar tarafından ele alınmış konulardır. Bu nedenle bu önerilere gönül rahatlığıyla uyabilirsiniz.

Lohusalık Döneminde Eve Misafir Kabul Etmemek

Aylarca heyecanla beklediğiniz bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra mutluluğunuzu paylaşmak isteyen, bebeğinizi görmeye gelmek isteyen misafirleriniz olacaktır. Gelenek ve göreneklerimize göre eve misafir kabul etmemek gibi bir lüksümüz bulunmasa da, lohusalık döneminde en az 2 hafta kadar bir süre eve misafir kabul etmemek annenin sağlığı açısından doğru bir tercih olacaktır.

Çünkü bu süreçte misafirliğe gelen herkes ister istemez tecrübelerini paylaşmak isteyecek ve anneyi bilgilendirmeye çalışacaktır. Fakat annenin psikolojisi o süreç içerisinde buna pek hazır değildir.

Bu nedenle uygun bir dille misafir kabul edemeyeceğinizi söyleyebilirsiniz. Tabi bu süreçte anne psikolojik olarak iyi olmayacağından dolayı anne ya da kayınvalidesinden yardım alabilir. Bebeğinize tek başınıza bakmanız da sizin için zor olacaktır. Özellikle ilk çocuğunuz ise ne yapacağınızı bilemeyecek durumda olabilirsiniz. Bu nedenle sağlıklı kararlar almaya çalışın.

Lohusalık Döneminde Sütün Yetmeyeceğinden Endişe Etmek

Anne adaylarının en büyük sıkıntılarından biri sütün bebeğine yetemeyeceği endişesidir. Bu korku çoğu zaman hamilelik döneminde başlar. Bu korkunun en büyük sebeplerinden biri ise yine her zaman ki gibi çevre baskısıdır. Çevreden gelen bebeğin emiyor mu sorusu üzerine annenin psikolojisi iyice bozulmaya başlar.

Her anne farklıdır ve bu konuda psikolojinizi bozmazsanız ve rahat davranmaya gayret ederseniz daha az sıkıntı yaşayabilirsiniz. Doğum sonrası bebeğin emmeye alışması birkaç gün sürebilir ve bu süreçte de süt az gelebilir. Ancak bu durumda kesinlikle moralinizi bozmamanız gerekir.

Bu süreçte bebeğinizi bol bol emzirmeye gayret edin. Çevrenizden duyduğunuz bol şekerli gıdalar tüketmek tavsiyesine ise kulak vermeyin. Bu sadece doğum kilolarınıza yeni kilolar katacaktır. Doğum sonrası bebeğinizin emmeye alışma sürecinde moralinizi yüksek tutun ve bebeğiniz emmeye tam olarak başladığı zaman ise rahat edeceksiniz. Bu süreç anne adayına ve annenin tecrübesine göre farklılık gösterebilir.

Lohusalık Döneminde Anne Desteğini Reddetmek

Bebeğini heyecanla kucağına almayı bekleyen annelerin heyecanı kadar bir heyecanı da anneanneler ve babaanneler yaşar. Doğum sonrası lohusalık döneminde misafir kabul etmemeniz gerekir fakat bu süreçte anneler bulunmaz bir nimettir. Hem lohusalık döneminde psikolojiniz açısından hem de bebeğin bakımına yardımcı olması açısından annenizden yardım almanız sizin için çok yararlı olacaktır.

Unutmayın ki sizi büyüten de anneniz olduğu için onun tecrübelerinden mutlaka faydalanabilirsiniz. Yeni doğum yapan bir anne olarak yardım alabileceğiniz en doğru kişi anneniz ya da kayınvalideniz olacaktır.

Lohusalık Döneminde Hemen Kilo Vermek İçin Yoğun Egzersiz Yapmak

Hamilelik döneminde normal dönemlere oranla daha fazla kilo alan annelerin bu durumu lohusalık döneminde de devam eder. Hamilelik döneminde kilo alan annelerin doğum sonrası ilk yapmak istediği şey yoğun bir egzersizle bir an önce aldığı fazla kilolardan kurtulmaktır.

Hamilelik kiloları annelerin canını oldukça sıkar eski hallerine dönmek isterler ve bu dönemde bunun imkânsız olduğunu düşünürler. Kilolarınızdan bir an önce kurtulmak istiyor olabilirsiniz fakat bunun için lütfen acele etmeyin. Doğum sonrasında vücudunuzun her şeyden önce iyileşmeye ihtiyacı var.

Lohusalık dönemini daha kısa süre de ve sağlıklı bir şekilde geçirebilmeniz için lütfen kilo verme konusunda acele etmeyin ve endişelenmeyin. Bebeğinizi emmeye başlaması ile birlikte kilolarınızın hızlı bir şekilde erimeye başladığını zaten göreceksiniz. Vücudunuz iyileştikten ve kendinizi toparladıktan sonra çok ağır olmamak kaydıyla egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz.

Lohusalık Döneminde Uykusuz Kalmak

Anne olmanın sadece bebeği karnında dokuz ay taşımak ve onu doğurmak olmadığını doğumdan sonraki uykusuz gecelerde anlıyorsunuz. 9 ay boyunca karnınıza taşıdığınız bebeğinizi bundan sonraki süreçte de yanınızda kucağınızda taşıyacaksınız. Lohusalık döneminde bebeğin en çok bakıma ihtiyaç duyduğu dönemdir. Bu dönemde daha fazla gaz çıkaracaktır. Bebeğinizi emzirmek, bakımlarını yapmak onunla ilgilenmek sadece tüm gününüzü değil gecelerinizi de alacaktır.

Lohusalık döneminde sağlığınız açısından çok fazla uykusuz kalmamanız gerekir. Bu nedenle bebeğin emzirme haricinde gece ihtiyaçları için bebeğin babasından ya da annenizden yardım alabilirsiniz. Bu süreçte dinlenmeye ve uykuya ihtiyacınız olacaktır. Lohusalık dönemini daha sağlıklı geçirebilmeniz açısından dinlenmeye mutlaka gayret edin.

Lohusalık Döneminde Sıkı Giysiler Giymek

Hamilelik döneminde aldığınız kilolardan dolayı doğum sonrası yani lohusalık döneminde vücudunuz eskisi gibi olmayacağından dolayı hemen hamilelik öncesi kıyafetlerinize dönemezsiniz. Lohusalık döneminde daha rahat ve vücudunuzu sıkmayacak giysiler giymeye özen gösterin. Dışarıdan nasıl göründüğünüzü fazla kafanıza takmayın. Unutmayın siz bir annesiniz ve annelik en güzel kıyafettir. Lohusalık döneminde pamuklu iç çamaşırları ve giysiler sağlığınız açısından daha doğru bir tercih olacaktır.

Lohusalık Döneminde Cinsellik Yaşamak

Hamilelik süreci içerisinde de özlediğiniz cinsel yaşamınıza doğum sonrası hemen geri dönmek isteyebilirsiniz. Fakat bu hem sağlığınız açısından uygun değil hem de dini açıdan haramdır. Lohusalık döneminde cinsel hayatınıza ara vermeniz gerekir. Bu süreci sağlıklı bir şekilde atlattıktan sonra tüm yaşantınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.