tarafından - Eylül 18, 2019
436 görüntüleme

Hamilelikle Bacağın Kasılarak Kramp Girmesi Neden Olur?

Bacak kaslarına kramp girmesi ne yazık ki kesin olarak bir belirtisi yoktur. Ancak belirli sebepler tetiklemektedir. Kalsiyum ve magnezyumun vücudunuz da eksik olması krampları tetikleyebilir. Gebelik dönemin de bebekte iyonların toplaması sebebiyle annenin magnezyum ve kalsiyum eksiklikleri yaşamalarından dolayı tetiklenebilir. Gebelikte eksilen magnezyumu tekrar yerine katabilmek için magnezyumdan zengin olan besinleri yemeniz gerekmektedir. Ancak çok fazla yemek yemek de hamilelik döneminiz de fazla kilo almanıza sebep verecektir. Bunun yerine doktorunuza danışarak vücudunuz da yaşamış olduğunuz eksik vitamin ve kalsiyumların tamamlayıcı bir reçete yazmasını istemeniz gerekir.

Hamilelik de gebelikten dolayı oluşan fazla fosfor miktarı sebebiyle ve bebeğin büyümesine bağlı olarak toplar damarlara baskı yapması da krampları tetikleyebilmektedir.

Kramp Girdiği An Yapılması Gerekenler

Kramp girdiği zaman bacak kaslarınızı geriye doğru esneterek egzersiz yapmaya çalışın, bu şekilde kramp kısa zaman da geçecektir. Aniden kramp girmesi durumun da sakin kalmaya çalışın ve kramp giren noktaya masaj yapın yada sıcak havlu katarak kasların yumuşamasını sağlayın. Kramp anın da masaj yapmak canınızı acıtabilir ancak kasların rahatlamasına büyük katkı sunacaktır. Bir diğer yöntem ise ayak parmaklarınızı germenizdir. Bu germe işlemini yaparsanız yine kramp kısa sürede geçecektir.

Hamilikte Krampları Önlemi Yolu

Hamilelik döneminde kilo alımı ve hareket kabiliyetiniz kısıtlandığından dolayı kan akışı da sorunlu gerçekleşecektir bacaklar için. Bu sebepten bazı önlemler alarak krampların oluşmasını engelleyebilir yada oluşum sıklıklarını düşürebilirsiniz.

  • Kalsiyum tarafından zengin yiyecekleri tüketmeniz fayda sağlayacaktır.
  • Egzersiz ve yürüyüş yapmaya özen gösterin. Ancak bunlar da çok fazla aşırıya kaçmamanız önemlidir.
  • Uzun süre boyunca ayakta durmaktan kesinlikle kaçının. Yürümek ve oturmak gibi eylemlerinizi de uzun süreler de yapmayın çünkü yürümek de bacaklarınıza çok fazla yük oluşturacağından, hamilelik dönemin de zaten ek yük binen bacaklarınızın kasları daha fazla gerilerek kramplara sebebiyet verecektir. Oturmakta aynı şekilde uzun süre olması kan akışını etkileyeceğinden sorun teşkil edecektir.
  • Topuklu ayakkabı giymemeye özen gösteriniz hamilelik sürecinde. Çünkü topuklu ayakkabı giymeniz bacaklarınızda ki kaslara daha fazla iş yükleyeceğinden geceleri kramplar oluşumunu tetikleyecektir.
  • Gece yatmadan önce ılık bir duş alarak bacaklarınıza da ufak egzersizler yaparak yatmanız krampların oluşumunu da engelleyecektir.
Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.