tarafından - Eylül 30, 2019
532 görüntüleme

Göz sağlığı günlük yaşamda korunması gereken en önemli organlar arasında bulunuyor. Göz sağlığı ayrıca diğer organlara nazaran daha riskli olabiliyor. Bu sebeple göz sağlığı korunması açısından 5 etkili yöntemlerden faydalanılmalıdır. Göz sağlığı korunmadığı takdirde en başta katarakt hastalığı olmak üzere gözlerde görüş sorunları, bulanık görüş, göz kuruluğu, göz yanması, gözlerde kızarıklıklar, göz korneasında tahribatlar, gece körlüğü, renk körlüğü ve ileri ki safhalarda ise görüş potansiyelinin tamamen yok olması gibi birçok göz sorunları meydana gelebiliyor.

1- Öğünlerde Pul Bibere Yer Verilmeli

Günlük öğünlerde mutlaka bulundurulması gereken pul biber özellikle A vitamini bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Göz sağlığının korunması açısından tek bir öğün içerisinde değil tüm öğün ve hatta mümkünse ara öğünlerde dahi pul biber bulundurulmasına özen gösterilmelidir. Pul biberin göz sağlığında sayısız faydaları olduğu uzmanlar tarafından da dile getirilmiştir. Bu sayede kornea adını alan göz bölümünün enfeksiyonlardan korunmasına destek oluyor. Bu nedenle pul biber mümkünse öğünlerde yer almalıdır.

2- Fazla Kilolar Atılmalı

Bilimsel yönden yapılan araştırmalar sonucunda aşırı kiloların pekçok sağlık sorunlarına yol açabildiği gibi göz sağlığında da olumsuz etkilere neden olduğu gözlemlenmiştir. Obezite hastalığı sebebiyle gözlerde görüş sorunları meydana geldiği bilimsel olarak da gözlemlenmiştir. Yapılan bazı araştırmalar sonucunda obezite hastalığına maruz kalan bireylerde diğer bireylere nazaran görme kapasitesinde biraz daha daralma olduğu gözlemlenmiştir.

Fazla kilolar beraberinde şeker hastalığına da neden oluyor. Bu durum neticesinde ise şeker hastalığı da beraberinde göz organının arka kısmında tahribata neden olabilen diyabetik retonati adını alan bir probleme ve önemli bir göz hastalığı olan katarakt hastalığının meydana gelmesine neden olabiliyor. Bu nedenle göz sağlığı korunabilmesi açısından aşırı kilolar da mutlaka atılmalıdır.

3- Camlar Birkaç Dakikalığına Açık Bırakılmalı

Özellikle bilgisayar, televizyon ve benzeri türden cihazlar karşısında uzun süreli olarak zaman harcanması beraberinde göz organında kuruluk problemi meydana gelmesine neden olabiliyor. Bu durum beraberinde gözlerde batma, yanma, kızarıklık, kaşıntı gibi durumların da meydana gelmesine yol açabiliyor. Bu sebeple soğuk havalarda dahi camların birkaç dakikalığına açık bırakılması göz sağlığı açısından önem arz ediyor. Göz sağlığı korunması açısından konut ve işletmelerdeki camların sadece yaz aylarında değil kış aylarında da en az 5 dakika boyunca açık bırakılması tavsiye edilir.

4- Koyu Camlı Güneş Gözlüğü Tercih Edilmeli

Güneş ışınlarından faydalanılması cilt kanseri olmak üzere pek çok sağlık sorunları riski en aza düşürülmesi açısından tavsiye edilir. Fakat deriyi bronzlaştıran UV ışınları beraberinde görme potansiyeline de ciddi anlamda tahribat yapabilir.

UV ışınlarına maruz kalınması beraberinde gözlerde katarakt hastalığına ve iyi huylu kitlelerde gelişim gibi ciddi risklere neden olabilir. UV ışınlarından korunmanın en faydalı yöntemi ise UV ışınlarına karşı filtreli koruyucu özelliği bulunan kaliteli koyu camlı güneş gözlüğü tercih edilmelidir. Göz sağlığının korunması açısından koyu camlı güneş gözlüğü özellikle yaz aylarına doğru kullanılması tavsiye edilir.

5- 20-20-20 Kuralına Uyulmalı

Göz sağlığının korunması için dikkat edilmesi gereken yöntemlerden biri de 20-20-20 kuralıdır. Gün içerisinde telefon veya tablet ekranına uzun süreli olarak bakılması gözlerde yorgunluğa sebep olabiliyor. Bu durumla savaşılması açısından mutlaka 20-20-20 kuralına uyulmalıdır. Diğer bir ifadeyle her 20 dakikada bir 20 saniye boyunca 20 metrelik mesafeden bakılmalıdır. Bu sayede göz kasları gevşemesi sağlanabilir. Ayrıca çevrede olup biten eylemlerde de gözlerin aktif olması sağlanabilir.

Göz sağlığında özellikle de masa başı işlerde çalışılarak bilgisayar gibi elektronik cihazlar karşısında uzun zaman harcanılmamasına özen gösterilmelidir.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.