tarafından - Mart 11, 2020
260 görüntüleme

Günümüzde hareketsiz ve sürekli bir yerlere yetişme çabasından dolayı hızlı yaşamda sağlıklı beslenmenin yolları konusunda pek çok kişi kendince yöntemler uygulamaya çalışıyor. Hızlı yaşamanın hayatımızdaki yeri yadsınamayacak kadar büyüktür. Günümüz şartlarında iş hayatında aktif olan pek çok kişinin genel olarak sürekli bir yere yetişme çabasında olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Hayatlarımıza yeni yeni dahil olan sağlıklı beslenme ve hızlı yaşam kavramları neredeyse herkesin hayatının merkezinde bir şekilde kendine yer etmeyi başarmış görünüyor.

Hayatınızın hızlı ve zamansız temposunda sağlıksız beslenmek yerine sağlıklı besinlerle öğünlerinizi oluşturabilirsiniz. Bu belirtilen her ne kadar zor gibi görünse de aslında oldukça kolaydır. Önemli olan sağlıklı beslenme düzenini hayatınızın temposuna uyumlu hâle getirip bu konuda iradeli bir tutum sergilemenizdir.

Eğer bu konuda verimli olmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey düzenli olarak bunu yapacağınıza kendinizi inandırmanızdır. Aslında sağlıklı beslenme sağlıklı sağlıksız beslenmeden daha kolay ve lezzetli bir beslenme şeklidir. Ancak pek çok insan, bu durumun tam tersi olduğunu iddia edebiliyor.

Burada önemli olan sağlıklı beslenmeye geçiş sürecinde birden tüm besin değerlerinden yoksun besinler yerine daha lezzetli olan sağlıklı besinlerden oluşan bir menü oluşturmanız gerekiyor. Hızlı yaşamda sağlıklı beslenme ilkesiyle hareket ederek hem sağlığınızı hem de vaktinizi koruyarak daha verimli bir şekilde çalışabilirsiniz.

Sağlıklı Beslenme Nedir?

Sağlıklı beslenme, kişinin gün içerisinde tüm besin değerlerinden ya da tüketebildiği besin değerlerini sağlıklı bir şekilde pişirme teknikleri uygulayarak bir beslenme şekli oluşturmasıdır.

Sağlıklı beslenmede karbonhidrat, protein, yağlar, vitamin ve mineraller mutlaka belli ölçülerde yer almalıdır. Sağlıklı beslenme genellikle zararlı ve yağlı besinlerden uzak durmak şeklinde ifade edilir. Ancak sağlıklı yağlar olan bitkisel içerikli ürünler beslenmede mutlaka yer almalıdır. Sağlıklı beslenme düzeninde her öğün ve ara öğünlerde farklı besin değerlerine sahip yiyecekler tüketiliyor.

Bu sayede tüm besin değerlerini gün içersine yayarak doğru bir şekilde beslenmiş olursunuz. Sağlıklı beslenme de yiyecekler kadar içeceklerde önemli bir yere sahip olduğu için gazlı, şekerli ve asitli içecekler yerine bol su tüketmeniz en doğru ve faydalı içecek tercihi olacaktır.

Hızlı Yaşamak Nedir?

Son zamanlarda pek çok kişinin dilinden düşmeyen zamanım yok, cümlesinin temelinde yer alan bir kavramdır. Hızlı yaşamak, aslında pek çok kişinin farkında bile olmadan tüm günlerini nasıl geçirdiklerinin bir şekli olarak ifade edilebiliyor. Ancak genel olarak bakıldığında hızlı yaşamanın temelinde teknolojinin insan hayatının temelinde bulunmasının da etkisini görebilirsiniz. Gün içerisinde pek çok kişinin sürekli yollarda olması ve her an teknolojik aletlerle iş ya da farklı konular hakkında iletişim hâlinde olması da hızlı yaşamın göstergelerinden sadece biridir. Bu nedenle hızlı yaşayan pek çok kişi hızlı tüketim ürünlerini tercih ettiği için fast food denilen sağlıksız beslenme ürünlerini tercih etmek durumunda kalıyor.

Sağlıklı Beslenme Yolları

Sağlıklı beslenmeyi hayatınıza dâhil etmenin pek çok yolu bulunuyor. Her ne kadar pek çok kişi, sağlıklı yaşamayı oldukça lezzetsi, zahmetli ve pahalı bir şey olarak görse de aslında sanıldığı gibi zor olmadığını burada anlatılan yöntemlerle rahatlıkla yapabilirsiniz. Artık hızlı yaşam koşullarında bile sağlıklı beslenmek istiyorsanız şunları yapmalısınız:

  • Bol su tüketmek
  • Yemeğini yanında taşımak
  • Sebze ağırlıklı beslenme
  • Bir önceki günden yemek hazırlama
  • Yanında kuru yemiş bulundurma
  • Yemek zamanlarını atlamamak
  • Dışarıdan yemek yememek

Sadece bunları bile uygulayarak kendinizi sağlıklı beslenme konusunda hazırlayabilirsiniz. Zaman geçtikçe bu durum alışkanlık olacağı için dışarıda yemek yemek bile istemeyeceksiniz.

Okul ve İşe Götürülecek Yiyecekler

Okuyan ve çalışan kişilerin dışarıda satılan sağlıksız yiyecekleri yemesi en doğru olan gibi kabul ediliyor. Ancak hızlı yaşamda en aktif olan bu iki farklı grubun, sağlıklı beslenmesi iş ve eğitim hayatlarındaki başarıyı arttırmakla beraber daha dinç olmalarına yardımcı olabiliyor. Okul ve iş yerinize götürebileceğiniz sağlıklı yiyecekler şunlardır:

  • Tam tahıllı ekmekle yapılan sandviçler
  • Zeytinyağlı yiyecekler
  • Salatalar
  • Termosta çorba
  • Tam tahıllı hamur işleri
  • Sebze yemekleri

Bu yemekleri bir gün önce evinizde yaparak ertesi gün okula ya da iş yerinize rahatlıkla götürebilirsiniz. Genel olarak soğuk ya da sıcak tüketilmesi fark etmeyen yiyecekler sizin için daha faydalı olacaktır.

Sağlıklı Beslenmenin Hayatınıza Etkisi

Şöyle bir etrafınıza baktığınızda bile sağlıksız beslenen kişilerin fiziksel ve ruhsal olarak ne kadar olumsuz bir durum da olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Sağlıklı beslenmenin fiziksel görünüme olan etkisi herkes tarafından biliniyor. Sağlık açısından bakıldığında ise sağlıksız ve düzensiz beslenen kişilerin birçok sağlık sorunuyla uğraştığını ve yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkilendiği ortadadır.

Ayrıca ruhsal sağlığında beslenme ile olan ilişkisini yapılan birçok araştırma gözler önüne seriyor. Sağlıklı bir hayat sürmek istiyorsanız sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmak durumunda olmanız gerektiğini kabul etmelisiniz.

Hızlı Yaşamda Sağlıklı Beslenme Düzeni

Yaşadığımız çağ, daha çok hızlı yaşayan, hızlı düşünen ve hızlı bir şekilde çalışan insanlara uygun bir hayat koşulu sunuyor. Bir kişinin kendi temel ihtiyaç ve isteklerini karşılayabilecek durumda olması için sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Eğer sağlıklı bir beslemenizin olmasını istiyorsanız ilk olarak bu konuda ısrarlı, istekli ve kararlı olmalısınız. Bu sayede sağlıklı bir şekilde beslemeniz kolaylaşacaktır.

Hızlı Yaşamda Spor ve Egzersiz

Sürekli çalışan ve yolda olan pek çok kişi bu sayede hareket edip spor yaptığını düşünebilir. Ancak devamlı araç ile bir yerlere giden asansör kullanan kişiler spor yapmış olmuyor. Sağlıklı bir yaşam için gün içerisinde en azından yürüyüş yapmaya çalışmalısınız.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.