tarafından - Mart 19, 2020
166 görüntüleme

Günümüzde sıkça tartışılan konular arasında yer alan ve ruhsal sorunların neden olduğu hastalıklar olarak bilinen hastalıklar olabilir. Sağlık sorunların yine birden fazla görünme biçimi de olabilir. Maddi sağlık sorunları olabildiği gibi manevi sağlık sorunları da olabilir. Sağlık sektöründe daha çok psikolojik hastalıklar olarak adlandırılan bu hastalıklar birçok farklı soruna neden olabiliyor. Sağlık sorunu yaşayan insanlara dikkat edildiğinde söz konusu olan bu hastalıklarının veya sağlık sorunlarının başka bir nedenden dolayı tetiklendiğini rahatlıkla anlayabilirsiniz. İşte günümüzde birçok farklı araştırma konusu olan ve konu hakkında araştırmalar yapılan psikolojik rahatsızlıkların neden olduğu hastalıklar insanların bir numaralı sağlık sorunu olma yolunda emin adımlar ile ilerliyor.

Psikolojik Rahatsızlıklar

Psikoloji sıkıntıları insanlarda görülebilen sağlık sorunlar arasında yer alıyor. İnsanların bedensel hiçbir ağrısı veya sıkıntısı olmamasına rağmen ruhen sıkıntı yaşamaları anlamına geliyor. Bu tarz sorunlar ile karşı karşıya kalan insanlar çeşitli davranış bozuklukları sergileyebiliyorlar. Zaten bu kanının oluşmasında ve kişinin psikolojik rahatsızlığının olduğu konusunda kesin teşhis için bu belirtilerin görülmesi gerekebilir. Söz konusu belirtileri gösteren ve çeşitli davranış sorunları olan insanlar psikolojik hastalar olarak adlandırılıyor.

Belirtileri Nelerdir?

Etrafınızda bulunan insanların veya kendinizin psikolojik sorunları olduğu konusunda şüphe duyabilirsiniz. Bu tarz durumlarda alınan sağlık destekleri sonucunda uygulanacak tedavi yönteminin belirlenebilmesi için öncelikle tanının konulması önemlidir. Kişinin gerçekten psikolojik ve ruh sıkıntısını yaşadığını anlamak için belli başlı belirtilerin olması gerekiyor. Peki bu belirtiler nelerdir?

  • Davranış bozuklukları,
  • Uyku problemleri,
  • İçe kapanma,
  • Günlük ihtiyaçları karşılama konusunda yaşanan sıkıntılar gibi

Çeşitli belirtiler vardır. Bütün bu belirtiler tek başlarına değil beraber bulunduğu takdirde kişinin psikolojik sıkıntısı ve sağlık sorunun olduğu söylenebilir. Etrafınızda bu belirtileri gösteren insanlar var ise en yakın sağlık kurumundan destek alabilirsiniz.

Ruh Ve Psikoloji Denklemi

Bedensel sağlık sorunları çeşitli ilaç ve tedaviler sonucunda başarılı bir şekilde rahatlıkla atlatılabilir. Ancak eğer psikolojik sorunlar yaşıyorsanız bunu atlatmanız için aldığınız ilaçlardan çok diyalog önemli olacaktır. Birçok insanın psikolojik hasta olmasını tetikleyen günlük olaylar olabiliyor. İşte bunun çözümü de verilecek olan sakinleştirici ilaçlardan ziyade psikolojik destektir. Verilecek olan psikolojik desteğin kalitesi hastanın daha rahat yol almasını ve sonuçta da daha sağlıklı düşünebilme ve daha sağlıklı bir ruha kavuşmasını sağlayabilir.

Neden Olabileceği Hastalıklar

Psikolojik sorunlar da kaliteli ve sağlıklı tedavi yöntemleri ile kolaylıkla atlatılabilir. Ancak eğer söz konusu olan bu hastalık ciddi boyutlarda ise ve hasta ile iletişim kurmak artık neredeyse imkansız hale gelmiş ise ya da hastaya bu tanı çok geç konulmuş ise bu ruh sıkıntısına bağlı olarak çeşitli bedensel sorunlar da oluşabilir.

Bunlara en basit ve en sık görülen örnek olarak baş ağrısı verilebilir. Düşünsel ve psikolojik hastaların sık sık baş ağrısı yaşadıkları bilinen bir gerçektir. Bunun için birçok farklı tedavi yöntemi benimseniyor ve çeşitli ilaçlar ile sakinleştirilmeye çalışılıyorlar. Söz konusu bu baş ağrısı gittikçe şiddetlendikten sonra migren veya sinüzit olarak da karşımıza çıkabiliyor. Ki sayılan bu sağlık sorunları hayatınızı çok büyük ölçüde olumsuz etkileyecek olan sağlık sorunlarıdır.

Ölümcül Hastalık: Kanser

Kanser hastalığı eskisi kadar olmasa da hala daha en tehlikeli hastalıkların başında geliyor. Ancak gelişen ve değişen sağlık sektörü teknolojisi ile artık söz konusu bu kanser hastalığı dahi tedavi edilebilir bir hale gelmiştir. İşte yukarıda değinilen psikolojik sıkıntıların ve hastalıklarının insan bedeninde oluşturabileceği rahatsızlıklardan birisi de kanserdir. Kanser tedavisi görenlerin veya kanser tedavisi gören yakınlarının olduğu insanların da çok iyi bildiği üzere bu hastalığı yenmek için gerekli olan şeylerden birisi de inanmak ve sağlıklı bir ruh sağlığıdır.

Çünkü ruh sağlığı iyi olmayan ve iyileşeceğine inanmayan hastaların iyileşme olasılığı diğer inanan ve sağlıklı bir psikolojiye sahip olan hastalara oranla oldukça düşüktür. Çünkü hastadaki bu sağlık sorunu kanser hücrelerinin tetiklenmesini sağlayabilir. Özellikle de kötü niyetli hasta hücreler bu psikolojik sıkıntıların sonucunda ve hastalıklarının sonucunda birçok kanser hücresinin tetiklenmesine neden olabilir. Bunun sonucunda da aşılması kansere nazaran daha kolay olan bu psikolojik hastalıklar çok ağır neticelere sebep olabilen kanser hastalığına öne ayak olabiliyor.

Genç Yaşta Yaşlı Hastalıkları

Psikolojik hastalığa sahip olan insanlara dikkat edildiğinde bu insanların daha çok genç yaşlarda birçok farklı yaşlı insan hastalığına kapıldıkları görülebilir. Bütün bunların en büyük nedeni yine yaşanan ve insanın bedenini her geçen gün biraz daha yoran ruh hastalıklarıdır. Peki, nelerdir bu hastalıklar;

  • Alzheimer,
  • Bulimia,
  • Diyabet,
  • Hiper Tansiyon,
  • Hareket kabiliyetindeki azalmalar

Gibi birçok farklı hastalık oluşabilir. Bütün sayılan bu hastalıkların en büyük ortak noktaları belli yaşa gelmiş olan hastalarda ve insanlarda daha sık görülmeleridir. İşte ruh sağlığı bozuk olan ve çeşitli psikolojik hastalıklara sahip olan insanların yaşları çok genç olsa da bedensel olarak bu hastalıklara kapılabilecekleri bilinen ve tecrübe edilen gerçekler arasında yer alıyor.

Bireysel Tedavi

Bireysel tedavi psikolojik sorun yaşayan insanlar için bir kat daha önemlidir. Çünkü psikolojik sağlık sorunu yaşayan insana sağlık personelinin yaklaşım biçimi diğer hastalardan çok daha farklı olmalıdır.

Bu nedenle de normal hastalara özel ve onun sağlık sorunlarını kapsayacak şekilde uygulanan bu bireysel tedavi yöntemleri sağlık sorunları psikolojik olan bireyler ve hastalar için çok daha sıkı bir şekilde uygulanmalıdır. Ancak bu sayede kişiyi bulunmuş olduğu durumdan kurtarmak mümkün hale gelebilir. Gerek ülkemizde gerekse de dünya çapında bu konuda uzman olan kişilerin ortak görüşleri de her zaman için bu yöndedir.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.