tarafından - Mart 24, 2020
65 görüntüleme

Boyun bölgesi insan vücudunda gün içerisinde en çok kullanılan, en işlevsel bölgelerinden birisidir. Boyun bölgesi vücudumuzun en çok kullanılan ve en hassas bölgelerinden biri olması sebebi ile sağlık açısından en çok dikkat etmemiz bölgelerin başında geliyor. Özellikle masa başı çalışan insanların özellikle bu konuda daha hassas ve dikkatli davranması gerekiyor. Uzun süreler masa başında kalınmasından dolayı boyun bölgesinde çeşitli hastalıklar meydana gelebiliyor. Bu durumda özellikle masa başı çalışan insanların aklına gelen ilk soru ise boyun sağlığını nasıl koruyabilirsiniz? oluyor.

Boyun sağlığını koruyabilmeniz için tabi ki birçok seçenek bulunuyor ve bunlardan birkaçını yazımızın ilerleyen satırlarında açıklamaya çalışacağız.

Nasıl Boyun Sağlımızı Koruyabilirim?

Boyun sağlığını korumanız için birçok yol bulunuyor. Tabi yaşam şekliniz, çalışma koşullarınız veya genetik yatkınlıklarınıza kadar birçok şey boyun sağlığınıza ne kadar dikkat etmeniz gerektiği konusunda size ipucu veriyor. Dikkat etmeniz konuları size maddeler halinde açıklamaya çalışacağız.

Ofis Çalışanları İçin Nelere Dikkat Edilmesi Gerekiyor?

İlk olarak eğer masa başı bir ofis çalışanı iseniz boyun sağlığınıza azami özen ve dikkati göstermeniz gerekiyor. Çalışma masanızın vücut ölçülerinize göre yani kilo ve boyunuza göre ayarlanmış olması gerekiyor. Uzun süreler vücudunuza uygun olmayan bir çalışma masasında çalışmanız durumunda kısa bir süre sonra muhtemelen boyun ağrısı çekmeye başlarsınız. Bu sebeple oturduğunuz masada bilgisayarınızın açısının boynunuza en doğru ölçüde olmasına özen göstermeniz gerekiyor.

Bununla birlikte koltuğunuzun açısının da vücut şeklinize göre olması gerekiyor. Boynunuzun dik bir duruşta olması gerekiyor. Zira boynunuzu ne kadar eğik bir duruş şeklinde olursa boynunuza bindirmiş olacağınız yük o kadar fazla olacağından boyun sağlığınızı bozmadan büyük rol oynar.

Ağır İşlerde Çalışıyorum Ne Yapmam Gerekiyor?

Eğer ağır yük taşıdığınız bir işte çalışıyorsanız, boyun sağlığınıza en fazla dikkat ve özen göstermesi kişilerden birisisiniz demektir. Böyle bir durumda doktordan görüş alarak mutlaka belirli aralıklarla boyun egzersizi yapmanız gerekir. Boyun sağlığında doktorunuzdan alacağınız görüşe göre hareket etmeniz en doğru adım olur.

Yatak ve Yastık Seçimini Nasıl Yapmam Gerekiyor?

Boyun sağlığını korumada en etkili yöntemlerden birisi ise yatak ve yastık konusunda nasıl bir seçim yaptığınızdır. Eğer hali hazırda devam eden bir boyun rahatsızlığınız var ise ortopedik yatak ve ortopedik yastık seçimi yapmanız faydanıza olur. Zira gece boyu dinlenmesi gereken vücudumuzun ve dolayısıyla boynumuzun rahat bir şekilde dinlenme halinde olması gerekiyor. Tabi bu durumda eğer bir boyun sağlığı probleminiz var ise doktorunuzun yönlendirmesine göre yatak ve yastık seçimi yapmanız gerekiyor. Seçtiğiniz yatak ve yastığın gerekli olan sertlikte olması ve boynunuza yük bindirmemesi gerekiyor.

Öğrenciyim ve Devamlı Ders Çalışıyorum, Ne Yapmam Gerekiyor?

Öğrencilerde tıpkı masa başı ofis çalışanları gibi boyun sağlığına dikkat etmeleri gerekiyor. Uzun süreli ders çalışma saatleri boyun sağlığı açısından zararlıdır. Bu sebeple ders çalışırken kısa kısa aralıklar vermeniz ve boyun egzersizleri yaparak boyun sağlığınızı koruyabilirsiniz. Böyle yaparak vücudunuzu gevşetmiş olur ve boyun sağlığınızı korumuş olursunuz.

Bununla birlikte ders çalışma esnasında da dik oturuş posturunuzu korumanız boyun sağlığınız açısından avantaj sağlar. Eğer ders çalışırken bilgisayar kullanıyorsanız eğer masanızın vücut ölülerinize uygun olmasına ve boynunuzun dik oturuş şeklinde olduğunuz azami özen göstermeniz gerekiyor.

Ağır Spor Yapıyorum, Ne Yapmam Gerekiyor?

Eğer ağır spor yapıyor ve uzun süreli spor yapıyorsanız eğer mutlaka bir doktor görüşü ile sporunuza devam etmeniz gerekiyor. Doktorunuzdan aldığınız talimatlara göre spor yapmanız gerekiyor. Boyun sağlığınıza zarar verecek spor hareketlerinden kaçınmanız gerekiyor.

Eğer boyun rahatsızlığınız varsa bu durumda fizyoterapist eşliğinde spor yapmanız gerekebilir. Bununla birlikte spordan sonra terli olmanız ve bu şekilde kalmanız durumunda da boyun sağlığınızı bozabilirsiniz. Ufak gibi görünen bu detay bile aslında çok çok önemli olup bu duruma herkesin azami özen göstermesi gerekiyor. Zira sağlıklı olan boyun sağlığınızı bu kadar ufak bir sebepten bile bozmanız mümkün olabilir.

Ev Hanımıyım, Boyun Sağlığımı Korumak İçin Ne yapabilirim?

Ev hanımlarının yaşam şekline göre bu durum değişmekte olup, sık sık hareket etmeniz boyun sağlığınız açısından yararınıza olur. Uzun süre aynı pozisyonda kalmamak, sık sık hareket etmeniz gerekiyor. Ayrıca evde yapabileceğiniz ufak ufak boyun egzersizleri herhangi bir boyun problemi yaşamanıza kısmen engel olmakla birlikte vücudunuzu da gevşetmiş ve dolayısıyla kendinizi daha sağlıklı hissetmenizi sağlar.

Bu sebeple evde sık sık boyun egzersizleri yapmanız boyun sağlığınız açısından çok yararlı bir davranış olur. Bununla birlikte spor yapmanız tüm vücut sağlığınız açısından da sağlıklı olmanıza destek sağlar. Daha çok ağır egzersizlerden ziyade yoga pilates gibi daha hafif sporlara da yönelebilirsiniz. Tabi herhangi bir sağlık sorununuz var ise eğer spora başlamadan önce doktorunuzdan görüş almanız gerekiyor.

Günlük Hayatta Boyun Sağlığını Koruma için Neler Yapabilirim?

Boyun sağlığı yaşam kalitemizi etkileyen başlıca unsurlardan biri olması sebebi ile çok fazla özen göstermemiz ve dikkat etmemiz gereken bir durum. Boyun sağlığınızı nasıl koruyabilirsiniz? sorusuna cevap ararken günlük hayatta ufak şeylerle bile aslında büyük fayda sağlanabilir. Günlük hayatta yapacağınız ufak hareketeler de uzun vade de daha sağlıklı kalabilmenize olanak sağlar.

Dolayısıyla kendinize en uygun spor hareketleriyle veya çalışma düzeninizde alacağınız küçük önlemler hayat kurtarıcınız olabilir. Bu konuda daha bilinçli olmak açısından yaptığınız işle ilgili daha fazla araştırma yaparak daha fazla bilgi sağlayabilir ve uygulamaya geçirebilirsiniz. Bu yüzden ufakta olsa küçük uyarıları dikkate almak ve hayata geçirmek gerekiyor.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.