tarafından - Mart 24, 2020
190 görüntüleme

Sıcak havalarda spor nasıl yapılmalıdır? konusu üzerinde birçok araştırma yapılır. Bu konuyla ilgili olarak, sıcak havalarda evde nasıl spor yapılmalıdır, sıcak havalarda dışarıda nasıl spor yapılmalıdır, sıcak havalarda nerede spor yapılmalıdır, sıcak havalarda hangi sporlar tercih edilmelidir, sıcak havalarda spor yaparken neler kullanılmalıdır, sıcak havalarda spor yaparken nelere dikkat edilmelidir, sıcak havalarda spor yapılmalı mıdır, gibi konular merak edilir.

Sıcak Havalarda Evde Spor Nasıl Yapılır?

Sıcak havalarda evde spor yapmanın çok farklı yöntemleri vardır. Bu yöntemler başlıca şu şekilde ifade edilebilir;

  1. Eğer evde bir spor aleti varsa o spor aleti veya aletleri devirli olarak kullanılarak spor yapılabilir.
  2. İnternet üzerinden spor programları açılarak aynı hareketler evde yapılabilir. Basit düzeylerde ancak etkili olarak tanımlanan bu hareketler (mekik çekme, kol ve bacak hareketleri gibi), kişilerin spor yapma ihtiyaçlarını karşılayabilir.
  3. Evde yapılan günlük işler daha hareketli yapılabilir. Bu sayede çeşitli kaslar daha aktif olarak kullanılır ve kişilerin işlerini hallederken evde spor yapmasına da neden olur.

Başlıca yöntemler bu şekilde olmakla birlikte, kişilerin günlük rutin ve ekipmanlarına bağlı olarak daha farklı örnekler de verilebilir.

Sıcak Havalarda Dışarıda Spor Nasıl Yapılmalıdır?

Sızak havalarda dışarıda nasıl spor yapılmalıdır, sorusuna birçok cevap verilebilir. Bununla birlikte başlıca örnekler şu şekildedir;

  1. Rahat kıyafetler giyilmeli ve ilk olarak ısınma hareketleri yapılmalıdır. Daha sonra spor aletleri bulunan parklar tercih edilerek, kişi çalıştırmak istediği kas bölgesine uygun aletleri kullanarak spor yapmalıdır.
  2. Eğer spor aletleri bulunan parklar yerine kişi bireysel spor yapmak istiyorsa yine ilk olarak ısınma yapmalıdır. Daha sonra ilk olarak yürüyüş, daha sonra tempolu yürüyüş ve en son olarak da koşu yapmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken ise zamandır. Yürüyüş için ayrılan zaman fazla iken, koşuya gelene kadar bu süre belirli aralıklarla düşmelidir.
  3. Sıcak havalarda dışarıda yapılacak sporlar çeşitli olmalıdır. Dağ yürüyüşleri, yokuşlu yerlerde tempolu yürüyüşler, yüzme gibi sporlar da sıcak havalarda tercih edilmelidir.

Sıcak Havalarda Nerede Spor Yapılmalıdır?

Sıcak havalarda nerede spor yapılması gerektiği sorusunun cevabı kişilerin imkanlarına göre değişir. Bulunulan bölge çok sıcaksa, kişinin bedeninin olumsuz etkilenmesini engelleyecek yerler seçilmelidir. Bununla birlikte sıcak havalarda, spor salonlarında, evde, ormanlık alanlarda sporlar yapılabilir. Bu sayede spor ile fayda sağlanırken aşırı sıcaklığın olumsuz etkilemesinin önüne geçilir.

Sıcak Havalarda Hangi Sporlar Tercih Edilmelidir?

Sıcak havalarda, özellikle insanların enerjilerini rahat olarak atabilecekleri ve deşarj olabilecekleri sporlar yapılmalıdır. Bu sebeple, yüzme, koşu, tempolu yürüyüşler, spor salonlarındaki veya parklardaki spor aletleri ile yapılabilecek sporlar, dağ tırmanışları veya yürüyüşleri, orman gezileri gibi spor etkinlikleri yapılmalıdır.

Sıcak Havalarda Spor Yaparken Neler Kullanılmalıdır?

Sıcak havalarda spor yaparken kullanılması gereken birçok farklı eşya ve alet vardır. İlk olarak, spor yaparken terleyecek olan vücudun terini emecek kalitede (genellikle pamuklu kumaşlar tercih edilir. Naylon oranı yüksek olan kumaşlar vücudun ter içerisinde kalmasına neden olur.) kumaşlar tercih edilir.

Daha sonra yapılacak olan spora uygun olacak şekilde aletler kullanılmalıdır. Bu aletler; koşu bandı, bisiklet, ağırlık kaldırma ekipmanları olabilir. Ayrıca sıcak havalarda spor yaparken daha yüksek oranlarda terleme yaşanır. Bu yüzden vücudun sıvı dengesinin iyi korunması gerekir. Bunu sağlamak için de bol miktarda su tüketilmesi gerekir. Sıcak havalarda spor nasıl yapılmalıdır? Sorusuna cevap arayan bireylerin, bu havalarda spor yaparken belirtilen bu eşyaları kullanmaları önerilir.

Sıcak Havalarda Spor Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sıcak havalarda spor yaparken dikkat edilmesi gereken birçok durum vardır. Bununla birlikte başlıca şu durumlara dikkat etmek gerekir;

  1. Sıcak havalar kişilerin daha çok sıvı kaybetmesine neden olur. Bu sıvı kaybı yapılan sporlar sonrasında daha da artacağı için bol bol su tüketimi gerekir.
  2. Sıcak havalarda spor yaparken çok fazla güneş ışınına maruz kalmamaya dikkat edilmelidir. Gereğinden fazla güneş ışını hem kişinin vücut dengesini olumsuz yönde etkiler hem de erken yaşlanmaya neden olur.
  3. Sıcak havalarda spor yaparken kıyafetlerin kişilere ağırlık yapmayacak şekilde seçilmesi gerekir. Ayrıca seçilen bu kıyafetlerin ter emici özellikte olmasına dikkat edilmelidir.
  4. Sıcak havalarda spor yaparken, özellikle de açık alanlarda, ağır gelecek düzeyde sporlar yapılmamalıdır. Böyle havalarda kişilerin tansiyon düzeyleri de etkileneceği için ağır sporlar sonrası bayılmaya kadar gidebilecek durumlar yaşanabilir.
  5. Ayakkabı seçimine dikkat edilmesi gerekir. Spor yapan bireylerin ayakları rahat olmazsa, terletici ayakkabılar tercih edilirse yapılan sporun da kalitesi düşecektir. Bu tür ayakkabılar, kişilerin daha çabuk yorulmasına ve rahat spor yapamamasına neden olur.

Başlıca dikkat edilmesi gereken durumlar bu şekilde olmakla birlikte, sıcak havalarda spor nasıl yapılmalıdır? Konusunda araştırma yapan bireylerin bu durumlara dikkat etmesi gerekir.

Sıcak Havalarda Spor Yapılmalı Mıdır?

Sıcak havalarda spor nasıl yapılır? Sorusuna yanıt arayan bireylerin merak ettiği bir nokta da, sıcak havalarda spor yapılmalı mıdır yoksa yapılmamalı mıdır, konusudur. Sıcak havalarda spor yapılmalıdır. Çünkü spor hem bir deşarj olma yöntemidir hem de kişilerin sağlıkları açısından oldukça önemlidir.

Sıcak havalarda, gerekli olan önlemler alınarak, yapılacak olan sporlar da kişilerin vücut şekillerini biçimlendirme, yağ ve kas dengesini sağlamada, metabolizmayı hızlandırmada, biriken enerjilerin atılmasında, erken yaşlanma gibi durumların önlenmesinde oldukça etkilidir.

Kişiler sıcak havalarda bulundukları koşulları en iyi şekilde değerlendirip spor yapmalıdır. Sağlık durumlarına, boş zaman durumuna, elde bulunan spor etkinlikleri çeşitlerine göre bir program belirlenebilir ve kişiler sıcak havalarda en sağlıklı sporları yapabilirler.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.