tarafından - Temmuz 31, 2019
594 görüntüleme

Damak, dişlerimizin ve ağzımızın temel noktasıdır. Bu nedenle, ağız sağlığımızın her noktası, damak sağlığımızı da etkilemektedir. Damak, sert ve yumuşak damak olmak üzere, iki bölümden oluşmaktadır. Damak kanseri, birçok sebeplerden ötürü ortaya çıkmaktadır. Genel bilinen özelliğiyle, damak kanseri, hijyenik sebeplerden dolayı oluşmaktadır. Ağız sağlığımız, sağlığımızın ana temalarından biridir. Yediğimiz, içtiğimiz her gıda ağız yoluyla vücudumuzda işlevsellik kazanır. Bu sebeple ki yediklerimizi, dikkat etmeliyiz. Damak kanseri, hijyen eksikliği, düzenli olarak sigara ve alkol kullanan kişilerde, bu risk daha fazladır. İleri yaş, 60 yaş üzeri de risk altındadır. İşlenmiş gıdalarda bulunan, kanserojen katkı maddeleri, protezlerden dolayı kronik travmalar vb. sebepler, damak kanserini önemli derecede tetikleyen faktörlerdir. Peki, damak kanseri nasıl anlaşılır? Tedavisi var mıdır? Tabii ki birçok hastalığın ve kanserin olduğu gibi, damak kanserinin de belirtileri mevcuttur. Fakat, başlangıç aşamasında anlaşılmayabilir. Bu nedenle, bazı belirtileri gördüğünüzde kontrolden geçmenizde fayda vardır.

Damak kanseri nasıl anlaşılır? Tedavisi var mıdır?

Damak kanseri belirtileri; damakta şişlik, yutmada zorluk yaşama, renginden değişiklik, ağız içinde yaralanmalar, tat alma duyusu bozukluğu, ileri boyuta ulaştığında; kulak ağrısı, boyunda kitle oluşması ve şişkinlik, yemek yemeyle alakalı kilo kaybı yaşanması, konuşmada değişiklikler, diş kaybı, damak ağrısı, devamlı ağız kokusu, ağız çevresinde kanayan ve iyileşmeyen yaralar vb. gibi belirtilerde, en yakın sağlık kuruluşuna görünmenizde fayda vardır. Damak kanseri erken tespit edildiğinde, farklı yöntemlerle tedavi edilmektedir.

Damak kanseri, teşhis aşamasına bağlı olarak farklı cerrahi uygulamalar ile tedavi edilebilir. Tedavi yöntemleri şöyledir; radyasyon terapi, ileri damak kanserine yakalanmış kişilere ya da hafif başlangıçlar için, ilk tavsiye edilen yöntemdir. Radyasyon yöntemiyle, kanser hücrelerini öldürmeye yönelik; enerjili X-ray elektron beam ya da radyoaktif izotoplar kullanılarak tedavi uygulanır. İleri boyuttaki kanser riski için; ameliyattan önce ya da sonra veyahut, tek bir aşamada gerçekleştirilebilir. Aynı şekilde; Kemoterapi, lazer mikro cerrahi ve ameliyat yöntemleriyle tedavi uygulanmaktadır. Kanserin yayılma oranına göre, yöntem belirlenir. İleri boyutta ise ameliyat gerçekleştirilir.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.