tarafından - Mart 25, 2020
174 görüntüleme

Kanserin nedeni net olarak bilinmemektedir. Kanser hastalığı için iki çeşit risk etkeni vardır. Bunlar değiştirilebilir etkenler ve değiştirilemeyen etkenlerdir. Değiştirilemeyen etkenler yaş, cinsiyet ve aile hikayesidir. Değiştirilebilir etkenler ise çevresel faktörlerdir. Bunlar: Sigara ve alkol kullanımı, radyasyona uzun süreli maruz kalma, kimi virüsler, dengesiz beslenme alışkanlığı, yiyeceklerde ki katkı maddeleri, uzun süre güneş ışığına doğrudan maruz kalma, aşırı miktarda röntgen ışınına maruz kalma, kimi kimyasal maddeler, hava kirliliği gibi risk etkenlerinden biri veya daha çoğuna maruz kalmak, bu şahısta kesin kanser olacağını göstermez, ama kansere yakalanma olasılığını arttırır. Kimi insanlar çok fazla risk etkeni bulundurmasına rağmen hayatı boyunca hiç kansere yakalanmazken, kanser tanısı konulan kimi insanlarda ise hiçbir risk etkenine rastlanmayabilir.

Ülkemizde kadınlarda meme, tiroit ve bağırsak kanserleri çok fazla görülen kanserler olarak ayrılırken; erkeklerde ise akciğer, prostat ve kolorektal kanserler önde gelmektedir. Profesörler ülkemizde ve dünyada çok fazla görülen bu kanser çeşitkerinin teşhis ve tedavilerine yönelik önemli bilgiler paylaştı.

Akciğer Kanseri

En çok görülen 7 kanser türü sıralamasında ilk sırada yer alan akciğer kanserinde, özellikle son zamanlarda farkındalığın artması nedeniyle, akciğer filmi ve bilgisayarlı tomografi gibi teşhis yöntemlerinin belirtiler olmadan, önceden yapılabildiğini aktaran Prof. Dr. Necdet Üskent, “Akciğer kanseri yalnızca sigara içen insanlarda görülmüyor. Sigara içmeyenlerde görülen akciğer kanseri kimi genetik mutasyonlara dayanıyor. Tedavi zamanında hedefe yönelik güçlü ilaçlar ve immünoterapi kullanılabiliyor.

Bugün ülkemizde sigara içen herkes sigarayı bıraksa, bunun akciğer kanserine rastlama sıklığına olumlu sonucunu en erken 20 yıl sonunda görebileceğiz. Kısacası ülkece şu an sigarayı bırakmamız, 10 yıl geçse bile akciğer kanserini çok fazla görülen kanser olarak birincilikten indirmeye yetmiyor. Ancak buradan şu sonucu çıkarmalıyız ki, sigara akciğer kanserinde fazlaca etkili bir risk etkeni ve çok net geleceğimizi çalıyor” dedi.

Meme Kanseri En çok görülen 7 kanser türü sıralamasında meme kanseri 2. sırada yer almaktadır. Meme kanserinin kemoterapiye fazlaca duyarlı bir kanser türü olduğunun altını çizen Prof. Üskent, “Yeni üretilen tedavi seçenekleriyle başarı ihtimalleri de yükseldi. Hedefe kitleye göre ilaç ve tedavi yöntemlerinin metastatik bir sonraki evre kanserlerde dahi daha sağlam kontroller sağlanabiliyor.

İmmünoterapi de meme kanserinde daha fazla uygulama alanı oluşmaya başladı. Uygulanan bu yöntemlerle organizmanın direnç ve bağışıklık sisteminin kanser hücresini daha iyi öğrenmesi ve kanser hücresinin yok olması hedefleniyor.

Hormona alışkın kanserlerde hormon tedavisinden sonra hormon tedavisine direnci gelişen hastalar da artık eskiye göre daha şanslı. Bu direnci ortadan kaldırmak için hücrenin döngüsünde etkili rol oynayan kimi moleküller artık hormon tedavileriyle beraber hastaya verilebiliyor” açıklamasını yaptı.

Kadınlarda meme kanserinden söz ederken, ülkemizde çok fazla görülen jinekolojik kanserlere de bakmakta fayda olduğunu söyleyen Prof. Dr. Murat Dede, “İnsanlarda görülme çokluğu bakımından birinci sırada rahim içi kanseri görülürken, onu yumurtalık kanseri ve rahim ağzı kanseri sırayla takip etmektedir.

Rahim ağzı kanseri global anlamda da çok fazla görülen kadın kanserler türlerinden biridir. Türkiye'de çok fazla görülmesinin altında; kadınların utanma, çekinme gibi sebeplerle taramalara gitmemeleri ve aşı olmamaları var” dedi.

Rahim ağzı kanseri nedeni ile başvurmuş kadınların yarısından fazlasının son beş yılda taramaya gelmediklerinin altını çizen Prof. Dr. Murat Dede, “işin aslı şanslı olduğumuz kanser türlerinden biri, çünkü kontrol için kolay ulaşılabilir bir organda ortaya çıkıyor. Kadınlarda görülme aralığını ise, korunmaya dayalı önlemlerle azaltmak mümkün” dedi.

Kolorektal Kanserler

En çok görülen 7 kanser türü sıralamasında üçüncü sırada görülen kanser türü, kolorektal kanserlerdir. Global anlamda çok fazla görülen kanser türleri sıralamasında insanlarda üçüncü sırada bağırsak kanserlerinin görüldüğünü belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Son zamanlarda farkındalığın artması, tarama, teşhis yöntemlerinin daha faydalı kullanılması, kolonoskopinin daha rahat yapılması ve çok fazla insanın yapılmasından korktuğu bir tetkiki daha kolay kabul etmeleri artık kanserlerin önceden, ilk evrevretanımlanmalarına olanak sağlıyor. Bununla birlikte endoskopik yöntemlerle tümörlerin tedavi olabilmesi anlamında da büyük gelişmeler var” şeklinde beyan etti.

Tedavi sürecinde gösterilen başarının bir diğer sebebi de cerrahi alandaki yenilikler olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Kemal Raşa, “2000 yıllarının başından beri kolorektal kanserlerin tedavisinde küçük düzeyde invazif teknikler kullanılmaya başlandı. Laparoskopik cerrahinin onkolojik olarak varılan sonucunun açık cerrahiden çok daha fazla etkili olduğu görüldü.

Yaşam kalitesi değişkenleri bakımından da oldukça güzel sonuçlar alındı. Bu alınan güzel sonuçlar robotik cerrahinin kullanılmasının da önünü açtı. Şimdilerde hem kanser cerrahisi hem de hasta rahatlığı bakımından, özellikle de rektum kanserleri bakımından en iyi seçeneğin robotik cerrahi olduğunu açıkça söyleyebiliriz” şeklinde açıklamada bulundu.

Proatat Kanseri

En çok görülen 7 kanser türü sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır prostat kanseri. Prostat kanseri erkeklere özgü bir kanser türü olmaktadır. Bununla ilgili konuşan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Cemil Uygur, “ülkemizde yapılan istatistiklere göre de ikinci sırada bulunmaktadır. Özellikle 40’lı yaşlardan sonra prostat büyümesi sıkıntısı yaşayan erkeklerde, bu sıkıntının kansere dönüşme olasılığı ile ilgili korkuları olabiliyor. Hastalar genellikle idrar debisinin azalması, çokça tuvalete gitme gereği, tuvalette tam olarak idrarını yapamama, uyurken idrar sıkıştırmasıyla uykudan kalkma şikayetleriyle doktora başvuruyor. Prostat kanserinde çoğunlukla ileri dönemde ortaya çıkan sorunlar idrar gelme sıklığında fazlalaşma, idrar çıkmasında zayıflama sorunları görülmektedir" dedi.

En çok görülen 7 kanser türü yazımızın sonunda ise size geriye kalan diğer üç kanser türünü sırasıyla yazacağım. En çok görülen 7 kanser türü sıralamasında beşinci sırada deri kanseri, altıncı sırada lenf bezi kanseri ve son olarak yedinci sırada ise mide kanseri bulunmaktadır.

Yayınlanan: Sağlık
Başlıklar: kanser
Bunu beğenen ilk kişi ol.