tarafından - Mart 30, 2020
59 görüntüleme

Kadınlar adet öncesi sendromu önlemenin yolları konusunda pek çok yöntem denemektedir. Adet öncesi gelişen sendromları en aza indirmek için etkin yöntemler mevcut.

Adet Öncesi Sendromu Nedir?

Her ay adet kanamasından bir iki hafta önce başlayan fiziksel ve aynı zamanda duygusal belirtilere adet öncesi sendrom adı verilmektedir. Daha basit bir ifadeyle; kadınların adet öncesin süreçte yaşadıkları olumsuz durumların tümüne adet öncesi sendrom denilebilir. Bu süreçte kadınlar sıklıkla aynı şikayetlerde bulunurlar. Ancak; bazı kadınlar bu dönemi çok hafif bir şekilde atlatırken bazı kadınlar bu dönemi çok daha zor yaşamaktadırlar. Bu sürecin zor olması kadınların hayatlarını olumsuz etkilemektedir.

Bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması kadınları rahatlatmaktadır. Bu noktada; her birey sendromu en kolay şekilde atlatmanın yolunu bulmalıdır. Bunun için önerilen yöntemlerden herkes kendine göre olan yöntemi deneyebilir.

Adet Öncesi Şikâyetler

Genelde bu şikayetler;

  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Huzursuzluk
  • Her hangi bir sebep yokken sinirlilik hali
  • Sebepsiz ağlama isteği
  • Göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet
  • Mide şikayetleri (hazımsızlık, mide yanması ya da ekşimesi)
  • Uyku düzeninin bozulması
  • Kabızlık ya da diyare gibi bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler
  • Depresyon

Sayılanlar gibi pek çok şikayet sıralanabilir. Tüm bunlar yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Aile, iş ve sosyal yaşamı etkisi altına alır. Bu şikayetlerin en aza indirilmesi kişilerin yaşam kalitesini artırır.

  1. Nefes Egzersizleri

Doğru nefes egzersizleri adet öncesi sendromları ve birçok sendrom üzerinde etkilidir. Elbette, nefes egzersizlerinin uzman kontrolünde yapılması çok önemli. Bunun için uzman klinik psikolog yardımı yararlı olacaktır. Nefes egzersizleri, beyne daha iyi oksijen gitmesini sağlar. Buna bağlı olarak dipte olan duygu durumları hafifler. Bu da psikolojik duruma olumlu olarak yansır.

  1. Doğru Aktivite Seçimi

Adet öncesi sendromun hafifletilmesinde doğru aktivite seçimi oldukça önemli. Biraz daha açıklayıcı olmak gerekirse her aktivite herkese iyi gelmeyebilir. Herkesin kendine iyi gelecek aktiviteleri seçmesi gerekir. Söz gelimi; bazı insanlar yoga yapınca rahatlarken bazıları da kitap okuyarak rahatlayabilirler. Herkes kendini mutlu eden bir aktivite seçmelidir. Mutluluk verici aktiviteler sayesinde bu dönem çok rahat geçecektir.

  1. Spor Yapmak

Bu listedeki en önemli maddelerden biri de spor. Yapılan spor faaliyetleri seratonin adı verilen mutluluk hormonunu açığa çıkartır. Bu durumla birlikte kişi kendini daha iyi ve mutlu hisseder. Özellikle adet öncesi sendromun azaltılmasında spor yapmak oldukça iyi gelen bir aktivitedir. Spor yapmak denilince akla hemen ağır spor aktiviteleri gelmemelidir. Yirmi dakika yürüyüş yapmak ya da kısa mesafe bisiklet sürmek gibi spor faaliyetleri de etkili olacaktır.

  1. Su Tüketimi

Yapılan araştırma sonuçlarına göre yaşanılan psikolojik durumlar ve ağrılar üzerinde su tüketiminin etkisi oldukça büyük. Ağrılı ve depresif durumlarda uzmanlar suyun olumlu etkilere sahip olduğunu belirtmektedir. Bu araştırmalara göre bu dönemde yeterli kadar su içilmesi önerilir.

  1. Olumsuz Durum ve Kişilerden Uzak Kalmak

Olumsuz durum ve kişilerden uzak kalmak hayatın hemen her döneminde insanlara iyi gelmektedir. Zira, bu tür ortam ve insanlar kişilerin psikolojilerini alt üst edebilirler. Enerjilerini emerek yaşam kalitesini düşürürler. Adet öncesi dönemi gibi özel zamanlarda ise bu duruma daha fazla dikkat edilmesi gerek. Oldukça gergin ve zor olan bu dönemde negatif insanlar kişilerin gerilmesine neden olur. Olumsuz durum ve ortamlarda olmak da insanın bu sendromu atlatmasını zorlaştırır. Adet öncesi dönemde daha sakin ortamlarda olmak ve pozitif insanlarla zaman geçirilmesi yerinde olacaktır. Pozitif durum ve insanlar, olumlu enerjileriyle bu dönemin güzel geçmesine katkı sağlarlar.

  1. Beslenme Düzeni

Yanlış ya da yetersiz beslenme sağlık açısından birçok soruna neden olur. Elbette ruh sağlığını da doğrudan etkilemektedir. Sinirlerin bozulmasına ve zayıflamasına neden olur. Sendrom dönemlerinde düzenli ve yeterli beslenerek dengenin korunması gerekir. Sağlıklı beslenen bir birey, çok daha güçlü bir yapıya sahiptir. Güçlü yapıdaki bir insan bu tür zor süreçleri diğerlerine göre çok daha kolay atlatır.

  1. Bitki Çayları Tüketimi

Bilindiği gibi bitki çaylarının sağlık üzerinde pek çok etkisi mevcut. Bazı bitki çaylarının yatıştırıcı özelliği yüksek. En bilinenleri olan melisa ve papatya çayları sıklıkla tercih edilen bitki çaylarındandır. İki bitkisel çay da sakinleştirici bir özelliğe sahiptir. Bu dönemde çay ya da kahve yerine bu çayların tüketilmesi yararlı olur.

  1. Vitamin Takviyesi

Böyle dönemlerde vücudun vitamin ihtiyacı çok daha fazla artar. Dolayısıyla bu özel dönemlerde vitaminlere ihtiyaç vardır. Vitaminler yeteri kadar alındığında durum hafifler ve süreç çok daha kolay atlatılır.

C, D, E ve A vitaminleri, magnezyum ve kalsiyum adet öncesi dönem için önerilen vitaminlerdir. Bu vitaminler hap olarak alınabileceği gibi doğal yollardan da alınabilir. Önerilen de doğal besinlerden alınmasıdır. Bu vitaminler yönünden zengin olan pek çok besin kaynağı var. Bu besinlerin tüketilmesi bu vitamin ihtiyaçlarını karşılar. Yapılan araştırmalara göre bunların yeteri kadar alımı bu süreci rahatlatmaktadır.

  1. Kahve, Çay ve Sigaradan Uzak Durmak

Bu gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulması son derece önemli. Bu alışkanlıklar vücuttaki vitamin oranını olumsuz etkiler. Bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu süreçte bunların tüketiminin azaltılması gerekir.

  1. Düzenli Uyku

Düzensiz ve az uyku sinirleri yıpratır. Bu durum depresif davranışlara neden olur. Tabi ki bunlara bağlı olarak şikayetler artar ve depresyona kadar uzanan sorunlar ortaya çıkar. Özellikle bu dönemde kaliteli ve yeterli uyku düzeni sağlanmalıdır. Söz gelimi; her gece aynı saatte yatmak, yedi saat uyku uyumak ve aynı saatte kalkmak gerekir. Böylece uyku düzenini sağlamak mümkün olur.

Yayınlanan: Sağlık
Başlıklar: adet öncesi sendromu
Bunu beğenen ilk kişi ol.