tarafından - Eylül 11, 2019
355 görüntüleme

Yapay zeka ürünü olan bir robot yardımıyla kalp ameliyatı yapıldı. Dünyada bir ilk olan operasyonda robot kullanıldı. Uzaktan kontrol edilerek gerçekleştirilen operasyon, yapay zeka çalışmalarında bir ilk niteliği taşıyor. Hindistan'da gerçekleştirilen ve uzaktan kontrol edilen kalp ameliyatını bir robot gerçekleştirdi. Hızla gelişen teknoloji ile tıp alanında birbirinden başarılı işlere imza atılıyor. Cerrahlar tarafından gerçekleştirilen operasyonlar, hastanede cerrahın olmaması durumunda ertelenmek zorunda kalıyordu. Hindistan'da yapılan çalışmada, hastaneden 20 kilometre uzakta olan bir cerrahın robot yardımıyla kalp ameliyatı yapabildiğini gösterdi. Zorlu bir kalp ameliyatında kullanılan robot, cerrah tarafından uzaktan kumanda edilerek gerçekleştirildi.

Dünyada Bir İlk

Edinilen bilgiye göre Hindistan'da bulunan bir hastanede, dünyada bir ilk gerçekleştirildi. Zorlu bir kalp ameliyatında ilk defa bir robot kullanıldı. Cerrah tarafından yaklaşık 20 kilometre uzaktan kontrol edilen robot, zorlu bir kalp ameliyatı gerçekleştirdi. Operasyonlarda kullanılan robot, Corindus şirketi tarafından geliştirildi. CorPath GRX adı verilen robot, 5 farklı hasta üzerinde de kullanıldı. Yine uzaktan kontrol edilen Corpath GRX, başarılı operasyonlar gerçekleştirdi. "Uzun mesafeli" operasyon olarak adlandırılan bu gelişmeler tarihi bir olay olarak kayıtlara geçti.

Sorunsuz Bir Şekilde Hizmet Veriyor

Robot sahip olduğu teknik ve mekanik özellikler sayesinde sorunsuz olarak hizmet veriyor. Çoklu joystick yapısı uzaktan kontrol edilmesini kolaylaştırıyor. İş istasyonundan kontrol edilen robot üzerinde çok sayıda kamera bulunuyor. Bu sayede gerçek zamanlı kontrol sağlayabiliyor. Bir yıldır kullanılan robot ile gerçekleştirilen operasyonların yeni yeni gündeme gelmesine hastaların tedavi süreçleri neden olarak gösteriliyor. Robot ile yapılan operasyonların hastalar üzerindeki etkileri takip edilerek olumlu sonuç alındığı görülmüştür.

Bilgisayar Üzerinden Kontrol Edilecek

Uzaktan kontrol edilen robot ile ilk defa damara stent takma işlemi gerçekleştirildi. Daralmış damarlar için gerçekleştirilen operasyonda kullanılan robotla ilgili çalışmalar devam ediyor. İşlem sonrası hastalarda komplikasyon gözlenmezken bir gün sonra hastanın taburcu edilmesi de operasyonun başarısını gözler önüne seriyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde de bir kaç operasyonda kullanılan robotun yakın zamanda bilgisayar üzerinden kontrol edilebileceği gelen haberler arasında yer alıyor.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.