tarafından - Nisan 2, 2020
76 görüntüleme

Antalya’da bir grup meslek lisesi öğretmeni yeni tip korona virüste oldukça fazla ihtiyaç duyulan solunum cihazları yerli imkanlar ile üretmeyi başardı. Solunum yetmezliği ile mücadelede en önemli yardımcı ekipmanların başında gelen solunum cihazları şimdilik bir günde dört ile beş adet üretilebiliyor. Bahtılı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ürettiği cihazlar Covid-19 salgını için büyük önem taşıyor.

Günlük Üretim Sınırlı

Covid-19 hastalığı en çok akciğerlere zarar veriyor. Hastalığa yakalananlar bir süre sonra akciğerlerinde meydana gelen solunum sıkıntıları sebebiyle solunum cihazına ihtiyaç duyuyor. Bu cihazların yerli olarak üretilmesi için birçok şirket de kolları sıvamış durumda. Şu anda ülkede birçok meslek lisesinde maske ve dezenfektan üretimi yapılıyor.

Bahtılı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin müdürü de yaptığı açıklamada şu anda aldıkları destekle bir adet üretim yaptıklarını ancak daha fazla destek gelmesi durumunda seri üretim de yapabileceklerini belirtti. Lisenin şu anda bir günde üretebildiği solunum cihazıysa en fazla beş adet olabiliyor.

Tamamen Yerli Cihaz

Okul müdürünün yaptığı açıklamalara göre cihazın devre kartıyla yazılımı tamamen yerli. Cihazın üretiminde görevlilerden biri olan Yasin Çolakel’se cihaz sayesinde alınan oksijen miktarının dört kat arttığını belirtti. Yerli cihazın özellikle çok fazla oksijene ihtiyaç duyan Covid-19 hastalarının evlerinde devam eden tedavilerinde kullanılabileceği söylenirken, cihazın maliyetiyse normal cihazların yarısı kadar.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.