tarafından - Nisan 9, 2020
81 görüntüleme

Birçok kişi unutkanlık sebepleri nelerdir? Diye arama yapıyorlar. Uzun ve yoğun çalışma saatleri ve hayatın zorlukları birçok kişide çeşitli rahatsızlıkların çıkmasına neden oluyor. Bu rahatsızlıkların başında da unutkanlık geliyor. Ancak unutkanlığın nedenlerini elbette birkaç neden üzerinden anlatamayız. Unutkanlığa sebep olan onlarca farklı neden bulunuyor. İlk başlarda bir tarihi unutmak ya da telefonumuzu evde bırakmak gibi masumca başlayan unutkanlık rahatsızlığı tedavi edilmezse ilerleyen yaşlarda ciddi rahatsızlıklara yol açarak daha da ilerleyebiliyor.

Vitamin Eksikliğinden Kaynaklı Unutkanlık

Vitamin eksiklikleri birçok hastalığa davetiye çıkarabilir. Vitaminlerin eksilmesi ayrıca vücudumuzu hastalıklara karşı savunmasız bırakır. Özellikle B12 ile D vitamininin vücutta eksik kalması sizin unutkanlık yaşamanıza sebep olur. B12 vitamini sinir dokumuzun sağlıklı olması ile kanda bulunan kırmızı hücrelerin üretiminin devamını sağlar. B12 eksik olduğunda bu üretim tamamen durmaktadır. B12 vitamini vücudunuzda eksik kaldığında bu sizin unutkanlıklar yaşamanıza sebep olur. Bu eksik vitaminleri vitamin takviyeleri ile sağlayabileceğiniz gibi gıda tüketerek de geri kazanabilirsiniz. B12 vitamini:

  • Tavuk,
  • Kırmızı et,
  • Balık,
  • Deniz canlıları,
  • Süt ürünleri vb. gıdalarda bulunmaktadır.

Bu gıdaları düzenli olarak tüketirseniz B12 eksikliğinizi giderebilirsiniz. Ancak eksiklik çok fazlaysa doktorunuzun ilaç kullanma tavsiyelerine uymalısınız. D vitamini eksikliğini gidermek için de yine bu gıdalara ek olarak mantar, yumurta ve sebze tüketmeli, güneş ışığından yararlanmalısınız. Vitamin eksikliğini gidererek unutkanlığa çare bulabilirsiniz.

Bir Diğer Neden: Depresyon

Çalışma şartları kamu kurumlarında bir nebze daha iyi ve daha düzenli olsa da eğer yüksek bir mevkide değilseniz özel şirketlerde bu durum daha kötü olabiliyor. Ağır çalışma şartları altında çalışmak da depresyona sebep oluyor. Bu depresyon zihinsel ve duygusal olarak sizi oldukça olumsuz etkiler. Olumsuzluklar zamanla sizin daha kaygılı bir hal almanıza, ağlama krizlerine girmenize ve unutkanlık yaşamanıza sebep olur.

Depresyonu atlatmak için tedavi olmaz, destek almazsanız bu ağır depresyonun sizi ilerleyen yaşlarda çok daha kötü rahatsızlıklara sürükler. İlk başlarda önemsemediğiniz unutkanlık hali siz yaşlandıkça daha hızla ilerlemeye başlar. Depresyon sonucu unutkanlık bazen yaşlı hastalarda demans ile karıştırılabiliyor. Bir bunama çeşidi olan demans ile karşılaşmamak için de yine depresyonla mücadelede kesinlikle destek almalısınız.

Düzensiz Uyku

Unutkanlık yaşıyorsanız bunun sebeplerinden biri de uykusuzluk olabilir. Uykusuzluk ya da düzenli uyumama, sizin bağışıklığınızı düşüren en büyük etkendir. Ayrıca uykunuzu düzenli almamanız beyninizin ve vücudunuzun diğer organlarının yeteri kadar dinlenememesine yol açar. Bu dinlenememe sizin kaygılı bir gün geçirmenize sebep olur.

Ayrıca hem dinlenememe hem de kaygılı olma sorunu unutkanlığı da beraberinde getirmektedir. Burada düzenli uykudan kastedilen uzun uyku değildir. Düzenli uyumak her gün yeterince uyumaktır. Siz de her gün en az sekiz saat uyuyarak uykunuzu düzenleyebilir ve unutkanlığın önüne geçebilirsiniz.

İlaçların Yan Etkileri

Kullandığımız ilaçların neredeyse hepsi de bir rahatsızlığa iyi gelirken bizim başka rahatsızlıklara yakalanmamıza sebep oluyor. Özellikle toplumumuzun büyük çoğunluğu tarafından kullanılmakta olan tansiyon ilaçlarının, antidepresanların ve sakinleştiricilerin unutkanlığa sebep olduğu biliniyor.

Bu tip ilaçları kullanan birçok kişi yeni bir şey öğrenememekten, daha önce öğrendiklerini ise unutmaktan şikâyet ediyorlar. Çünkü bu ilaçların hepsi de direkt beyne etki ediyor. Eğer ilaç kullanımından sonra unutkanlık yaşamaya başladıysanız ya da mevcut unutkanlığınız arttıysa hemen doktorunuza söylemelisiniz. Kullandığınız ilacı unutkanlık yaşıyorsanız kendi kendinize bırakmamalısınız. Doktor, eğer kullandığınız ilacın unutkanlığa sebep olduğunu görürse muhtemelen ilacınızı değiştirerek unutkanlığın önüne geçmeye çalışacaktır.

Tiroid Bezindeki Bozulmalar

Sağlığımız için önemli olan tiroid bezleri bazen görevini yerine getirmemeye başlar. Bu da tiroid hormonlarının vücudunuzda yeterli miktarda üretilmemesine yol açar. Hormonların yeterli miktarlarda pompalanmaması da organların çalışmasını etkiler. Bu organların başında da beyin gelmektedir. Bezlerin yeteri miktarda çalışmaması sizin beyninizi etkiler ve bu da sizin depresyona girmenize neden olur. Depresyon da uyku bozukluklarını beraberinde getirmektedir. Bu iki olumsuzluk da sizin direkt olarak unutkanlık yaşamanıza yol açar.

Alkol Tüketimi

Alkol tüketiminin karaciğeri olumsuz etkilediği ve siroz gibi ölümcül hastalıklara yol açtığı bilinmektedir. Alkol tüketimi zamanla beyne etki ederek unutkanlığa yol açabildiği gibi fazla tüketildiği anda da kısa zamanlı unutkanlığa yol açar. Alkol tüketiminde aşırıya kaçtığınızda geçmişte olanları unutabildiğiniz gibi alkollüyken ne yaptığınızı da muhtemelen hatırlayamazsınız. Bu nedenle alkol tüketimini tamamen bırakmalı ya da sağlığınız için sınırlandırmalısınız.

Kaza Sonucu Travma Yaşanması

Unutkanlık sebeplerinden biri de travmalardır. Trafik kazası ya da diğer kazalar sonucu başınıza ağır darbe almanız da unutkanlık yaşamanıza sebep olabilir. Travma sonucu unutkanlıklar bazen geçici olabildiği gibi bazen kalıcı da olabilmektedir. Bu tip travmaların önüne geçebilmek için dikkatli olmanız gerekir. Örneğin evde yalnızken perde asmaya kalkışmamalısınız. Bu tip travmalarda kalıcı unutkanlık yaşamamanız için erken müdahale çok önemlidir.

Diğer Unutkanlık Sebepleri

Unutkanlığın travma yaşamak, çeşitli vitaminlerin eksiklikleri, ilaç yan etkileri ya da depresyon gibi sebepleri bulunur. Ancak bunların yanında daha birçok sebepten ötürü de unutkanlık yaşamanız mümkündür. Bunlar:

  • Beyin tümörü,
  • Böbrek yetmezliği,
  • Demans ya da Alzheimer,
  • Ağır depresyona girmek,
  • Şeker hastalığı yani diyabet,
  • Sara hastalığı ve bu hastalığa bağlı nöbetleri çok sık geçirmek,
  • Çeşitli kalp rahatsızlıkları yaşamak,
  • Karaciğerde siroz gibi ağır hastalıklara yakalanmak,
  • Parkinson hastalığına yakalanmak,
  • Uyuşturucu kullanma alışkanlığı,
  • Yaşın ilerlemesi,
  • Yetersiz ve dengesiz beslenmek vb. olarak sıralanabilir.

Tüm bu rahatsızlıklar ağır ya da hafif unutkanlık yaşamanıza sebep olur. Ancak bu unutkanlıklardan korunmanız dengeli beslenerek ve hayatınızı bir düzene sokarak mümkündür. Ayrıca unutkanlık başladığı anda doktora başvurmak hastalığın durdurulmasında önemlidir.

Yayınlanan: Sağlık
Başlıklar: unutkanlık sebepleri
Bunu beğenen ilk kişi ol.