tarafından - Ağustos 3, 2019
398 görüntüleme

Uzmanların da her zaman söylediği gibi, ilk 6 ay anne sütü çok önemlidir. Çünkü anne sütü, bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm gıdayı sağlamaktadır. Emzirme dönemi hassas bir dönemdir. Dolayısıyla bu dönemde dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır. Bunlardan en önemlisi emziren annelerin beslenme düzenidir. Çünkü bu dönemde tüketilen her besin, bebeğe de geçer.

Emziren Anneler Neler Yemelidir?

Emzirme döneminde en önemli nokta süt yapan yiyeceklerle beslenmeye önem göstermektir. Fakat bu yiyecekleri de ne sıklıkla tüketmek ayrı bir önem taşır. Uzmanlar emzirme döneminde 6 öğün besinle beslenmeyi tavsiye ederler. Bu 6 öğün, 3 ara, 3 ana öğün şeklinde olmalıdır.

Süt yapan yiyeceklere örnek olarak; yeşil yapraklı sebzeler; kara lahana, ıspanak, maydanoz, dereotu vb. sebzeler, baklagiller olarak; nohut, fasulye, barbunya vb. baklagiller, kuru yemiş olarak; ceviz, fındık, badem gibi zengin ve yararlı yağlar içeren yemişler, bunların yanında sarımsak, kimyon, eski kaşar, yulaf gibi besinler gösterilebilir.

Yemek yemenin yanı sıra içecek tüketimi de oldukça önemlidir. Normal günlük yaşantımızda da olduğu gibi, emziren anneler mutlaka günde 2 litre su tüketmelidir. Su, enerji ihtiyacını karşılama da çok önemli bir yer alır. Ayrıca saf taze meyve suları da hem şeker, hem de enerji ihtiyacını karşılamak açısından önemlidir. Ayrıca arpa suyu gibi, malt içecekler de anne sütünü arttırma da oldukça etkilidir.

Emziren Anneler Hangi Besinlerden Uzak Durmalıdır?

Emzirme döneminde annelerin yememesi gereken yiyecekler de vardır. Çünkü yukarıda da söylediğimiz gibi, bu dönemde tüketilen her besin anne sütü yoluyla bebeğe de geçer. Bu sebeple bebeklerin en büyük problemi olan, gaz yapan yiyecekler bu listenin başında gelir. İşte gaz yapan besinler;

  • Acılı ve baharatlı yiyecekler
  • Süt ve süt ürünleri
  • Brokoli ,karnabahar, pırasa, enginar vb. sebzeler
  • Salam, sosis, sucuk vb. işlenmiş gıdalar
  • Kuru baklagiller faydalıdır. Fakat gaz yapabilirler. Bunun önüne geçmek için kuru baklagiller iyice haşlanıp, suyu döküldükten sonra pişirilmelidir.
  • Kızarmış ve çok yağlı yiyecekler
  • Çay, kahve, çikolata gibi kafein içeren besinler de gaz yapabilir.
  • Sebze ve meyveler çiğ tüketilmemelidir. Suyu sıkılıp içilmeli ya da komposto şeklinde tüketilmelidir.
  • Yüksek cıva içeren besinlerden de kesinlikle uzak durulmalıdır.

 

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.