tarafından - Ağustos 29, 2019
454 görüntüleme

ABD'nin Georgia Üniversitesi'nde bilim insanlarının uzun süredir üzerinde çalıştıkları mutant kertenkeleler kabuklarından çıktılar. Tıp dünyasında bilim insanlarının tartıştıkları yöntemlerden bir tanesi olarak bilinen CRISPR-Cas9 yöntemini kullanılarak albino kertenkeleler üretildi. Dünyanın ilk mutant kertenkeleleri olan bu canlılar üzerinde başarıyı yakalayan bilim insanları, yeni türler üzerinde de deneme yapmak istiyorlar.

Georgia Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren ve tıp dünyasının tartışılan yöntemlerinden birini deneyerek başarı elde eden bilim insanları, albino mutant kertenkeleler ürettiler. Mutant kertenkelelerin üretilmesi için gen değişimi yöntemlerinden biri olan CRISPR kullanıldı. Daha öncesinde memeliler, balıklar ve kuşlar üzerinde kullanılan gen değiştirme yöntemi, ilk defa kertenkeleler üzerinde denendi ve sonuç başarılı oldu. Albino kertenkelelerin kabuklarından çıkmaları ve doğal yaşama adapte olmaları sevindirici bir sonuç olsa da tıp dünyasında gen değişimi hala tartışılan bir konu. Sürüngenler üzerinde bu yöntemin bu zamana kadar denenmeme nedeni ise zamansız döllenme sorunuydu.

CRISPR Gen Değiştirme Yöntemi

Tıp dünyasının tartıştığı yöntemlerden biri olan CRISPR, temelde bir canlının genomalarından DNA çıkarmak, eklemek ve değiştirmek gibi birçok etmeni içeriyor. Bu zamana dek sorunlu genlerin yok edilmesi ve hastalıkların tedavisi için kullanılan bu yöntem daha sonrasında hayvanlar üzerinde gen değişimi yapmak için kullanılmaya başlandı. Bilim insanlarının şu sıralar genleri ile oynanmış bebek üretimi için bu yöntemi tercih ediyor olmaları, tıp dünyasının bu yöntemi tartışmasına neden oldu.

Georgia Üniversitesi bünyesinde kertenkeleler üzerinde yapılan gen değiştirme çalışmalarının isimlerinden bir tanesi olan Doug Menke, bu işlem için uzun süredir çalıştıklarını belirtti. Değiştirilmiş olan genlerin enjekte edildiği kertenkele yumurtalarının kırılması için heyecanlı bir şekilde 2-3 ay beklediklerini söyledi. Daha önce sürüngenler üzerinde her hangi bir gen değişimi yapılmadığının altını çizen Menke, mutant kertenkelelerin genlerinin yüzde 6lık bir kısmının değiştirildiğini belirtti.

Albino kertenkeleler üretmeyi başaran bilim insanlarının bu yeni tür üzerindeki çalışmaları devam edecek. Bu canlılarda ne gibi değişimlerin olacağını yakinen izleyecek olan bilim insanları, CRISPR yöntemini başka canlılarda da denemek istiyorlar.

Yayınlanan: Gündem
Bunu beğenen ilk kişi ol.