tarafından - Eylül 18, 2019
44 görüntüleme

Nvidia'nın, güçlü performansa sahip olan ekran kartı RTX2060, dizüstü bilgisayar kategorisinde sınıfta kaldı. RTX 2060’a sahip olan bir oyuncu bilgisayarı alıp cüzdanınızı eksiltmeden önce biraz daha düşünmenizde yarar var. Notebook Check’in geçtiğimiz pazar günü yaptığı açıklamalara göre Nvidia’nın en son piyasaya çıkardığı giriş seviyesindeki mobil işlemcisi, beklenilenin tersine çok daha kötü bir performans ortaya çıkartıyor.

İsimlendirme Sistemi

Nvidia daha önceki dönemlerde bir GPU’nun özel olarak bir bilgisayar için yapılmış olup olmadığını aşikar bir şekilde ortaya çıkartan bir isimlendirme sistemi takip ediyordu. Bununla beraber, teknolojinin lideri, artık değişik parçalar için aynı ismi kesinlikle kullanmamayı tercih ediyor. Nvidia'nın isimlendirme konumundaki politikası, kullanıcıları büyük bir yanlışa sürükleyebilecek gibi görünüyor.

Masaüstü Grafik Kartı

Tüm bu konuların farkında olmaksızın RTX 2060 masaüstü grafik kartını sunabileceği performansı dikkate alınarak 2060 tam teşekküllü bir dizüstü bilgisayarı satın almakta gayet mümkün görünüyor. Tüketiciler, bu konuda oldukça dikkatli olup derin ve geniş kapsamlı bir araştırma ile en aktif seçeneği bulmalılar. Bunun altında yatan neden ise yapılan araştırma sonuçlarının, RTX 2060'nın dizüstü performansının düşük seviyede olması konusuna bağlanıyor. Sonuç olarak RTX 2060'ın mobil sürümünün, beklenen performansı karşılamaması gelen haberler arasında yer alıyor.

Mobil ve Masaüstü Farklılıkları

GPU işlemcilerinin mobil ve masaüstü sürümleri arasında çok ufak farklılıklar yer alması, bazı sorunları beraberinde getiriyor. Fakat Notebook Check’in aktardığı verilere göre RTX serisinde bu fark oldukça belirgin görünüyor. Mobil RTX 2070, masaüstü eşdeğeri olan ekran kartından yaklaşık olarak %20 oranında daha yavaş çalışıyor. Mobil RTX 2080 ise RTX 2070’e göre %10 daha iyi bir performansa sahip oluyor. Bu da ürünlerin fiyatı arttıkça birbirlerine daha yakın pariteye yaklaşıyor.

Notebook Check, bununla birlikte RTX 2060’ın performansının mobil GTX 1660 Ti’dan ortalama olarak %5 seviyesinden daha iyi olduğunu gösteriyor. Her ne kadar RTX 2060 tam donanımlı dizüstü bilgisayarlar, kaliteli grafik kartlarının yanında değişik özellikler sunmuş olsa dahi bu kadar düşük bir performans artışı için yüksek miktarda ödeme yapılmasını haklı çıkarmıyor.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.