tarafından - Kasım 12, 2019
2,278 görüntüleme

Google Chrome, en çok kullanılan tarayıcılardan birisidir. Ancak hemen hemen her tarayıcıda olduğu gibi, bazen Chrome’da da sorunlarla karşılaşmamız mümkün olabiliyor. Bu sorunlardan en sık görüleni ise, Google Chrome siyah ekrandır. Google Chrome’da siyah ekran sorunu ve çözümü konusunu ele aldığımız bu yazıda, farklı çözüm yöntemlerini sizlere sunuyoruz.

Google Chrome’da Sık Karşılaşılan Ekran Hataları

Google Chrome tarayıcısında sıklıkla rastlanan bazı hatalar bulunuyor. Birçok Google Chrome kullanıcısı ekranın aniden kararması sorunuyla karşılaşmaktadır. Google Chrome ekranının kararması sorunu, bazı uzantıların devre dışı bırakılmasıyla çözüme kavuşturulabiliyor.

Google Chrome yeni sekme ekranının kararması, yeni bir sekme açmaya çalışırken ortaya çıkan bir sorundur. Donanım hızlandırma seçeneğini devre dışı bırakmanız, bu sorunun çözülmesine yardımcı olabiliyor.

Google Chrome siyah pencere sorunu, yeni sekme ekran kararması sorununun bir başka varyasyonu olarak karşımıza çıkıyor. Bu tip bir sorun, Google Chrome’u uyumluluk modunda çalıştırılarak çözüme ulaştırılabilir.

Donanım Hızlandırma Seçeneğini Devre Dışı Bırakma

Google Chrome’da siyah ekran sorunlarının oldukça yaygın çözümü, bütün sayfalarda donanım hızlandırmayı devre dışı bırakmak olacaktır. Yani GPU birleştirmeyi devre dışı bıraktığınızda, ekran kararması sorununa bir çözümleme getirebilirsiniz. Bunun için takip edeceğiniz adımlar ise;

  • İlk olarak masaüstünüzde bir Google Chrome kısayolu yoksa, bir tane oluşturun.
  • Kısayola sağ tıklayın ve açılan menüden ‘Özellikler’ seçeneğine tıklayın.
  • Hedef alanında "C:\Program Files\Google\Chrome\Application\chrome.exe" yazan kısmın devamına arada boşluk bıraktıktan sonra -disable-gpu yazın.
  • ’Uygula’ butonuna tıklayıp pencerede yaptığınız değişiklikleri kaydedin.
  • Google Chrome’u çalıştırın.
  • Sağ üst kısımdan (⋮) simgesine tıklayın ve Ayarlar> Gelişmiş Ayarları Göster yolunu takip edin.
  • ’Kullanılabilir olduğunda donanım hızlandırmayı kullan’ seçeneğinin yanında yer alan anahtarı pasif hale getirin.
  • İşlem sonrasında çıkacak olan ‘Yeniden Başlat’ butonuna tıklayın.

Google Chrome yeniden başlatıldığı zaman siyah ekran sorunu ortadan kalmış olacaktır. Ancak hala siyah ekran sorunu devam ediyorsa, diğer çözümleme adımlarına geçmeniz gerekiyor.

Eklentileri Devre Dışı Bırakma

Bazen bazı eklentiler, Google Chrome tarayıcıda siyah ekran probleminin oluşmasına neden olabiliyor. Bu durumda eklentileri devre dışı bırakarak, siyah ekran sorununun devam edip etmediğini kontrol edebilirsiniz.

Google Chrome’u çalıştırın ve (⋮) simgesine tıklayın. Açılan menüde Diğer Araçlar> Uzantılar yolunu izleyin. Karşınıza gelen sayfada Google Chrome’da kullandığınız tüm uzantılar listelenecektir. Uzantı isimlerinin yanında yer alan anahtarı sola doğru çekerek uzantıları devre dışı bırakın.

Tüm kullanılan uzantıları devre dışı bıraktıktan sonra, Google Chrome’u yeniden başlatın. Siyah ekran sorunu ortadan kalkmışsa, hangi uzantının bu soruna neden olduğunu öğrenmek için uzantıları tek tek aktif hale getirerek sorunun kaynağını bulabilirsiniz.

Chrome Bayraklarını Devre Dışı Bırakma

Google Chrome’da gömülü olan birkaç deneysel özellik, Google Bayrakları veya Google Flags adıyla anılıyor. Bu özelliklerden bazılarını devre dışı bırakarak siyah ekran sorunundan kurtulabilirsiniz. İzlemeniz gereken adımlar ise;

  • Google Chrome’u çalıştırın.
  • Adres çubuğuna chrome://flags yazın.
  • Sıralı liste üzerinde GPU Compositing On All Pages, Do Show Presents With GD ve Threaded Compositing bayraklarını bulup devre dışı bırakın.
  • Google Chrome’u yeniden başlatın.

Google Flags, deneysel özelliklere yer verdiği için her kullanıcının siyah ekran problemi çözümünde işe yaramıyor. Bununla birlikte bu adımları izleyerek, sizin yaşadığınız siyah ekran problemine Google Flags tarafından bir çözüm getirilip getirilmeyeceğini deneyebilirsiniz.

Chrome’u Yeniden Boyutlandırma

Bazı Google Chrome kullanıcıları, siyah ekran sorununa Chrome’u yeniden boyutlandırarak çözüm bulabiliyor. Bunu yapmanız için gereken tek şey, Google Chrome çubuğuna yeniden boyutlandırmak için tıklamak olacaktır. Daha sonra Chrome’u orijinal boyutuna döndürebilir ve siyah ekran sorununun hala devam edip etmediğini gözlemleyebilirsiniz.

Google Chrome’u yeniden boyutlandırmak, yalnızca geçici bir çözümdür, yani kalıcı bir çözümü size sunmaz. Bu nedenle, çözüm aşamalarından kalıcı çözüm sunan seçenekleri denemeniz gerekebilir.

Chrome’u Uyumluluk Modunda Çalıştırma

Bazı programları uyumluluk modunda çalıştırmak, o programlar için en uygun çalışma ortamını sunmak anlamını taşır. Google Chrome’daki siyah ekran problemini, uyumluluk moduyla gidermeniz mümkün olabilir. Bunun için;

  • Google Chrome kısayoluna sağ tıklayın ve ‘Özellikler’ seçeneğine basın.
  • Açılan pencerede ‘Uyumluluk’ yazılı sekmeye basın.
  • Uyumluluk Modu yazısının altında yer alan ‘Bu Programın Çalıştırılacağı Uyumluluk Modu’ yazılı kutuyu işaretleyin.
  • Seçenekler arasından uyumluluk için bir Windows sürümünü seçin. Bu aşamada, Windows 7’yi seçebilirsiniz.
  • Seçim yaptıktan sonra, ‘Uygula’ butonuna tıklayın ve ‘Tamam’ butonuyla pencereyi kapatın.

Google Chrome’u tekrar başlattığınız zaman seçtiğiniz uyumluluk moduyla çalıştırılacak ve siyah ekran problemi ortadan kalkacaktır. Tekrar aynı problemin yaşanması halinde, aynı adımları izleyin ve son aşamada ‘Uygula’ butonuna basmadan önce, ‘Tüm Kullanıcıların Ayarlarını Değiştir’ butonuna tıklayın. Ayrıca Windows’un diğer sürümlerini deneyerek, soruna çözüm getirip getirmeyeceğini görebilirsiniz.

No-Sandbox Parametresiyle Google Chrome’u Başlatma

Chrome kısayoluna eklenen bir başka parametre ile, siyah ekran sorununa çözüm bulunabiliyor. Bu parametre No-Sandbox parametresidir. Google Chrome kısayolu penceresine ulaşın ve bu defa "C:\Program Files\Google\Chrome\Application\chrome.exe" yazılı alanın sonunda boşluk bıraktıktan sonra –no-sandbox yazın ve ‘Uygula’ butonuna tıklayın.

Bu parametre, ayrıca Google Chrome’da size kullanışlı bir güvenlik özelliği sunar. Yani tarayıcınız kötü amaçlı bir yazılımla karşılaştığında, Sandbox modu kötü amaçlı yazılımın engellenmesini sağlar.

Google Chrome’u Sıfırlama

Google Chrome’da yaşadığınız siyah ekran sorununa bu adıma kadar çözüm bulamadıysanız, Google Chrome’u varsayılan ayarlarına sıfırlayarak sorunu çözebilirsiniz. Bunun için (⋮) simgesine ve ardından ‘Ayarlar’ seçeneğine tıklayın.

Gelişmiş menü ile devam edin ve ‘Google Chrome Ayarlarını Sıfırla’ seçeneğine tıklayın. Tarayıcının birkaç dakika süreyle sıfırlanmasını bekleyin. Google Chrome’u tekrar başlatıp sorunun giderilip giderilmediğini kontrol edin.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.