tarafından - Kasım 18, 2019
140 görüntüleme

Android akıllı telefonları ile aile ve arkadaşlarınızla olan iletişiminizi sürdürmek çok daha kolay bir hale gelmiştir. Bununla birlikte, her arayanın size ulaşmasını istemiyor olabilirsiniz. Bazı spam aramalar veya kampanyalar için firmalardan arayanlar gibi istenmeyen aramalar aldığınız zaman, bu aramaların bir daha gelmesinin önüne geçebilme şansınız vardır. Android telefonlarda numara nasıl engellenir? Konusu ile gelen bu can sıkıcı aramalara nasıl bir son verebileceğinizi inceliyoruz.

Arama Engelleme Özelliğini Telefonların İçerikleri ile Kullanmak

Birçok Android telefonda, numaraları engelleyebilmenin dâhili bir yolu vardır. Bunu gerçekleştirebilmenin ortak bir yolu olmamakla beraber, cihaz üreticisi firmaların bu özelliğe ortak bir şekilde yer vermeleri gerektiği aşikârdır.

Android cihazlarda arayanları engelleme işlemi, telefondan telefona farklılık gösterebildiğinden, kullandığınız cihazın markasına göre farklı işlem adımlarını izlemeniz gerekebiliyor. Genel olarak en çok kullanılan telefon markalarını ele aldığımız yazının devamında, konu hakkında genel bir fikir edinebilirsiniz.

Google Stok Telefonlarda Aramalar Nasıl Engellenir?

Bir telefon numarasını Google markalı Android cihazında engellemek oldukça kolaydır. Bunu gerçekleştirmenin iki farklı adımı vardır. En basit olanı, arama menüsüne ulaşmak ve en son aramalarınızın olduğu bölüme girmektir. Engellemek istediğiniz numaraya uzun bastığınızda ‘Numarayı Engelle’ seçeneğinin karşınıza çıktığını göreceksiniz.

İkinci yöntem, arama menüsüne ulaştıktan sonra, sağ üst kısmında yer alan (⋮) simgesine tıklamaktır. Açılan seçenekler arasında ‘Ayarları’ seçtikten sonra, gelen ekranda ‘Çağrı Engelleme’ seçeneğine basın. Engelleyeceğiniz numarayı manuel olarak ekrana yazın ve ‘Tamam’ diyerek işlemi onaylayın.

Samsung Telefonlarda Aramalar Nasıl Engellenir?

Samsung, dünya genelinde en çok kullanılan Android telefonların başında yer almaktadır. Bu nedenle birçok kişi, Samsung telefonlardan numara engelleme işlemini merak etmektedir. İşlemi yapmak için, ilk olarak arama menüsüne giriş yapmalısınız.

Ekranda, engelleyeceğiniz numarayı bulun ve sağ üst kısımda bulunan ‘Diğer’ seçeneğine tıklayın. Gelen ekranda ‘Otomatik Reddetme Listesine Ekle’ seçeneğine basarak kişiyi engelleyebilirsiniz. Daha fazla düzenleme yapmak veya engellediğiniz numaraların engellemesini kaldırmak için, Ayarlar> Arama Ayarları> Tüm Aramalar> Otomatik Reddetme yolunu izleyebilirsiniz.

LG Telefonlarda Aramalar Nasıl Engellenir?

LG telefonlar, Android cihazlar arasında fazlasıyla tercih edilmektedir. Cihazlarda arama engelleme yapmak için, arama menüsüne girdikten sonra sağ üst kısımdaki (⋮) simgesine basmalısınız.

Açılan seçenekler arasından ‘Çağrı Ayarları’ ile devam edin. Gelen ekranda ‘Çağrıları Reddet’ seçeneğine bastığınızda yeni bir sayfa açılacaktır. Bu sayfada yer alan (+) butonuna tıklayarak, engellemek istediğiniz numaraları manuel olarak cihazınıza ekleyebilirsiniz.

HTC ve Xiaomi Telefonlarda Aramalar Nasıl Engellenir?

HTC ve Xiaomi, kullanışlı bir arayüze sahip olan Android telefon markalarıdır. Bir numarayı engellemek için yapmanız gerekenler ise, öncelikle arama menüsüne giriş yapmaktır. Engelleyeceğiniz numaraya uzun bastığınızda ‘Engelle’ seçeneği çıkacaktır. Bu seçeneğe tıkladıktan sonra, açılan uyarı penceresine ‘Tamam’ diyerek işlemi tamamlayabilirsiniz.

HTC cihazlarda kişiler menüsünde yer verilen ‘Engellenen Numaralar’ aracılığıyla engellediğiniz numaraları görebilir ve düzenleyebilirsiniz.

Xiaomi cihazlarda ise Ayarlar> Sistem Uygulama Ayarları> Arama Ayarları> Engelli Listesi yolunu takip ederek engellediğiniz numaraları görebilir ve düzenleyebilirsiniz. Bu menü altından, manuel bir şekilde ‘Ekle’ butonu ile engellemek istediğiniz bir numarayı da ekleyebilirsiniz.

Huawei ve Honor Telefonlarda Aramalar Nasıl Engellenir?

Huawei ve Honor gibi markalar kapsamında da birçok kullanıcı bulunmaktadır. Giderek büyüyen bu markaların cihazlarında arama engelleme için, arama menüsüne ulaşın. Engellemek istediğiniz numaraya uzun bastığınızda çıkan ‘Kişiyi Engelle’ seçeneğine tıkladığınız zaman numara engellenenler listesine otomatik olarak eklenecektir.

Aramaları Engellemek İçin 3. Parti Yazılımları Kullanmak

Aramaları engellemek, hemen hemen her Android cihazda yerleşik olarak yer alan bir özelliktir. Her cihazda bu özelliği kullanmanın yöntemi farklı olsa da, yerleşik olarak arama engelleme özelliği akıllı cihazlarda bulunuyor.

Ancak her Android cihaz, arama engelleme işleminde belirli özellikleri kullanıcılara sunmaz. Eğer daha gelişmiş bir şekilde arama engelleme işlemlerinizi yönetmek istiyorsanız, 3. parti yazılımları cihazınıza yükleyerek kullanmayı düşünebilirsiniz.

Mr. Number Uygulaması ve Kullanımı

Mr. Number uygulaması, akıllı cihazlarda istenmeyen aramaları ve mesajları engellemenize imkan tanıyan ücretsiz sürümlü bir uygulamadır. Ayrıca uygulama, spam aramaları engellemeniz gibi özellikleri de sizlere sunuyor. Uygulamanın kullanımına değinecek olursak;

  • Google Play Store’dan uygulamayı Android işletim sistemli cihazınıza indirin.
  • Uygulamayı çalıştırın ve uygulamanın talep ettiği izinleri onaylayın.
  • Uygulamanın ayarları içerisinden alan kodu aracılığıyla ülke dışından gelen aramaları engelleyebilirsiniz.
  • Uygulamanın spam arama tespit sistemiyle, reklam veya kötü amaçlı arayan numaraları tespit edebilirsiniz.
  • Uygulamanın, telefon geçmişindeki son aramaları görüntüleyebilmesi sayesinde engellemek istediğiniz numaraları uygulama ekranında görebilirsiniz.
  • Özel veya bilinmeyen numaralardan gelen aramaları engelleyebilir veya sesli postaya yönlendirilmelerini sağlayabilirsiniz.

Mr. Number uygulamasının arama engelleme ve mesaj engelleme konularında kullanabileceğiniz en gelişmiş uygulamalardan birisi olduğunu söyleyebiliriz. Premium üyelik satın alarak Mr. Number uygulamasının sunduğu diğer arama ve mesaj özelliklerini kullanabilirsiniz.

Call Blocker Uygulaması ve Kullanımı

Deneyebileceğiniz bir diğer kullanışlı uygulama da, Call Blocker uygulamasıdır. Ücretsiz ve reklam destekli olan bu uygulamanın kullanımı da arayüzü sayesinde oldukça basittir. Uygulamanın kullanım adımlarını incelersek;

  • Uygulamayı Google Play Store’dan indirin.
  • Uygulamayı çalıştırın ve gerekli izinlere ‘Tamam’ butonu ile onay verin.
  • Uygulamada spam aramaları engellemek için, ‘Spam Aramalar’ seçeneğine tıklayın.
  • Uygulama, gelen spam aramaları tespit eder ve bu numaraları listeler. Numaraları engellemek için ‘Engelle’ butonuna basmanız yeterlidir.
  • Ücretli ve reklamsız sürümü satın alırsanız, Premium üyeliğinizle mesajları ve arama kayıtlarını depolama imkânınız olur.

Görüldüğü üzere, uygulamanın kullanımı oldukça basittir. Yalnız belirtildiği gibi, bazı özellikleri daha kapsamlı bir şekilde kullanmak için Premium üyelik satın almanız gerekebilir.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.