tarafından - Aralık 2, 2019
167 görüntüleme

Playstation 4 Pro oynayanlar için sabit disk değişim süreci sancılı olabiliyor. Merak ettiğiniz soru 'PS4 Pro Oyun Silinmeden Sabit Disk Değişimi Nasıl Yapılır?' ise işte size cevabı! Bu değişimi gerçekleştirmeden önce oyunlarınızı yedeklemek konusunda ise bir şansınız mevcut. Bu yedekleme işlemi ile birlikte harddisk değişimi yaptıktan sonra da verilerinizi kolay bir biçimde koruyarak, kaldığınız yerden PS4 Pro cihazınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.

PlayStation 4 Pro Harddisk Değiştirilebilir Mi?

PlayStation 4 Pro cihazınız için kapasitesini doğru kullanmak ve yeni oyunlara yer açmak adına işlemler yapıyor ancak başarılı olamıyorsanız cihazınızı değiştirmek ya da satmak zorunda değilsiniz. Bu cihazın kapasitesini harddisk değiştirmek yolu ile arttırmak mümkün olabiliyor. Bu işlem ile birlikte iki türlü avantaj sağlarsınız.

Birincisi cihaz değiştirerek daha yüksek kapasiteli bir PS4 Pro için yüksek meblağlar harcamazsınız, ikincisi ise sağlamlığından endişeniz olmayan cihazınızın kapasitesini ufak bir maliyetle yenilemiş olursunuz.

Dosyalarınız Kaybolmasın

Pek tabii, bu tür harddisk değişimlerinin de ufak tefek yorucu işlemlere sebep olması muhtemel. Örneğin oynamaktan keyif aldığınız bir oyunun yeni harddiskte sıfırdan başlaması, bu oyuna tekrar tekrar çaba harcamak gerektirebileceği gibi, yedekleme yapmamanız durumunda tüm oyunların silinmesi de buna bir etken.

Yedekleme Öncesi İhtiyaçlar

Sorun etmeyin. Sony, harddisk cihazınızı değiştirmeyi ve verilerinizi yeni bir harddiske transfer etmek konusunda sizleri düşündü ve bunun önmelini çoktan aldı. Tüm bu işlemleri gerçekleştirmeden hemen önce, cihazınızın harddiskini değiştirmek üzere birkaç malzeme gerekecektir. Bu malzemeler;

  • Daha yüksek kapasiteli bir harddisk
  • Yeni HDD içinde en az 1.1 GB büyüklüğünde boş alan
  • Boş bir USB Bellek
  • Bir bilgisayar
  • Tornavida
  • Şarj kablosu
  • Tüm verilerinizi kaydedebilmek adına bir USB Harddisk

Sisteminizi Yedekleme Aşaması

Cihazınızda yedekleme işlemini başlatmak ve bu işlemi tamamlamak için;

  • Playstation 4 Pro cihazınızın menüsünden Ayarlar sekmesine girin.
  • Ayarlar’da yer alan Sistem seçeneğini seçin
  • Yedekle ve Geri Yükle’ye tıklayın
  • PS4’ü yedekle’yi seçin
  • Yedekleyeceğiniz verileri seçin
  • USB Harddisk cihazınızı takın
  • Onay kutularını işaretleyin
  • Seçim bittikten sonra ‘ileri’ düğmesini tıklayın
  • Yedekle’yi tıklayın

Dosyalarınızın büyüklüğüne bağlı olarak bu işlem biraz sürecek ve PS4 Pro cihazınız kendisini kapatıp açtığında yedekleme işleminiz tanımlanacaktır.

PS4 Pro HDD Değişim İşlemi

Cihazınızın yedekleme işlemleri tamamlandıktan sonra usb bağlantısını ve usb belleği cihazınızdan ayırabilirsiniz. Bu aşamadan sonra cihaz üzerinde elektrik bağlantılarını da tamamen prizden çıkarmak ve bağlantı kablolarını cihazınızdan sökmek gerekecektir.

Tüm aparatları cihaz üzerinden çıkardıktan sonra tornavida yardımı ile HDD bölümünün kapağını açarak harddiskin bulunduğu alandan eski harddiski çıkarabilir ve yeni harddiski cihazınıza monte edebilirsiniz. Bu sayede HDD değişimi sonrası cihazınızın kapasitesini artırmış ve artırdığınız kapasite ile adeta yeni bir cihaza kavuşmuş olacaksınız.

Zor Kısmı Bitti ama İşiniz Yeni Başlıyor

Playstation 4 Pro cihazınızda ilk adımlar olarak;

1. Yedekleme işlemi tamamlandı

2. Yedekleme işlemi USB Harddisk cihazına taşındı

3. Cihaz yeni harddiski yerleştirildi

Bu 3 ayaklık işlem sonrası işiniz artık daha basit. Çünkü harddisk değiştikten sonra yedekleme de yaptığınız için geriye yalnızca sistem kurulumu ve yedeklenen dosyaların tekrar yüklenmesi kalıyor.

HDD Değişiminden Sonra Kurulum Yapma Hazırlığı

Cihazınız harddisk değişim işlemi tamamlandıktan itibaren yeni bir kurulum için hazır demektir. İlk iş olarak bir bilgisayar yardımı ile cihazınızın sistem yazılımını yüklemek adına bu sistem bilgisini Sony’e ait web sitesinden indiriniz. İndirme işlemi internet bağlantınıza göre ortalama 20 dakika içerisinde tamamlanacaktır.

Download ettiğiniz yazılımı kurmak adına, bilgisayarınızda bir adet boş klasör oluşturarak bu klasöre PS4 ismi verin. Klasörün içerisinde UPDATE adında bir klasör daha yaratın. Dosyaların isimlerinin eski harddiskteki orjinal yazılımdaki dosyalar ile aynı olması açısından büyük harflerle ve bitişik yazılmasına dikkat edin.

Download ettiğiniz sistem dosyasını indirme klasörünüzden keserek UPDATE klasörünün içerisine yapıştırın. USB Harddiskinizi bilgisayara bağlayın. PS4 olarak yarattığınız klasörü Harddiskinizin içerisine (USB Harddisk) taşıyın. Bu işlemleri tamamladıktan sonra USB Harddiskinizi bilgisayardan sökün ve playstation 4 pro kurulumu için hazır bekletin.

Sistem Geri Yükleme İşlemi

İster bilgisayar, ister oyun konsolu ister tablet. Tüm bu cihazların beyni dosyaları içerisinde bulunduran harddisklerde barınır. Bu sebeple de değiştirmek sureti ile harddisklerinin sıfırlanması sonrası sistemlerinin içi boş olacağından ilk iş olarak içlerine bir sistem kurulması şarttır. Aksi durumda işlem görmeyecekleri ve bir işletim sistemine sahip olamayacakları için cihazınız işlevini yerine getiremeyecektir.

Bu yüzden sistem geri yükleme işlemi başlatarak PS4 Pro cihazınızı baştan yüklemeniz gerekecektir. Bu işlem için PlayStation 4 cihazınızı fişe takın ancak kapalı durumda bekletin. Dosyaları aktardığımız, içerisinde PS4 ve UPDATE klasörü bulunan USB Harddisk cihazınızı PS4’e bağlayın.

Playstation Pro 4 cihazınızın çalışması ve cihazı güvenli modda başlatmak için güç düğmesine bip sesi gelene kadar basılı tutun. Joystick aletinizi PS4 Pro cihazınıza takıp ortasında yer alan PS düğmesine ve hemen arkasından ‘X’ çarpı butonuna basın. Bu işlem Playstation 4 Pro başlat ve yazılımı yeniden kur özelliğini seçmenizi ve yeniden kurulum yapmanızı sağlayacaktır.

Not olarak şunu belirtmek gerekir ki, 'PS4 Pro Oyun Silinmeden Sabit Disk Değişimi Nasıl Yapılır?' sorusundan sonra bu tür sistemleri sıfırdan kurmak ve temiz bir kurulum yapmak adına, eski sistem dosyalarınızı olabildiğince az seçmelisiniz. Çünkü bir önceki sistem dosyalarının yüksek boyutta olması hem işlemlerinizin uzun sürmesine sebep olacak ne kadar az seçerseniz işlem o kadar hızlı olmaktadır.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.