tarafından - Aralık 4, 2019
715 görüntüleme

Bilgisayarların en önemli parçaları anakartlardır. Çünkü anakart üzerinde bilgisayarın çalışması gerekli olan tüm ürünler yer alır. Anakartın kaliteli olması ve diğer parçalarla uyumlu olması bilgisayarın çalışma performansını artırır. Bunun içinde bilgisayar için alınacak işlemci ve ekran kartı gibi ürünler alınmadan önce bilgisayarın sahip olduğu anakartın marka ve modelinin öğrenilmesi gerekir.

Böylece anakarta uygun ürünlerin alınması ve kullanılması kolaylaşır. Yanlış ürün alımı nedeniyle ortaya çıkan sorunlar giderilmiş olur. Bu sebepten dolayı kişiler bilgisayarlarına ürün alacakları zaman uyumlu olup olmayacağını anlamak için bilgisayarım hangi anakart modelini kullanıyor? Merak ederler. Anakartın modelinin öğrenilmesi için kullanılabilecek farklı yöntemler bulunur. Kolay bir şekilde uygulanan bu yöntemler sayesinde anakart modeli öğrenilir ve uyum sorunu ortadan kalkacak şekilde bilgisayara ürün alımı gerçekleştirilir.

Anakart Modelini Öğrenme Yöntemleri

Bilgisayarın salip olduğu anakartın hangi modele sahip olduğunu öğrenmenin farklı yöntemleri bulunur.

Anakart modeli öğrenme yöntemleri şunlardır;

  • Yeniden başlatarak öğrenme yöntemi
  • Kasayı açarak öğrenme yöntemi
  • Bilgisayarım menüsünden öğrenme yöntemi
  • Sistem bilgisi ile öğrenme yöntemi
  • Directx tanılama aracı ile öğrenme yöntemi
  • Regedit komutu ile öğrenme yöntemi
  • Programla Öğrenme Yöntemi
  • Windows Sistem Bilgisi İle Öğrenme
  • Komut İstemi Yöntemi İle Öğrenme

Bu yöntemleri birebir uygulayarak anakart modelini öğrenmek mümkün olmaktadır. Bu yöntemlerin tamamı oldukça kolaydır ve herkes tarafından uygulanabilmektedir.

Yeniden Başlatarak Öğrenme Yöntemi

Anakart modelini öğrenmenin yöntemleri arasında yeniden başlatma yöntemi bulunur. Bu yöntemi kullanmak için açık olan bilgisayarın yeniden başlatılması gerekir. Bilgisayar yeniden başlatılırken klavye üzerinden Del tuşuna uzun süre basılı tutulur. Bu sayede bilgisayarın Bios’una girilir ve biosta yer alan information bölümünden bilgisayarda bulunan anakartın modeli öğrenilebilir.

Kasayı Açarak Öğrenme Yöntemi

Anakartın model ve markasını öğrenmek için kullanılabilecek bir diğer yöntemde bilgisayar kasasını açmaktır. Kasa açıldığında anakartın üzerine bakılarak anakartın model bilgisi öğrenilebilir. Ancak bu daha önce kasayı açıp kapatmayan kişiler için tehlikeli olabilecek bir yöntemdir. Çünkü açılan kasanın tekrar kapatılamaması ya da yanlış bir malzemenin sökülmesi büyük sorunlara yol açabilir.

Bilgisayarım Menüsünden Öğrenme Yöntemi

Bilgisayarda bulunan anakart bilgisi masaüstünde bulunan Bilgisayarım menüsünü kullanarak da öğrenilebilir. Bilgisayarım menüsünü kullanarak anakart model bilgisini öğrenme şu aşamalar sonunda gerçekleşir;

  • Masaüstünde bulunan bilgisayarım menüsüne mouse’un sağ tuşuyla bir kere tıklanır.
  • Açılan menüden Özellikler seçilir.
  • Sonrasında açılan pencerede bulunan sistem bölümünden Windows Deneyimi Dizini tıklanır.
  • Bunun üzerine açılan pencerede yer alan ayrıntılı performans ve sistem bilgilerini yazdır seçeneği tıklanır.
  • Tıklama sonrası açılan Performans Bilgileri ve Araçları penceresinde yer alan Sistem bölümünden anakart üretici markası ve model bilgisi öğrenilir.

Bu sayfadan kişiler işlemci, bellek, ağ ve depolama gibi kullandıkları bilgisayara ait farklı bilgilere erişebilirler.

Sistem Bilgisi İle Öğrenme Yöntemi

Anakart modelini öğrenmenin bir diğer yolu da bilgisayarın sistem bilgisini kullanma yöntemidir. Bu yöntemi kullanmak için öncelikle Windows araç çubuğu tıklanır. Sonrasında Windows arama çubuğuna Sistem Bilgisi yazılır.

Açılan sistem bilgisi penceresinde yer alan bilgiler içinde Sistem Üreticisi ve Sistem Modeli seçenekleri anakarta ait bilgileri içerir. Bu sayede kişiler Sistem Bilgisi penceresinde yer alan bu bilgileri öğrenebilir.

DirectX Tanılama Aracı İle Öğrenme Yöntemi

Bilgisayarın kullandığı anakart modelini öğrenmenin bir diğer yolu da directx tanılama yöntemidir. Bunun için öncelikle Windows menüsünden çalıştır’ı açmak gerekir. Çalıştır penceresi açılınca komut bölümüne dxdiag yazılır ve klavyeden Enter tuşuna basılır. Bu işlem sonrasında DirectX Tanı Arıcı açılır. Bu pencerede yer alan Sistem Bilgisi bölümünde yer alan sistem üreticisi ve sistem modeli anakarta ait bilgileri içerir.

Regedit Komutu İle Öğrenme Yöntemi

Anakart bilgisini öğrenmenin diğer bir yöntemi de regedit komutunu kullanmaktır. Bunun için Çalıştır penceresinde komut olarak Regedit yazılır ve Enter tuşuna basılır. Daha sonra açılan pencereden sırasıyla şu adımlar izlenir.

  • HKEY_LOCAL_MACHINE
  • HARDWARE
  • DESCRİPTOUN
  • System
  • BIOS

BIOS seçenekleri tıklandıktan sonra açılan sayfada yer alan BaseBoardManufacturer ve BaseBoardProduct kısımları anakartla ilgili marka ve model bilgilerini verir.

Programla Öğrenme Yöntemi

Bilgisayarda kullanılan anakart modelleri bu yöntemler dışında geliştirilen bazı programlar aracılığıyla da öğrenilebilir. Bunun için söz konusu programları bilgisayara indirmek gerekir. Anakart marka ve modelini öğrenmek için kullanılan iki yaygın program CPU-Z ve AIDA64 Extreme Edition isimli programlardır.

CPU-Z isimli program bilgisayara indikten sonra klasörde yer alan CPU-Z.exe programı çalıştırılır. Açılan pencerede yer alan Mainboard sekmesi tıklanır. Açılan Mainboard penceresinde yer alan manufacturer ve model bölümlerinden de bilgisayarın kullandığı anakarta ati bilgiler öğrenilir. AIDA64 isimli program da aynı şekilde bilgisayara indirilir ve program çalıştırılır. Sonrasında da açılan pencereden anakart seçeneği seçilerek anakarta ait bilgiler öğrenilebilir.

Windows Sistem Bilgisi İle Öğrenme Yöntemi

Anakart marka ve model bilgisini öğrenmenin bir diğer yöntemi de Windows sistem bilgisi ile öğrenme yöntemidir. Bunun için yine çalıştır menüsü açılır ve açılan pencerede yer alan komut alanına msinfo32 yazılıp Enter tuşuna basılır. Tuşa basıldıktan sonra açılan pencerede yer alan temel kart üreticisi, temel kart ürünü ve temel kart sürümü gibi bilgiler bilgisayarda kullanılan anakarta ait bilgileri içerir.

Komut İstemi Yöntemi İle Öğrenme

Bilgisayarda kullanılan anakartın model bilgisini öğrenmenin son yolu da komut istemi yöntemini kullanmaktır. Bu yöntemi kullanmak için öncelikle Windows menüsünden çalıştır seçeneği seçilir. Açılan çalıştır menüsünde yer alan komut kısmına cmd komutu yazılır ve enter tuşuna basılır.

Sonrasında açılan dos ekranına wmic baseboard get product,manufacturer,version,serialnumber komutu yazılıp yine enter tuşuna basıldığında siyah ekranda anakarta ait bilgiler çıkar. Bu sayede anakartın model bilgileri öğrenilebilir.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.