tarafından - Mart 6, 2020
151 görüntüleme

Rahimde polip hastalığının tedavisi ile ilgili bilgi öncesinde polip ne demektir? bunu açıklamak doğru olacaktır. Polipler bilinmeyen nedenlerle vücutta gelişen küçük yapılı tümörlerdir. Milimetrik derecesinde küçük yapıya sahiplerdir. Santimetreye kadar ulaşan polipler de bulunmaktadır. Çoğunlukla kansere dönüşmeyen bir tümör cinsidir. Birçok sağlıklı kişinin vücudunun farklı bölgelerinde polipler bulunmaktadır. Rahatsızlık hissettirmedikleri sürece fark edilmezler. Genellikle rahim ağzı, safra kesesi, ses telleri civarı ve bağırsaklarda poliplere rastlanır. Boyutları büyür ise kişinin günlük hayatında sorunlara yol açabilir.

Rahim bölgesinde oluşan poliplerde farklılık olarak zaman zaman gebeliğe engel olma durumu söz konusudur. Kısırlık araştırmalarında ortaya çıkan bu durumun bebek oluşumuna engel olduğu saptanmıştır. Büyük bir sıkıntı yaşatmayan polipler gebelik engelliği durumunda ilaç ve takip ile tedavi edilmektedir.

Çok az bir kısmı kansere dönüşür. Eğer polipin boyutları kanser nedeni olarak tespit edilir ise cerrahi müdahale gerekir. Ameliyat ile ilgili polip ya da poliplerin vücuttan çıkarılması gereklidir. Cerrahi müdahale açısından ise oldukça basit bir şekilde işlem yapılmaktadır.

Polipler oluştuğu bölgenin dokusuna göre büyür. Kimi zaman bir sap şeklinde görülür iken kimi zamanda yaygın bir şekilde bölgeye yerleşir. Boyut değişiklerinde ise dokunun özellikleri etkili olur. Tıbbi açıdan mutlaka değerlendirilmesi gereken bir durumdur.

Polip Belirtileri ve Etkileri

Tıp dünyasında kesin olarak polip oluşumuna bir neden bulunmamıştır. Milimetrik olanların ciddi bir sağlık sorununa yol açmaması nedeni ile oluşum nedeninin önemi yoktur. Fakat zaman içerisinde büyümeleri sonucunda farklı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Genellikle rahim ağzı kısımda yaşanan poliper;

  • Kanamalar yaşanmasına,
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı yaşanmasına
  • Adet günlerinde ilgili kan miktarının artmasına
  • Normalden uzun süren adet sancılarına
  • Gebe kalınmamasına

Neden olur. Vücudun farklı bölümlerinde de oluşan polipler; safra kesesinde karın ağrısı, kusma, sarılık ve dışkı renginde değişikliklere neden olur. Değerlendirme de ise normal safra kesesi hastalıkları ile karışma ihtimali büyüktür.

Ses tellerinde görülen polipler ise ses tonunda farklılık ve değişimlere neden olur. Bağırsaklar görünen polipler ise bağırsakların düzensiz çalışması, sürekli ishal durumu ve dışkıda kan gelmesine sebep olabilir.

Polip Nedenleri Nelerdir?

Genel olarak nedeni tespit edilemeyen polipler de riski arttıran bir takım durumlar söz konusudur. Örneğin rahimde meydana gelen poliplerde östrojen hormonunun fazla olması etkilidir. Öte yandan bazı kullanılan ilaçlarında yan etki olarak poliplere neden olduğu bilinir. Özellikle meme kanseri tedavisinde kullanılan tamoksifen adlı ilacın polip oluşumunu arttırdığı tespit edilmiştir.

Ses tellerinde oluşan polipler de ise sigara ve alkol kullanımı etkilidir. Alerji, reflü ve kimyasal maddelere maruz kalmak da polipleri arttırır. Stres, aşırı kilo, dengesiz beslenme, hareketsiz yaşam da polipleri etkiler. Genetik kansere yatkınlık söz konusu ise de bu durumlarda kanser oluşumu da görülebilir.

Polip Çeşitleri Nelerdir?

Genel olarak polipler bulundukları vücut bölgesine göre isimlendirilir. Yaygın olarak görülen polip türleri;

  • Safra Kesesi Polipleri: Sıklıkla safra taşları ve safra çamuru gibi hastalıklar ile karıştırılmaktadır. Eğer polip boyutu büyük ise safra yolu tıkanır. Bu tıkanıklık ise safra kesesinin alınmasını gerektirir.
  • Bağırsak Polipleri: Bağırsakların her yerinde polip oluşma durumu vardır. Fakat kalın bağırsak da polip mevcut ve boyutları santimetreye ulaşıyor ise dışkı da kan görülmesi söz konusudur. Şiddetli bir rahatsızlık durumu söz konusu ise de mutlaka poliplerin alınması gereklidir.
  • Ses Telleri Polipleri: Ses tellerinde oluşan polipler seste çatlama, kalınlaşma ve ses tonunun tamamen değişmesine neden olur. :Modül oluşumunun ise polipler nedeni ile olduğu bilinmektedir. Ayrıca bu gibi durumlar ilaç ya da ameliyat ile tedavi edilebilmektedir.
  • Endometrial Polipler: Polipler özellikle menepoz süresi sonrasında rahim bölgesinde görülebilmektedir. Ayrıca edometrial polip olarak da isimlendiriler. Belirti olarak ise zamansız kanamalar görülür.

Poliplerin Tedavi Yöntemleri

Polip tedavisi, türüne, oluştuğu bölgeye, iyi huy, kötü huy, sayısına, boyutuna ve dokunun tipine göre değişmektedir. Uzman hekim tarafından ilk olarak bu niteliklerin tespit edilmesi gereklidir. Büyük bir bölümü iyi huylu olan poliplerde kansere neden olma belirtisi görüldü ise mutlaka alınmalıdır. Rahatsızlığa neden olmadı ise de zaten polip varlığından da haberdar olunmaz.

Genel olarak halk arasında poliper için kürler tavsiye edilmektedir. Birçok hastalık için yapılan bu tarz kür, bitkisel çözüm bulunmaktadır. Ama bu kürler tedavide destekleyici rol oynar. Uzman bir doktor tarafından uygun görülmediği sürece kür tedavisi yapılmamalıdır. Uzman doktor onayı ile sadece destek olarak kullanılabilir. Eğer takip sonrasında iyileşmeme ve kansere dönüşme durumu söz konusu ise de inceleme sonrası polipleri ameliyat ile vücuttan alınması gereklidir.

Ameliyat ile ilgili bölgede yer alan poliplerin vücuttan çıkarılma işlemi yapılır. Genellikle uzman hekim tarafından yapılan bu operasyonlar 30 dakika sürmektedir. Hekim tarafından ilgili operasyonun lokal ve genel anestezi olma kararı verilir. Aynı içerisinde ise hasta taburcu olur. Ertesi gün ise normal hayatlarına devam edebilir. Basit bir operasyon ile büyük bir tehlike yaşanmadan tedavisi mümkündür.

Polip tedavisinde bilinmesi gereken polip boyutu ve huyudur. Eğer santimetreye ulaşmış ise ve kötü huylu ise mutlaka alınmalıdır. Bir kişinin polip belirtilerinden biri ya da birkaçını yaşama durumu söz konusu ise mutlaka doktora gitmesi gereklidir.

Muayene ve testler sonrasında doktorlar genellikle ultrason ile de bakılmasını ister. Tüm tespitler sonrasında ise düzenli kontroller yaptırılmalıdır. Çoğunlukla tehlikeli bir durum yaşanmasa da kanser durumu da dikkate alınmalıdır. Bu nedenle ilgili belirtilerin dikkate alınması büyük önem taşır.

Yayınlanan: Sağlık
Başlıklar: rahim, polip hastalığı
Bunu beğenen ilk kişi ol.