Hakan Bozkurt
tarafından - Mart 6, 2020
394 görüntüleme

Corona virüsü Türkiye’ye geldi mi?

 

Coronavirus salgını Türkiye’nin tüm sınır komşularına ulaştı. Son olarak Bulgaristan’da Corona virüsü tespit edildi. Suriye’de ise iç savaş koşullarında gerekli sağlık taraması yapılamadığı için salgının yayılıp yayılmadığı konusunda net bir bilgi söz konusu değil. Bununla birlikte Coronavirus salgınına karşı Beştepe’de zirve düzenlendi. Peki, Corona virüsü Türkiye’ye geldi mi? İşte, salgında ölü sayısı ve son durum…

 

Coronavirus salgınında dünya genelinde ölenlerin sayısı 3 bin 285’e yükseldi. Öte yandan dünya genelinde virüs tespit edilen hasta sayısı 95 bin 416’yı aştı. Bununla birlikte virüs nedeniyle 107 hastanın hayatını kaybettiği İtalya Çin’den sonra ikinci sırada gelirken 92 ölümle İran ise ikinci sırada geliyor. Öte yandan salgının hızlı ilerleyişi nedeniyle “Coronavirus Türkiye’ye geldi mi?” sorusunun cevabı merakla araştırılıyor. Hemen belirtelim ki Türkiye’de virüs tanısı koyulan herhnagi bir vaka bulunmuyor. İşte, 5 Mart Coronavirus salgınında son durum…

 

ÇİN’DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

 

Çin’de Kovid-19 salgınında can kaybı 3 bin 14’e çıktı. Çin'de son 24 saatte 31 can kaybı oldu, 139 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Çin’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ölenlerin sayısı 3 bin 14’e yükseldi. Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, ülkede salgın nedeniyle son 24 saatte 31 kişi yaşamını yitirdi, 139 yeni Kovid-19 vakası saptandı.

 

BEŞTEPE’DE CORONAVIRUS ZİRVESİ

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu’nda, Coronavirüse karşı alınan tedbirler görüşüldü.

 

Beştepe’de yapılan toplantıya, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekili Serkan Topaloğlu ve kurul üyeleri katıldı. Toplantıda, Coronavirüse karşı uygulanan takip ve yönetim sistemi ele alındı. Alınan tedbirler ve yürütülen çalışmalar da değerlendirildi.

 

İTALYA’DA EĞİTİME ARA VERİLDİ

 

İtalya'da yeni tip Coronavirüsten (Kovid-19) hayatını kaybedenlerin sayısı 107'ye yükseldi.

 

İtalya Eğitim Bakanı Lucia Azzolina, Başbakan Giuseppe Conte ile başbakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, ülke genelindeki ilk ve orta dereceli okullar ile tüm üniversitelerde eğitim-öğretime yarından itibaren 15 Mart'a kadar ara verildiğini açıkladı.

 

Başbakan Conte başkanlığında gün boyu ülkede hızla yayılan Kovid-19'a yönelik tedbirleri görüşen hükümetin, ilerleyen saatlerde yeni önlemleri içeren kararname açıklaması bekleniyor.

 

Hükümetin öngördüğü önlemler arasında kişilerin el sıkışmaması, 65 yaş üstündekilerin evde kalması, tüm spor faaliyetlerinin ve kongrelerin durdurulması bulunuyor. Ayrıca virüs salgınının ekonomiye olumsuz etkilerini frenlemeye dönük tedbirler de kararnamede yer alacak.

 

İstanbul’dan kalkan uçakta 'Corona Virüs' çıktı mı? Bakan Koca'dan açıklama geldi...

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından, "Singapur’da Koronavirüs tanısı konan yolcu, Fransız vatandaşıdır. Londra’dan Singapur’a giden transit bir yolcudur. Uçağımız yolcusuz olarak dönüş yapmıştır. Mürettebat, tedbiren 14 gün gözetim altında tutulacaktır." ifadelerini kullandı. Daha sonra gazetecilere açıklamalarda da bulunan Bakan Koca, 1363 şüpheli vakanın hiçbirinde pozitif çıkan olmadığını duyurdu. Bakan Koca, İstanbul'a yolcusuz dönen THY Singapur uçağının mürettebatının ilk muayenelerinde hastalık bulgusuna rastlanmadığını bildirdi.

Bakan Koca sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Singapur'da Koronavirüs tanısı konan yolcu, Fransız vatandaşıdır. Londra'dan Singapur'a giden transit bir yolcudur. Uçağımız yolcusuz olarak dönüş yapmıştır. Mürettebat, tedbiren 14 gün gözetim altında tutulacaktır" dedi.

Bakan Koca daha sonra ise gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca'nın açıklamaları şöyle:

 Devreye aldığımız etkili önlemlerle bugüne kadar hastalığı ülkemizden uzak tutmayı başardık.

Her geçen gün Çin'de görülen vaka sayısının hızı azaldı, Çin dışı bölgelerde hız arttı. 

İtalya ile birlikte Avrupa bölgesinde bunun artabileceği endişesi taşıyoruz. Bundan dolayı bu süreçte Wuhan kentinden kaynaklanan Corona Virüs ile ilgili ülke olarak çok güçlü bir sınav verdik.

Ama devamında maalesef Avrupa ülkeleri ve komşu ülkeler alınması gereken tedbirleri almaması ve ağırdan alması nedeniyle, İtalya ile kararın alınmaması, Güney Kore ile tedbirin alınmaması... Biz her dönemde erken tedbir aldık. 

 
 
 

"SINIRLARIMIZDA VE AVRUPA'DAKİ TEDBİRSİZLİK ÜLKEMİZİ RİSK ALTINA SOKUYOR"

Bu süreçte Çin'de kaynak bulan bu virüs Türkiye'ye bulaşmadı. Salgın içimizde dediğimizde medyadan bunu farklı algılayanlar olmuştu. Bizim şuan 5 ülke ile sınır ve hava yolu kısıtlamamız oldu. Diğer ülkelerle olmadı. 84 ülkede görülmeye başladı. Yurtdışına giden ve dönen herkes potansiyel virüs taşıyıcısı olarak karşımızda. 14 güne kadar karşınıza hastalık olarak çıkmayabilir. Dolayısıyla bu anlamda içimizde diye söyledim. Her an, bugün, yarın, yarından sonra bu sınırlarımızdaki kontrolsüzlük, Avrupa'da alınan tedbirsizlik ülkemizi risk altına sokmakta.

"1363 ŞÜPHELİ VAKADAN POZİTİF ÇIKAN OLMADI"

Vatandaşımızı daha çok bilgilendiren ve vatandaşımızın da uyarılarımızı hassasiyetle dikkate almasını öneriyoruz. 

Yurtdışına gidenlerin ülkeye döndükten sonra 14 gün evde kendilerini rica ediyorum izole etsinler. Dışarı çıkacaklarsa maskelerini taksınlar. Gribal enfeksiyon başlarsa yine maskeyle sağlık kurumlarına gitsinler.

Gençlerin bu virüsü genelde taşıdığı, hafif atlattığı ama yaşlı hastalar için oluşturabilecek bir durum olabilir.

Şu dönemde çalışılan numune sayısı 1363. Bunlardan pozitif olan hiçbir tane bile olmadı.

İran'dan gelip gözlem altına aldığımız 53 vatandaş var. Kum ve Meşhed öyküsü olanlardan da olumsuz bir durum yok, onlar da 68 yolcu. Herhangi bir pozitif vakamız olmamıştır.

İSTANBUL-SİNGAPUR UÇAĞINDA CORONA İDDİASI

Singapur uçağındaki kişi Türk vatandaşı değil. Bu kişi Fransız vatandaşı. Transit bir yolcu, İstanbul aktarmalı. Ateşi görülmedi, herhangi bir temas yok.

Haberin geceden itibaren, THY markası öne çıkarılmasının iyi niyetle bağdaşmadığını belirtmek istiyorum.

 
 
 

 

Ayrıntılar geliyor...

Yayınlanan: Gündem, Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.