tarafından - Mart 10, 2020
61 görüntüleme

Günümüzde Türkiye’de ve Dünyada meme kanseri hastalığı hızla yayıldığından meme kanseri teşhisi neden önemlidir? Kadınların korkulu rüyası olan meme kanseri büyük sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Meme kanserini önceden hissetmek ve öğrenmek oldukça basittir. Hatta meme kanserinde erken teşhisin önemi altın kadar değerlidir. Teşhisi sağlamak için alınacak önlemlerin sırası çok önemlidir. Kadınlar bu hastalıktan korunmak ve hiç yakalanmamak için ön muayene her zaman çok kıymetlidir. Erken teşhis olabilecek kanser hastalığının seyrini değiştirmektedir.

Erken Teşhiste Hastalık Seyri

Meme kanserine yakalanmadan önce yapılacak tüm tetkik ve tedavilerin yapılması gerekir. Tüm dünyada her 8 kadından 1 inde meme kanseri görülmektedir. Bundan dolayı belirtiler teşhisinde ve tedavisinde çok önemlidir. Meme dokusunda oluşan ve önlemlerin alınmaması durumunda büyüyen kanser hücreleri yaşamı olumsuz yönde etkiler. Meme kanserinde erken teşhisin önemi çok büyüktür.

Hatta bu şekilde kişilerin hayatı kurtulup daha sağlıklı bir yaşam sunulabilmektedir. Meme kanserinin öncende bilinmesi için mutlaka uzman bir hekime görünmekte fayda sağlayacaktır. Hanımlar kendileri memelerine dokunarak herhangi bir kitle olup olmadığı anlaşılmaktadır.

Meme Kanserinin Belirtileri

Ele gelen kitleden dolayı meme kanseri teşhisinin konulması için bazı belirtilerinde ortaya çıkması gerekir. Tıbbi gerekçelere göre meme kanserinin bazı önemli belirtileri vardır. Meme kanserinin oluşabilecek önemli belirtileri şu şekildedir;

  • Meme üzerinde ağrısız ve sert yapıda bir kitle belirtisi
  • Hareket eden ve zamanla büyüyen sert ve özensiz bir kitle
  • Meme başından akan sarı veya yeşil renkte akıntı
  • Memenin büyümesi ve şekil değiştirmesi
  • Meme başında kabuklanma, yaygın şişlikler
  • Akıntıların kanlı olması da tehlike oluşturabilecek
  • Koltuk altında görülebilen şişlik ve lenflerde şekil değişikliği
  • Memede ve koltuk altında şiddetli ağrı

Meme kanserine yakalanmadan önce yıllık muayenelerin yapılması gerekir. Meme kanserinin önceden bilinmesi demek bu hastalığın %50 sinin atlatılması anlamına gelir. Sağlık Bakanlığı ve tüm hastanelerden yapılan tüm açıklamalarda meme kanserinin önceden öğrenilebileceği ve gerekli önlemlerin böylelikle alınması gerekir.

Meme Kanserinde Risk Faktörleri

Kadınlarda ortaya çıkan ve çok nadir olmakla beraber erkeklerde de görülen meme kanseri çağımızın en kötü ve ölümcül hastalığıdır. Bu konuda gereken adımların hemen atılmasını yanı sıra risk faktörü olabilen durumlarda yer almaktadır. Meme kanserinde risk oluşturan genel durumlar;

  • 35 yaşını aşan hanımlar
  • 1. ve 2. derece yakınlarda meme kanseri teşhisi
  • 50 yaş sonrası
  • Meme dokusunun yoğun olması
  • Yaş ilerledikçe meme kanserine yakalanma riski de iki kat artar
  • 15 yaşında başka bir tedavi için radyoterapi tedavisi görmek
  • Yaşlanma ve yaşam şekli gibi faktörler
  • Uzun süreli sigara kullanımı
  • Spordan ve sağlıklı beslenmeden uzak duranlar

Tüm risk faktöründe olan kadınlar her yıl bir kez mamografi ve her altı ayda bir meme ultrasonu çektirmeleri gerekir. Erkenden öğrenilen bu hastalık tedavi süresini de kısaltmaktadır. Medikal tedavi böylelikle daha kıs sürede yapılıp hasta sağlığına kavuşturulmaktadır. Tamamen meme kanserinde erken teşhisin önemi oldukça önemli ve büyüktür.

Meme Kanserinin Tedavi Süreci

Yapılan tüm kontrollerden sonra meme kanseri teşhisi konulan kadınların tedavi süreci uzman hekimler tarafından takip edilerek yapılmaktadır. Medikal tedavi ile meme kanserine karşı önemli tedbirler alınabilmektedir. Ancak meme kanserinin tedavi aşamasında bazı noktalar sunulur. Meme kanseri tedavisinde yapılması gereken adımlar;

  • Meme ameliyatı ile kitle veya memenin tamamen alınması
  • Koltuk altı lenflerin tamamen temizlenmesi
  • Radyoterapi ve kemoterapi alınması
  • Hormon ilaçlarının kullanılması
  • Uzman hekimlerin belirttiği sürede kontrollerin yapılması

Kanser tedavisinde tedavi süreci de oldukça önemlidir. Bu konuda hassas davranmak gerekir. Uzmanların kontrolünde tüm meme kanseri tedavisi en kısa sürede yapılmaktadır.

Meme Kanserinden kurtulmak için bazı önemli faktörleri benimsemek buna göre yaşam biçimini değiştirmek gerekir. Bu konuda meme kanseri riskini azaltmanın bazı püf noktaları var olduğundan hanımlar çok dikkatli olarak adım atmaları gerekir.

Meme kanserine yakalanmamak ve korunmak için yapılması gereken bazı adımlar vardır. Bunlar; sağlıklı beslenmek ve spor yapmak, her yıl meme kontrolüne gitmek, yürüyüş ve egzersiz hareketlerini aksatmadan düzenli olarak yapabilmek, doğum kontrol hapı kullanımında uzmana danışmak, genç yaşta anne olarak uzun süre emzirmek alınabilecek en önemli önlemlerdir. İlk doğumunu 30 yaşından sonra yapan veya hiç yapmayan kadınlarda meme kanseri yakalanma riski önemli boyutta artacaktır.

Meme Kanserinde Yaşın Önemi

Meme kanserinde oluşan hücrelerin diğer organlara sıçramaması için önceden teşhis edilmesi hayati öneme haizdir. Bu sebeple her 35 yaşını geçen kadın kendini her ay elle muayene etmesi gerekir. Koltuk altından başlanarak meme ucuna kadar minik parmak hareketleri ile kitle kontrolünün yapılması ağrısız bir kitleye ulaşıldığında derhal hekime muayeneye gidilmesi çok önemlidir.

Yaşanabilecek meme kanserinde telaşa kapılmadan yaş aralığınıza göre tedavi süreci belirlenir ve uzun bir süreçte başlamış olur. Kısacası 25 yaşından sonra risk faktörleri göz önünde bulundurularak meme kanseri erken teşhisi konulabilmektedir.

Meme Kanseriyle Yaşamak Yerine Sağlıklı Yaşam

Dünyada milyonlarca kadın bu hastalık sebebiyle hayatını kaybederken, çok sayıdaki kadında erken teşhis ile daha sağlıklı günler geçirebilirler. Meme kanseri yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Resmi sitelerden, uzman hekimlerden ve hastanelerden meme kanseri hastalığı ile ilgili tüm bilgileri öğrenebilirsiniz. Meme kanserinde ölümleri azaltmak ve daha sağlıklı bir yaşam elde etmek için erken teşhis ve doğru tedavi süreci oldukça önemlidir.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.