tarafından - Mart 13, 2020
78 görüntüleme

Cilt kuruluğu her mevsim meydana gelen cilt problemlerinden biridir. Peki cilt kuruluğunu doğal yollarla nasıl giderebilirsiniz? Cilt kuruluğu ile mücadele etmeden önce mutlaka nedenleri bilmeniz gerekiyor. Çünkü bu cilt sorunu zamanla derinin kızarmasına ve hatta birçok egzama sorununa neden olabilir. Özellikle de mevsim geçişlerinde cilt kuruluğu daha fazla görülür. Ancak kısa sürede cilt kuruluğuyla baş etmeli ve cildinize iyi bakmalısınız. Aynı zamanda cilt kuruluğu genellikle yüz, bacak, el ve boyun bölgelerinde meydana geliyor.

Cilt Kuruluğu Neden Olur?

Cilt kuruluğa neden olan birden fazla etken bulunur. Pek çok sebepten dolayı oluşabilir ve cilt yüzeyine büyük anlamda zararlar verebilir. Cilt kuruluğu beslenme düzeninden dolayı kaynaklanabilir. Sağlıksız beslenme, hormonların değişmesi, genetik faktörler, stres, hava değişimleri ve yanlış beslenme zinciri cilt kuruluğuna neden olabilir.

Ayrıca cilt kuruluğu nem ihtiyacının azalması ve pH değerinin az olmasıyla da kaynaklanabiliyor. O yüzden bu dönemlerde cildinizi nemli tutmalı ve bol miktarda sürekli su içmelisiniz. Aksi takdirde cilt kuruluğuyla beraber cildinizde çeşitli yaralar ve kaşınmalar meydana gelebilir.

Cilt Kuruluğunu Nasıl Engelleyebiliriz?

Fiziksel ve psikolojik anlamda zarar veren cilt kuruluğu, birçok yöntemle engelleyebilirsiniz.

Cilt kuruluğunu engellemek adına;

  • Gün içerisinde bol miktarda su tüketilmeli.
  • Cildinize uygun nemlendirici kremler kullanılmalı.
  • Sebze ve meyve tüketilmeli.
  • Aşırı soğuk ve aşırı sıcak suda yıkanmamalı.

Bunların yanı sıra, cilt kuruluğunu engellemek adına cildinize çeşitli yağlar kullanabilirsiniz. Ancak cildinizi hiçbir zaman nemsiz ve susuz bırakmamalısınız. Aksi durumda cilt yüzeyinde lekeler, akneler ve hatta dermatit sorunları meydana gelebilir.

Cilt Kuruluğunun Belirtileri Nelerdir?

Cilt kuruluğu son derecede rahatsızlık yaratan bir sorundur. Genellikle belirtileriyle meydana gelir ve sağlık açısından hastaları olumsuz etkiler. Ayrıca psikolojik anlamda sorunlar yaratabilir. Cilt kuruluğu genellikle kaşıntı, kızarıklık, kanama, cildin pütür durması ve pullanma ile kendini gösterir. Aynı zamanda cilt bir süre sonra kabuklanır ve derinin sertleşmesine neden olur. Bunların yanı sıra cilt kuruluğunun bir diğer belirtisi de, cildin çatlamasıdır. Belirtilerini gördüğünüz andan itibaren tedavi sürecine başlamak daha yararlı olacaktır. Böylelikle kısa sürede kuruluğu engelleyebilir ve cildinizin daha iyi görünmesini sağlayabilirsiniz.

Cilt Kuruluğuna Yol Açan Etkenler

Cilt kuruluğu pek çok insanı derinden etkileyen bir cilt rahatsızlığıdır. En çok karma ve kuru ciltlerde görülür. Cilt su ihtiyacını karşılayamadığı için zamanla kurumaya yol açar. Buda hem estetik hemde sağlık açısından insanları psikolojik anlamda etkiler. Fakat cilt kuruluğuna yol açan etkenleri bilmeli ve bu etkenlere göre tedavi uygulamalısınız.

Böylelikle cilt kuruluğuna yol açan etkenler zamanla ortadan kalkacak ve nemli bir cilde sahip olabileceksiniz. Cilt kuruluğu en çok kış ve sonbahar aylarında görülür. Yinede duruma bağlı olarak yaz ve bahar aylarında da meydana gelir. Çok sık duş almak, güneşe maruz kalmak, sağlıksız beslenmek ve kozmetik ürünler kullanmak cilt kuruluğuna yol açabilir. O yüzden bilinçsiz bir şekilde cildinize kimyasal maddeler sürmemelisiniz.

Cilt Kuruluğunun Kesin Tedavisi Var mı?

Cildinize bakımlar yaparken çok sabırlı olmalısınız. Kesin bir tedavi yöntemi mevcuttur. Ancak bu dönemlerde kesinlikle stres yapmamanız gerekiyor. Böyle bir durumda cildinizin daha fazla kötüleşmesine yol açabilirsiniz. Yinede tedavi yöntemlerinden sonra, cildinize her zaman iyi bakmalısınız. Çünkü tekrardan meydana gelme olasılığı çok yüksek. Doğal ve profesyonel yöntemlerle cilt kuruluğunu kısa sürede ortadan kaldırabilirsiniz.

Cilt Kuruluğunu Engellemek İçin Yapılması Gerekenler

Cilt kuruluğunu önlemek için çeşitli yöntemler yapabilirsiniz.

Bu yöntemler ise;

  • Kimyasal ve paraben içeren kremler kullanılmamalı.
  • Cilt temizlik ürünleriyle temas etmemeli.
  • Sıcak ve soğuk suyla eller yıkanmamalı.
  • Cilt her zaman ılık su ile yıkanmalı.
  • Yüzünüzü yıkadıktan sonra nemlendiriciler kullanmalı.
  • Kozmetik ürünlerden bir süre uzak kalınmalıdır.

Bu sayede cilt kuruluğunu engelleyebilir ve sağlıklı bir cilde kavuşabilirsiniz. Fakat cildinize her zaman özen göstermeli ve mevsimsel geçişlerde cildinizi nemsiz bırakmamalısınız.

Cilt Kuruluğuna İyi Gelen Yöntemler

Cilt kuruluğunu gidermek istiyorsanız, doğal yöntemler tercih edebilirsiniz. Çünkü doğal yöntemleri içerisinde kimyasal ve çeşitli zararlı etkenler bulunmaz. Aynı zamanda doğal tedavi yöntemleri cildi rahatlatır, besler ve cilde ferahlık katar. Cilt kuruluğuna iyi gelen birçok uygulama vardır.

Özellikle doğal yağlarla cildinizi besleyebilirsiniz. Zeytinyağı, lavanta yağı, badem yağı, kayısı yağı, çam ağacı yağı ve argan yağı kullanabilirsiniz. Fakat düzenli kullanmanız son derecede önemlidir.

Sabah ve akşam cilt kuruluğu olan bölgelere bu yağları masaj yaparak sürebilirsiniz. Cilt kuruluğu gidene kadar bu işleme devam edebilirsiniz. Bu yöntemlere rağmen cilt kuruluğu ile baş edemiyorsanız, doktora başvurabilir ve tıbbi tedavi yöntemleri yapabilirsiniz. Cilt kuruluğu sürekli devam ederse, dermatoloji tarafından destek alınması gerekir.

Cilt Kuruluğuyla Baş Etmenin Yolları

Cilt estetik görünümü açısından en önemli detaylardan biridir. Cildiniz ne kadar sağlıklı görünürse, kendinizi de bir o kadar iyi hissedersiniz. Fakat cilt kuruluğu estetik görünümü etkileyen sorunların başında geliyor. Yinede kısa sürede baş edebilir ve sağlıklı cilde ulaşabilirsiniz.

İlk öncelikle günde minimum 2-3 litre su tüketmelisiniz. Vücudunuz susuz kalmamalı ve bir süre zararı içecekler tüketilmemelidir. Nemlendirici kesinlikle ihmal edilmemelidir. Günde iki kez cilde uygun nemlendiriciler kullanılmalıdır.

Cilt sağlığını korumak ve kuruluğu önlemek adına cildinize sürekli su temas etmemelisiniz. Aynı zamanda cildin kurumasına neden olan sabun, kremler ve temizleyici ürünleri kesinlikle tercih edilmemelidir. Bu ürünlerin yerine doğal kremler ve yağlar tercih edebilirsiniz. Böylece cilt kuruluğunu giderebilir ve önlemlerinizi alabilirsiniz.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.