tarafından - Mart 18, 2020
105 görüntüleme

Birçok insan, nikotini vücuttan atmanın yolları nelerdir? sorusunun cevabını oldukça merak etmektedir. Çünkü nikotin doğrudan sağlığı olumsuz yönde etkileyen kötü bir maddedir. Kaliteli ve mutlu bir şekilde yaşamanın en temel unsurlarından biri, mutlaka yeterince iyi bir sağlık yapısına sahip olmaktır.

Bunun için ise sağlığımızı etkileyecek durumlardan uzak durmamız gerektiği gibi doğru beslenmeye de gereken özeni göstermemiz gerekir. Fakat her şeye rağmen yaşamda sahip olduğumuz birtakım alışkanlıklarımız ve çevresel olarak maruz kaldığımız bazı olumsuz etkenler, sağlığımızı birçok bakımdan olumsuz bir yönde etkiliyor. Bunların en başında hiç şüphesiz ki sigara geliyor.

Genel olarak toplumlarda kullanımı oldukça yaygın olan sigara, günümüzde karşılaştığımız birçok hastalığın temelinde yatan en önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor. Sigaranın içerisinde yer alan nikotin maddesi vücuda en çok zarar veren maddelerden biridir. Nikotin oldukça bağımlılık yapan bir madde olup aynı zamanda çok zehirli bir niteliği bünyesinde taşır.

Tütün ve sigaradaki nikotin miktarı da oldukça yüksek seviyelerdedir. Solunum yolu üzerinden vücuda alındığında burada birçok organa zaman içerisinde ciddi zararlar vermeye başlar. Bu bakımdan sigaradan uzaklaşmak, sağlık bir hayata adım atmanın temelini oluşturmaktadır. Nikotini vücuttan atmak, insan için en zor olan işlemlerden biridir. Bu konuda en başta sigaranın bırakılması gerektiği gibi doğru bir beslenme hayatına da geçilmesi gerekir.

Nikotinin Olumsuz Etkileri

Nikotin başta akciğerler olmak üzere, mesane ve pankreas gibi vücudun birçok bölümünü olumsuz yönde etkilemektedir. Bunun sonucunda da günümüzde birçok toplumda yaygın olarak karşılaşılan kanser türleri ortaya çıkmaktadır. Ayrıca yine kalp ve solunum yollarıyla ilgili problemlerle de tüm dünyada çok yaygın bir şekilde karşılaşılmaktadır. Nikotin, epinefrin adı verilen bir hormonun vücutta artışına neden olur.

Bu hormon ise kişilerde kan basıncı ve şeker yükselmesi gibi durumları meydana getirir. Bu durum ise uzun vadede kalp krizi veya felç gibi sorunlarla karşılaşılmasına sebep olur. Ortaya çıkan bu nedenlerden ötürü mutlaka insanların nikotini hayatından derhal çıkarmaları gerekmektedir.

Nikotinden Kurtulma Süreci

Sigaranın bırakılması, günümüzde bunu kullanan birçok insan için oldukça zor olan bir durumdur. Çünkü bağımlılık konusunda sigara bünyesinde çok güçlü bir potansiyel taşımaktadır. Fakat her şeye rağmen bu gerçekleştiğinde vücut sistemi de bir şekilde eski dengesine dönme çabası içerisine girer. Bu konuda vücuda yavaşça tekrar ideal bir şekilde oksijen girmeye başlar. Tüm fonksiyonlar genel olarak bir düzen içerisinde hareket etme eğilimi içerisinde olurlar. Ancak nikotin tarafından vücuda verilen büyük zararların etkisi, çok kısa bir sürede geçmez. Bu zaman içerisinde istikrarlı ve bilinçli bir şekilde hareket etmeyi gerektirir. İyi bir süreç içerisinde sağlık eski dengesine kavuşma şansını elde edebilir.

Nikotinin Genel Olarak Vücuttan Atılma Süreleri

Nikotinin kısa vadede vücuttan atılması işlemi, belirli zaman aralıklarında kendisini göstermeye başlar. Yapılan araştırmalara göre ilk 8 saatlik süre zarfında vücutta genel anlamda bir yenilenme olur.

Kandaki oksijen miktarı normal değerlere dönüş yapar. Aradan genel olarak 24 saat geçtiğinde ise vücuttaki karbon monoksit de bir atılım işlemi içerisine girer. Daha sonra ise geçen 48 saatlik zaman diliminde vücut nikotinden kendisini önemli bir ölçüde temizleme çalışmasına başlar. Ancak bu beraberinde yoksunluk belirtilerini de getireceği için bu durum kişiyi oldukça zorlamaya başlar. Yoksunluk konusunda ortaya çıkan şikâyetler 2 veya 3 haftaya kadar uzanabilir.

Nikotini Vücuttan Atma Konusunda İşlevsel Olan Besinler

Besinler hayatımızda oldukça değerli bir yere sahiptir. Her birinin içerisinde farklı türden vitamin ve mineral öğeleri yer almaktadır. Bazı besinler özellikle karaciğeri ve kanı temizleme gibi özellikler gösterirler. Besinlerin bu faydalı özelliklerinden yararlanarak nikotinin vücudumuza verdiği zararlardan da önemli ölçülerde kurtulma şansımız vardır. Bu besinler arasında;

  • Organik portakal, havuç ve havuç suyu,
  • Zencefil,
  • Brokoli,
  • Ispanak ve
  • Sarımsak gibi içeriği zengin birçok ürün yer almaktadır.

Ancak tüm bunlardan önce özellikle yeterince günlük su alımına da dikkat etmek gerekir. Suyun en önemli etkisi, vücuttaki toksinlerin atılımına sağladığı işlevsel katkıdır. Ayrıca insan vücudunda yer alan hücrelerin yenilenmesi ve üretimlerinin artması için de gün içerisinde yeteri miktarda suyun tüketimine ihtiyaç vardır.

Zencefilin Etkisi

Zencefil, günümüzde çeşitli besin grupları arasında yer alan en değerli yiyeceklerden biridir. Bu besinin uygun şekilde turşusunu yapmak da vücut sağlığını koruyan bir etki gösterir. Akciğerleri temizleme ve mideyi rahatlatma özelliğinden dolayı bu besin harika özelliklerinden mutlaka yararlanmak gerekir. Belirli aralıklarla bir su bardağı içerisine 2-3 veya 4 adet ince dilimleyeceğiniz zencefili, suyla karıştırarak gün içerisinde tüketebilirsiniz.

Uzman Desteği

Sigarayı bırakma süreci, insanın hayatında köklü bir değişim yapmasını gerektirecektir. Bu konuda öncelikle kişinin kendisine yeterince inanması ve bu yönde bir çaba göstermesi gerekir. Günümüzde sigarayı bırakmaya yönelik birtakım yardımcı ürünlerde geliştirilmiştir. Bunlar genel olarak nikotin sakızlar veya nikotin bantları olarak sınıflandırılırlar.

Fakat bu sürecin daha hızlı bir şekilde ilerlemesi için alanında uzman olan bir kişiden de gerekli destekleri almak önemlidir. Tüm bu çaba ve yardımlarla sigarayı kısa sürede bırakmak çok daha olanaklı bir hale gelir.

Spor ve Egzersiz

Hareketli bir yaşama sahip olmak, her insan grubundaki için önem arz eden bir konudur. Özellikle hareket halinde vücuda daha fazla bir oksijen girişi olacağı için bu konuda vücudun büyük kazanımı olur. Nikotinin etkilerinden kurtulmak için bu durum oldukça önemlidir. Daima yaşamda belirli aralıkla düzenli olarak hareket edilmeye gayret gösterilirse, vücudun da toparlanması ve dengeye girmesi bir o kadar çabuk olur.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.