tarafından - Mart 18, 2020
104 görüntüleme

Gregory A.Margulis geçen yüzyılın en yenilikçi ve faydalı matematikçileri arasında gösteriliyor. Geçtiğimiz yüzyılın en etkileyici matematikçilerinden sayılan Profesör Margulis, Fields Madalyası ve Wolf Ödüllerindan sonra Abel Matematik Ödülünü de almaya hak kazandı. Norveç'de Norveçli matematikçi Niels Henrik Abel adına her yıl bir ve daha fazla matematikçiye verilen Abel Ödülünün sahibi bu yıl Gregory A. Margulis oldu.

Gregory A. Margulis Kimdir?

1946 yılında Moskova'da dünyaya gelen ve şu anda 74 yaşında olan ünlü profesör, Moskova Devlet Üniversitesi'nde görevini ifa ederken ismini duyurmuştu. Margulis öncelikle 1978 yılında Fields Madalyasını almaya hak kazanmıştı. Sovyetler Birliğinin ödülünü almaya gitmesi için izin vermediği Margulis, 1979 yılında ise Sovyet akademisyenlere kişisel özgürlükler konusunda daha fazla imkan tanınmasının ardından bilim insanı geç de olsa ödülünü alabildi.

Profesör Margulis, 1991 yılında Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından Yale Üniversitesi'nde göreve başlamadan önce Avrupa ve Amerikada akademik kurumlara ziyarette bulundu.

Profesörün en önemli başarıları arasında yüksek dereceli Lie gruplarında periyodik eğilimlerdeki simetrilerin kalıplarıyla benzerlik gösteren somut matematiksel bir yapı halindeki kafeslerin doğada bulunan aritmetik olduğu şeklindeki Selberg-Piatetski-Sharpo Hipotezi'ni kanıtlamasıdır.

Ünlü profesör Margulis ayrıca 1929 Oppenheim Hipotezini çözerek bilgisayar bilimine son derece önemli ölçüde faydalı olan ilk genişletici düzeyde grafiklerin yapılması için de zemin oluşturmuştu.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.