tarafından - Mart 23, 2020
160 görüntüleme

Günümüzde, Coronavirüs ile artan kaygı sorunları nasıl aşılır? Sorusu, birçok insanın merak ettiği önemli konular arasında yer alıyor. Yaşamda karşımıza çıkan en tehlikeli virüslerden biri olan Covid-19, tüm dünya insanının yaşamı için oldukça ciddi bir risk oluşturuyor. Virüsün öncekilere göre daha dayanıklı ve gelişmiş özelliklere sahip olması, mutlaka ondan iyi bir şekilde korunmamızı gerektiriyor. Fakat bu durumun insanlar üzerinde fiziksel bir yönünün olmasının yanı sıra ruhsal açından da önemli etkileri bulunuyor.

Çünkü insanlar virüsün yüksek bulaşma potansiyeli taşıması açısından çoğu zaman kaygılı bir ruh hali içerisine girmeye başlıyorlar. Bedensel sağlığın yanı sıra ruhsal sağlığın da insan için çok önemli olduğu göz önüne alındığında, bu durumun da yaşanan süreçte ne kadar hassas olduğu ortaya çıkıyor. Bu bakımdan ruhsal olarak da meydana gelen kaygıları bir şekilde aşmak gerekiyor.

Kaygı durumlarının oluşumuna sebebiyet veren birbirinden farklı öğeler vardır. Fakat en temelde doğru bilgiye sahip olmamak, bu kaygıları ortaya çıkaran temel faktörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bundan dolayı öncelikle virüsü, virüsün etkilerini ve işlev mekanizmalarını, virüsün davranışlarını çok doğru bir şekilde analiz etmek gerekiyor. Bu konuda mutlaka doğru kaynaklardan gerekli bilgilere ulaşarak iyi bir bilinç kazanmamız gerekiyor.

Yaşam Programı Oluşturmak

Yaşamda daima planlı ve programlı bir şekilde hareket etmek, bizlerde de içsel olarak bir kontrol mekanizması oluşturmaya yardımcı olur. Bu sayede duygularımızı daha iyi bir şekilde kontrol altına alarak kendimizi de ruhsal açıdan bir rahatlatma şansı elde ederiz. Oluşturacağımız günlük yaşam planının içerisinde birçok farklı şey yer alabilir.

  • Sevdiğimiz bir hobiyle yakından ilgilenmek,
  • Vücudumuzu rahatlatacak egzersiz hareketleri yapmak,
  • Ruhsal olarak bizleri sakinleştirecek nefese egzersizlerine önem vermek,
  • Sessizlik içeren bir meditasyon yapmak,
  • Yemek yapma işleriyle ilgilenmek,

Bu güzel çalışmaların her birini günlük yaşam rutinimiz içerisinde dâhil edersek, oldukça iyi bir şekilde kaygılarımızı da aşma fırsatını elde edebiliriz.

Meditasyonun Önemi

İnsanlar meditasyon tekniğini eski dönemlerden bu yana oldukça yaygın bir şekilde kullanmışlardır. İçsel bir dinginlik ve sakinlik oluşturması açısından bu teknik, birçok bakımdan insan kendisini iyi hissettirir.

  • Vücutta strese sebep olan kimyasalların azaltılması,
  • Beyindeki motive edici reseptörleri harekete geçirmesi,
  • Yeni hücrelerin oluşumuna imkân vermesi,
  • Kaygı ve anksiyete semptomlarını iyi bir ölçüde ortadan kaldırması,

Bu faydalı özelliklerinden dolayı meditasyona mutlaka hayatımızda yer vermek, bizlere her yönden oldukça iyi faydalar sağlar. Yaşanan kaygı ve endişeleri bu teknikle en aza indirmek mümkün bir hale gelir.

Şimdiki Ana Dikkat Vermek

Kaygı ve korku gibi durumların temelinde en çok, geçmiş veya gelecekle ilgili olan olumsuz düşünceler yer alır. İnsanın aklında oluşturduğu birtakım olumsuz senaryolar, yaşanan kaygıyı artıran ve tetikleyen bir durumu meydana getirir. Bu bakımdan daha gerçekçi davranmak için tüm dikkatin şimdiki ana yöneltilmesi oldukça önemli bir durumdur. Bu sayede duygularımızla daha yakından temas etme şanslarını bularak, içimizde oluşan kaygıları kontrol altına alma şansını elde edebiliriz.

Sosyal Medyanın Etkisi

Kaygı sorunlarının ortaya çıkmasında özellikle sosyal medyanın da insanlar üzerinde oluşturduğu önemli etkiler vardır. Bu durum birçok insanın yoğun kaygı yaşamasına ve panik bir hale gelmesine sebep olabilmektedir. Bundan dolayı her an sosyal medyayı ve haberleri yakından takip etmemek gereklidir. Buna mutlaka gün içerisinde ara vererek dikkati daha çok kendimize ve sevdiğimiz şeylerle ilgilenmeye yöneltmemiz gerekir.

Koruma Önlemlerine Dikkat Etmek

Covid-19 virüsüne karşı oluşan kaygılarından kurtulmak için öncelikle nasıl hareket etmemiz ve ne yapmamız gerektiğini bilmemiz gerekir. Doğru kaynaklardan açıklanan gerekli koruma önlemlerine çok titiz bir şekilde uyduğumuz takdirde, bu konuda gerekli güvenliği sağlamış oluruz. Coronavirüse karşı sürekli endişeli bir hal içerisinde olursak bu durum bizlerin bağışıklık sistemine de önemli zararlar verir. Ayrıca ruhsal açıdan da bu kısır döngü içinden kurtulmamız zorlaşır. Bundan dolayı gerekli korunma önlemlerinin bilincinde olarak ruhsal açıdan da biraz daha dingin bir halde olmamız gerekir.

Uzaktan İletişim

Sahip olduğumuz teknolojik araçları kullanarak hayatımızdaki insanlarla ihtiyaç duyduğumuzda bir iletişim kurabiliriz. Bu sayede sosyal açıdan da kendimizi güçlendirme şanslarını elde ederiz. Sevdiklerimizin desteğini hissetmek her anlamda bizler de kaygıları hafifletici bir etkiyi meydana getirir. Bu bakımdan gereksinim duyduğumuz her zaman onlarla bu cihazlar üzerinden konuşma imkânlarını değerlendirebiliriz.

İyi Bir Uyku

Vücut sağlığının her anlamda en iyi yapıda olması için mutlaka uyku düzenimize dikkat etmemiz önemlidir. Çünkü uykunun özellikle insanlarda ruhsal sistemle yakın bir ilişkisinin olduğu uzun yıllardan beridir bilinmektedir. İyi ve yeterli bir uyku, gün içerisinde ortaya çıkan kaygı ve endişeleri azaltmanın en iyi yollarından biridir.

Ruhsal anlamda kendimizi daima iyi hissetmemiz için, beynimizden hormon salınımlarının doğru bir şekilde aktive olması gerekir. Uykuya gerektiği gibi dikkat etmek bu anlamda da iyi bir onarım işleminin yerine getirilmesini sağlar. Fakat aksi takdirde uykusuz kalındığında ise beynimiz endişe ve kaygı gibi durumlara daha açık bir hale gelir.

Doğru Düşüncelere Sahip Olmak

Covid-19 virüsü, genel olarak kontrolümüz dışında beklenmedik bir şekilde ortaya çıkmıştır. Sürekli olarak bunun üzerinde bir düşünceye sahip olursak, bu endişe ve kaygılarımızı daha da artıran bir etki meydana getirir. Bu sorun temel olarak sadece bizim hassasiyetimizle değişecek bir durum olmadığından bu konuda biraz daha sağduyulu ve net düşünmeye ihtiyaç vardır. Bunun dışında sahip olacağımız olumsuz düşünceler, sadece bizlerin ruhsal enerjisini düşüren bir etkiyi meydana getirecektir. Eğer Coronavirüse bağlı kaygı sorunlarını aşmak istiyorsak bu duruma en başta kendi kişisel düşüncelerimizden başlamamız gerekir.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.