tarafından - Mart 25, 2020
86 görüntüleme

İnsanların akciğer filmlerini inceleyip korona virüs tespiti yapabilen yeni bir yapay zekâ geliştirildi. Yapay zekânın yeni verilerle desteklenmesi hedefleniyor. Bu sayede geliştirilen yapay zekâ ile daha hızlı ve basit bir yolla korona virüs tespiti yapılacak.

Bilim insanlarının en önem verdiği konulardan birisi de kolay ve hızlı tespit yapabilmek oluyor. Tedavi ve aşının bulunmasının yanı sıra hızlı tespitte oldukça önemli bir faktör sayılıyor. Yapay zekânın bu alanda kullanılıyor olması hastalığın tespitinin ve testlerinin hızlı netice vermesini sağlayabilir.

COVID-Net

Kanada merkezli yapay zekâ şirket DarwinAI ve de Waterloo Üniversitesi’nden Linda Wang, Alexander Wong korona virüs tespiti için yapay zekâyı geliştirdiler. Bu yapay zekânın ismi ise COVID-Net olarak belirlendi. Bu icat hastanın göğüs röntgeninden belirtileri tespit edebiliyor.

Yapay zekanın geliştirilebilmesi adına 2.839 viral ve bakteriyel enfeksiyon geçiren hastanın toplamda 5.941 röntgen görüntüsü ile bir veri testi oluşturuldu. Bu veri setini kullanarak yapay zekâ korona virüs tespiti yapabiliyor.

Araştırmacılar aynı zamanda COVID-Net isimli yapay zekâyı kullanmak isteyenlere veri setini de sunuyor. Bu sayede veri setinin sunulduğu kişiler değiştirme yapabiliyor ya da yeni veriler ekleyebiliyor.

DarwinAI şirketinin CEO'su Sheldon Fernandez, bu yapay zekânın henüz hastalığın tespiti için kesin bilgi vermeye hazır olmadığını söylüyor. Sheldon Fernandez yapay zekânın daha güvenilir testlere yapabilmesi için araştırmacıları araştırmaya destek olmaya davet ettiğini açıklıyor.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.