tarafından - Mart 26, 2020
183 görüntüleme

Gebelikte deniz seyahatine çıkmadan önce dikkat edilmesi gerekenler, sağlıklı ve sıhhatli bir gebelik açısından büyük önem taşımaktadır. Hanımlar için gebelik çok özel bir durumdur. Hem hassasiyetin hem de duygusallığın çok yoğun yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemde hamilelerin gezme isteği, temiz hava alma isteği çok normal olan bir durumdur.

Anne Adayları İçin Seyahat Uygun mudur?

Anne adaylarının gebelikte seyahat etme konusunda çok dikkatli ve hassas davranmaları gerekir. Doktor ile görüşmeden, bebek hakkında risk olup olmadığını ya da anne için seyahatin risk faktörü olup olmadığını öğrenip ona göre seyahat planları yapmaları gerekmektedir.

Gebelikte Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gebelik anne için çok önemli bir evredir. Gebelik normal günlere göre çok hassas geçen bir dönem olduğu için her zamankinden daha dikkatli olmak gerekir.

  • Bol yürüyüş yapmak,
  • Temiz hava da nefes egzersizi yapmak,
  • Bedeni fazla yormadan düzenli egzersiz yapmak,
  • Hareketlerde aşırıya kaçmadan yüzmek,
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmek,
  • Bol su içmek,
  • Ağır işlerden kaçınmak,
  • Doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmamak,
  • Sigara, alkol, uyuşturucu gibi hem anneye hem bebeğe zarar veren şeylerden uzak durmak,
  • Hijyen açısından temizliğe dikkat etmek,
  • Doktor kontrollerini aksatmamak,
  • Herhangi bir sağlık şikâyeti olduğunda muhakkak doktora görünmek,
  • Vücudun rahat edeceği kıyafetler tercih etmek

Gibi birçok hususta dikkatli olmak gerekir.

Gebelikte Yolculuk Yapılır mı?

Gebelik döneminde yolculuk yapmak bazen riskli olduğu gibi bazen hiçbir risk taşımaz. Bunu da ancak gebelik takibi yapan doktor bilebilir. Gebeliği riskli olan bir anne adayı için bir saatlik mesafedeki yolculuk bile sıkıntı olabilir. Yolculuk boyunca yol şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Gebeliği riskli olmayan anne adayları için doktor kontrolü ve bilgisi dahilinde yolculuk etmesi hem kendi sağlığı açısından hem de bebeğin sağlığı açısından fayda sağlamaktadır.

Uzmanların yaptığı uyarılarda genellikle bulantı ve kusması yoğun olan anne adaylarının ilk üç ay içerisinde yolculuğa çıkmamaları söylenir. Ayrıca düşük ihtimali olan gebeliklerde de yolculuk büyük bir risktir. Risk taşımayan anne adayları için 36. Haftaya kadar yolculuk yapmalarında her hangi bir sakınca görülmemektedir.

Gebelikte Deniz Seyahatine Çıkmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Seyahat dendiği zaman akla özel araçla ya da otobüsle seyahat gelmektedir; lakin deniz seyahati, uçak seyahati gibi faklı araçlarla seyahat etmek de mümkün olabilir. Gebelikte deniz seyahatine çıkmadan önce dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

  • Gebenin psikolojik olarak kendini seyahate hazır hissetmeli,
  • Rahat giysiler giymeli,
  • Tuvalet ihtiyacı muhakkak giderilmeli,
  • Gebeliğin kaçıncı haftasında olduğu bilinmeli,
  • Gebelik takibi yapan doktorun onayını almalı,
  • Kusma, bulantı gibi durumlar için hazırlıklı olmalı,
  • Tıbbi açıdan sigorta yaptırmalı,
  • Deniz yolculuğunda eller her yere temas edeceğinden elleri sık sık yıkamalı,
  • Bulantı ve kusma ya da vajinal kanama gibi durumlarda tıbbi yardım almalı,
  • Anne adayı gebeliğin son haftalarında ise doğum valizini yanına almalı ve bebek için hazırlıklı olmalı,
  • Mümkünse tek başına seyahate çıkmamalı,
  • Deniz ve hava şartları göz önünde bulundurularak gereken tedbirler alınmalıdır.

Gebelikte denize girmek gibi bir durum söz konusu ise temizliğe büyük özen göstermek gerekir. Gebelikte deniz seyahatine çıkmadan önce dikkat edilmesi gerekenler arasına korku, endişe, panik atak gibi psikolojik ve duygusal sorunları olan anne adaylarının deniz seyahatine çıkmaktan sakınmaları gerektiğini de ilave etmek gerekir.

Gebelikte Uçak Seyahatine Çıkmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebelikte deniz seyahatine çıkmadan önce dikkat edilmesi gerekenler olduğu gibi uçak seyahatine çıkmadan önce de dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunların başında basınca karşı duyarlılık yer alır. Nefes darlığı olan anne adayları için uçak seyahati yapması tehlikelidir.

Gebe iken yalnız başına seyahate çıkması da sakınması gereken durumlardan biridir. Deniz seyahatinde olduğu gibi yükseklik korkusu ya da panik atak olanlar için uçak seyahati de tehlikelidir. Hareket durumu kısıtlı olan uçak da yolculuk yapan gebelerin ayaklarında kasılmalar olabileceği için bacaklarına masaj yaparak kan dolaşımını sağlamalıdır. Yolculuk planlanırken hiçbir anne adayı doktora danışmadan yolculuğa çıkıp kendi sağlığını ve bebeğin sağlığını tehlikeye atmamalıdır.

Gebeliğin Hangi Dönemlerinde Yolculuk Daha Risklidir?

Gebelikte hangi dönem olursa olsun yolculuğa çıkarken planlı hareket edilmelidir. Herhangi bir anormallik olmadığı sürece her anne adayı rahatlıkla yolculuk yapabilir. Dikkat etmeleri gereken en önemli nokta bir müddet hareketsiz kalacakları için bacak kaslarına masaj yaparak kan akışını sağlamalıdırlar.

Mola imkânı varsa mola sırasında kısa yürüyüşler yaparak vücudu rahatlatmaları gerekmektedir. Yolculuk sonrası muhakkak dinlenmeleri gerekmektedir. Yolculuklarda özellikle gebeliğin ilk haftaları ve son haftaları yolculuk konusunda çok dikkatli davranılmalıdır.

Anne adayının gebeliğinde düşük riski varsa ilk üç ay kesinlikle yolculuktan uzak durması gerekmektedir. Son 3 ayda da bu kurala uymak anne adayı için çok sağlıklı olacaktır. İlk aylarda ve son aylarda anne adayları aşırı hassas dönem geçirdikleri için yolculuk sırasında yaşayacakları küçük bir olumsuzluk dahi hem anneyi hem de bebeği olumsuz etkileyebilmektedir. Doktor kontrollerini aksatmayan anne adayları zaten bu durumdan haberdar olacağı için bilerek böyle bir riski göze alamazlar.

Gebelikte Sakınılması Gereken Durumlar Nelerdir?

Gebelikte ağır kaldırmamaya özen göstermek gerekmektedir. Ani hareketlerden, hoplama, zıplama gibi düşüğe sebep verecek durumlardan da uzak durmak gerekir. Aşırı sıcağa temas etmekten sakınmak gerekir.

Kaplıcaya gitmek ya da sauna yapmak gebelikte düşüğe yol açacağı için sakıncalıdır. Gereksiz ilaç kullanımından uzak durmak gerekir. Şeker tüketiminde de ölçülü olmak, demir emiliminden dolayı çok çay tüketmemek gerekmektedir. Bitki çaylarını da doktora danışmadan kullanmak sakıncalıdır.

Yayınlanan: Sağlık
Başlıklar: gebelik, seyahat
Bunu beğenen ilk kişi ol.