tarafından - Mart 31, 2020
143 görüntüleme

Diyabetli hastaların mutlaka yapması gereken diyetler arasında özellikle posalı yiyecekler önemli bir yer tutar. Aşırı yağlı ve glisemik besinler içermeyen diyet listeleri hazırlanarak diyetler bu şekilde yapılmalıdır.

Diyabetli Hastalar Nasıl Diyet Yapmalıdır?

Diyabet hastaları, ideal kiloyu korumak ya da ideal kiloya ulaşmak amacıyla diyet yaparlar. Fazla kilosu olan diyabet hastalarında kan şekeri dengesini gerçekleştirmek zorlaşır. Günlük alınması gerekli olan karbonhidrat, yağ ve protein dengesi, çok iyi bir biçimde ayarlanmalıdır. Her öğünde tam buğday ekmeği ve salata olmalıdır.

Diyabeti Olan Hastalar İçin Diyet Listesi

Diyabet hastalığı olan kişilerde diyet listesi kişiye özel olarak hazırlanır. Diyabet hastasının günlük beslenme alışkanlıkları dikkate alınarak bir diyet listesi oluşturulmalıdır. Şekerli yiyeceklere hiçbir öğünde yer verilmemelidir. Alkol içeren içeceklerin tümü yasaklanarak hazır olarak alınan meyve suyu da asla tüketilmemelidir. Öğünlerde kuru meyveler, tüm sebze ve meyveler rahatlıkla yenilebilir.

Diyet Listeleri Nasıl Planlanmalıdır?

Diyabet hastaları için uygulanan diyet listesinin planlanması oldukça zordur. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları çok katı kurallar içerdiği için diyabet hastaları da bu kurallara mutlaka uymalıdır. Mevcut olan beslenme alışkanlıkları terk edilerek diyet listesinde yer alan sağlıklı beslenme alışkanlıkları uygulanmalıdır.

Diyet listesi planlanırken hedef, kan şekerini dengede tutmaktır. Diyet listesi, besin değerleri yüksek olan yiyecekler ile hazırlanmalıdır. Farklı beslenme gruplarına da makul miktarlarda yer verilmelidir. Tahılların az pişmiş durumda olanı ve nişastası bulunan sebzeler tüketilmelidir. Şeker, tuz ve yağın daha az bir şekilde kullanılması önerilir.

Diyabet Tedavisinde Önemli Görülen Noktalar

Diyabet hastaları, sık sık ve azar azar beslenmelidirler. Günde 3 kez ana 3 kez ara öğün biçiminde beslenilmesi önerilir. Yaz aylarında 3 kez ana, 4 kez ara öğün; kış günlerinde ise 3 kez ana, 2 kez de ara öğün yenebilir. Hiçbir şekilde öğün atlanmamalıdır. Eğer öğün atlanırsa daha sonraki öğünde çok fazla besin tüketilmesine ve kan şekerinin yükselmesine sebep olur. Bu sebeple de her gün düzenli bir şekilde ve aynı saatte benzer öğünler tüketilmelidir. Uzun bir süre de aç kalınmamalıdır. Diyet listelerinde önemli olan diğer ayrıntılar ise şu şekildedir:

  • Diyet listesinde posalı olan yiyecekler tercih edilmelidir. Posalı olan bu besinler: nohut, kuru fasulye, mercimek gibi kuru baklagiller; tam buğdaylı ekmek, tam tahıllı ekmek, çavdarlı ekmek, kepekli ekmek, yulaflı ekmek, meyve ve sebzelerdir.
  • Aşırı yağlı besinler, yağda kızartılan besinler ve yağlı etler tüketilmemelidir.
  • Şeker ve şeker içerikli olan besinler asla tüketilmemelidir.
  • Meyveler tüketilirken porsiyon olarak tüketilmelidir. Bir seferde çok fazla bir şekilde meyve tüketimi yapılmamalıdır. Meyve tüketimi günde 2-3 kez yapılabilir. Sabahları ise aç karnına meyve tüketimi yapılmamalıdır. Kabuklu meyveler de kabuklarıyla birlikte tüketilmelidir.
  • Patates, bezelye, havuç, kuru üzüm ve muz gibi glisemik indeksi çok yüksek olan besinler çok fazla bir şekilde tercih edilmemelidir.
  • Makarna, pilav, börek, dolma, pide gibi karbonhidrat içerikli besinler fazla miktarda tüketilmemelidir. Pilav ve makarna mutlaka kepekli olarak tüketilmelidir. Bulgur pilavı tüketilmesine de özen gösterilmelidir.
  • Hamburger, kumpir, poğaça, simit ve açma gibi fast food yenebilen besinler çok fazla ve sıklıkla tüketilmemelidir.
  • Suni tatlandırıcılar değil de doğal tatlandırıcılar tüketilmeye özen gösterilmelidir. Tatlandırıcıları nasıl kullanmanız gerektiğini de doktorunuzdan ya da diyetisyeninizden öğrenmelisiniz.
  • Light ya da diyet ürün olarak satılan her besin kesinlikle dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Bu ürünler aynı zamanda aşırı miktarlarda tüketilmemelidir ve tüketilmeden önce de besin etiketi kesinlikle okunmalıdır.
  • Ana öğünde besin örüntüsü dikkate alınmalıdır. Bu öğünlerde yalnızca karbonhidratlı besinler değil de proteinli besinler mutlaka tüketilmelidir. İçeriği bilinmeyen besinler de tüketilmemelidir.
  • Uygulanacak olan diyette kalori dengesine dikkat edilerek posa içeriği de artırılmaktadır. Yemekler hazırlanırken de mutlaka sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

Tüm bu ayrıntılar dikkate alındığında kan şekeri de dengede tutulmuş olur.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.