tarafından - Nisan 2, 2020
69 görüntüleme

Gebe kalabilmek için mutlaka yapmanız gerekenler konusunda birçok araştırma yapılır. Özellikle kadınlar, birçok farklı faktöre bağlı olarak bu konuda sıkıntı yaşar. Bu konu ile alakalı olarak; gebe kalmak için neler yapılır, gebe kalmayı engelleyen durumlar nelerdir, gebe kalmak ne kadar sürede gerçekleşir, gebe kalamama nedenleri nelerdir, gebe kalmak isteyen kadınlar hangi zamanları tercih etmelidir, her zaman gebe kalınır mı, gebe kalmakla ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir, gibi konular merak edilir.

Gebe Kalmak İçin Neler Yapılır?

Gebe kalmak için yapılması ve kontrol edilmesi gereken farklı durumlar vardır. İlk olarak, gebe kalmak isteyen kadının vücudu bu duruma uygun olmalıdır, yani adet görme durumu başlamış olmalıdır.

Daha sonra bilinmesi gereken durum, kadın ve erkek olarak cinsel birleşmeyi yaşayacak tarafların kısırlık durumunun olmaması gerekir. Bir tarafta bulunan kısırlık gebe kalınmasına engel olmak için yeterlidir. Ayrıca kadınların adet döngüsüne bağlı olarak farklı yumurtlama zamanları vardır.

Yumurtanın en büyük olduğu zaman ancak rahimden atılmaya bırakılmadan hemen önceki zaman denk gelen birleşme durumunda gebeliğin gerçekleşme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca, erkek tarafından gelecek olan sperm kalitesi de gebe kalınmasında oldukça önemlidir.

İlk cinsel birleşme sırasında sperm kalitesi en yüksekken, daha sonraki birleşmelere bağlı olarak bu kalite azalır. Özetle, kadınların adet döngüsüne göre en uygun günü tespit etmesi ve kaliteli spermlerin alınması sağlanmalıdır.

Gebe Kalmayı Engelleyen Durumlar Nelerdir?

Özellikle kadınlar tarafından, gebe kalabilmek için mutlaka yapmanız gerekenler nelerdir, konusunda sıklıkla araştırma yapılır. Bu konu ile bağlantılı olarak, gebe kalmayı engelleyen durumların neler olduğunun da bilinmesi gerekir. Gebe kalmaya engel durumlar başlıca şu şekilde ifade edilebilir;

  1. Kadın veya erkek fark etmeksizin taraflardan en az birisi kısırlık durumu yaşıyorsa gebe kalınmaz.
  2. Adet döngüsüne bağlı olarak bazı zamanlarda gebe kalınmaz. Bu zamanlar, yumurtlama durumunun olduğu zamanlar veya yeni yumurtanın oluşumuna başlandığı zamanlar olarak ifade edilebilir.
  3. Bazı stres durumları da gebe kalmayı engelleyebilir. Anne olmak isteyen kadınların aşırı stres ve baskılardan kaçınması gerekir.
  4. Çeşitli hastalıklar gebe kalınmasını engeller. Yüksek ateşlerin yaşandığı hastalıklarda, çeşitli enfeksiyon kapma durumlarında mutlaka önlem alınmalı, erken zamanda tedavi olunmalıdır.
  5. Kullanılan bazı ilaçlar gebe kalınmasını engeller. İlaçları kullanmadan önce, ilacı reçete eden doktora mutlaka gebe kalınmak istenildiği bildirilmeli ve buna göre kontrollü olarak kullanılmalıdır.
  6. Fazla ağır yüklerin kaldırılması, bel sakatlıkları, soğukta fazla kalmak gibi durumlar da gebe kalınmasını engelleyen nedenler arasında ifade edilebilir.

Başlıca durumlar bu şekilde olmakla birlikte, kişilerin özel durumlarına bağlı olarak örnekler artırılabilir.

Gebe Kalmak Ne Kadar Sürede Gerçekleşir?

Gebelik kalma konusu ile alakalı olarak en çok merak edilen konulardan bir tanesi de, gebe kalma durumunun ne kadar sürede gerçekleştiğidir. Bu durum birçok farklı faktöre bağlı olarak gerçekleştiği için, her kadında gebe kalma süresi farklı sürede gerçekleşir. Kimi kadınlar için bu durum bir günde gerçekleşebilirken, kimi kadınlarda aylar veya yıllar kadar uzun zamanları bulabilir.

Bununla birlikte sağlıklı bir kadında ortalama olarak gebe kalma süresi cinsel birleşmenin olmasından sonraki bir ile üç gün arasında gerçekleşir. Bu sürelerin bu kadar kısa olma sebebi, kadın yumurtlama sisteminin 28 günde bir kendini yeniliyor olmasıdır.

Gebe Kalamama Nedenleri Nelerdir?

Gebe kalınamamasının birçok farklı nedeni olabilir. Kadında veya erkekte kısırlık olabilir, cinsel birleşme sonucu alınan sperm kalitesi düşük olabilir, adet döngüsüne bağlı olarak uygun olmayan zamanda cinsel birleşme gerçekleşmiş olabilir, alınan ilaçlar gebe kalınmasına engel oluyor olabilir, gebe kalmak isteyen kadın çok stresli olabilir. Bu ve buna benzer birçok nedenden dolayı gebe kalamama durumu oluyor olabilir.

Gebe Kalmak İsteyen Kadınlar Hangi Zamanları Tercih Etmelidir?

Gebe kalmak isteyen kadınların tercih etmesi gereken özel zamanlar vardır. Yine de sadece özel zamanlara dikkat edildiği zaman gebe kalınır demek de doğru olmayacaktır. Yaşanılan her cinsel birleşme sonrasında, şartlar gebe kalma durumuna engel olmayacak şekildeyse, gebe kalma durumu gerçekleşebilir.

Bunun yanı sıra, kadınların adet döngüsünde yumurtlama durumu yaşanmadan bir gün öncesinde artan hormonlar ve büyüyen yumurtaya bağlı olarak gebe kalmaya uygun bir zaman oluşur. Ayrıca, doktor kontrolünde ve tedavi alınarak olacak gebelikler için de doktorlar tarafından belirli zamanlar verilir. Bu zamanlar tercih edilerek gebe kalma durumu kolaylaşabilir.

Her Zaman Gebe Kalınır mı?

Gebelikle alakalı olarak en çok merak edilen konulardan bir tanesi de, her zaman gebe kalınıp kalınamayacağı konusudur. Bu duruma cevap verilmesi için ilk önce kadın ve erkeğin sağlık durumu yakından bilinmelidir. Sağlıksız olan kadınlar gebe kalmaya uygun değildir. Bununla birlikte bu gibi durumlarda sağlık durumunun düzelmesiyle sorun çözülürken, kısırlık gibi kalıcı sağlık durumlarında sorun çözülemediği için gebe kalınamaz. Ayrıca, cinsel birleşmenin yaşanmadığı, ağır enfeksiyonların veya kistlerin bulunduğu zamanlarda da gebe kalınmaz.

Gebe Kalmakla İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Gebe kalınması durumu kadın vücudunda gerçekleşiyor olmasına rağmen, dışarıdaki birçok farklı etkene ve cinsel birleşmenin yaşanacağı erkeğin gebeliğe etkisine bağlı olarak da durumda değişimler olabilir. Gebeliğin doktor kontrolünde daha net takip edilmesi, hem anne için hem de gebe kalınacak çocuk için faydası çoktur.

Anne adayının kendi sağlığına dikkat etmesi, önerilen zamanlarda gebe kalmak için uygun şartların yerine getirilmesi, yüksek ateş gibi sağlık sorunlarına veya ağır enfeksiyonlar, soğuk alanlarda fazla bulunma gibi durumlara da dikkat edilmesi gerekir. Gerekli şartların sağlanması ve sağlık durumunun iyi olmasına bağlı olarak gebelik gerçekleşir.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.